Kontaktirajte nas

EDUKACIJA

UPIŠI SE U ČETVEROGODIŠNJI PROGRAM

OSOBNI RAZVOJ
TERAPIJSKI RAD
TERAPEUTSKI TRENING
KAKO POSTATI TERAPEUT?

KALENDAR
UČITELJSKI TIM
NAŠI TERAPEUTI
CIR PRAKTIČARI

Otvorena vrata CIR-a u Splitu – besplatna radionica – 10.10.2023.

Otvorena vrata CIR-a u Splitu – besplatna radionica – 10.10.2023.

Otvorena vrata CIR-a u Splitu – besplatna radionica

Podnaslov: Važnost i uloga tijela u tjelesno orijentiranoj psihoterapiji

 • 10.10.2023. od 18h do 21h
 • Hotel Mondo, Kopilica 5, Split
 • Vodi: učiteljski tim CIR Split – svi zajedno
 • Kotozacija: beplatno sudjelovanje!
 • Prijave: https://forms.gle/r71AYhkTBQ2hG2rk6

Povodom 20. godina djelovanja @Centra za integrativni razvoj  – otvara  svoja vrata za sve znatiželjne pozivom na BESPLATNU radionicu koja će se održati 10.10.2023, od 18 do 21 h u prostoru hotela Mondo, Kopilica 5, Split!

Na ovoj jedinstvenoj besplatnoj radionici imat ćete priliku vidjeti, osjetiti i upoznati neke od modaliteta rada CIR-a ali i većinu našeg učiteljskog tima u @Centra za integrativni razvoj Split:

učiteljice: Lidiju Kaštelančić, Asju Kuzmanić i Oliveru Drutter

i asistente: Ivanu Kovačev, Maricu Grgurinović, Zorana Vulevića.

Biografije svih članova tima možete pronaći na web stranici https://www.cir.hr/cir-split/.

Zašto je tijelo od iznimne važnosti u tjelesno orijentiranoj psihoterapiji, te kako ga koristimo kao “alat” u radu na sebi?

Kroz ovu jedinstvenu priliku, imat ćete mogućnost osjetiti i povezati se sa jezikom tijela kroz implicitnu memoriju, senzacije, impulse, nagone i potrebe – sve ono što možda (ne)doživljavate a zbunjuje vas u svakodnevnom životu.

Dobiti ćete smjernice u dešifriranju tih glasnika iz tijela, te njegovom povezivanju sa emocijama i umom, čime ćete dobiti priliku svjesnije kreirati svoj život.

Kako?

 • Ivana Kovačev će vas provesti na kratko putovanje kroz segment srca. Srce je središnji organ cirkulacijskog sustava i njegovi otkucaji osiguravaju kisik i hranjive tvari svim stanicama našeg bića. No, srce ima i ključnu ulogu u protoku energije kroz tijelo, te se u tjelesno orijentiranoj psihoterapiji smatra jednim od segmenata u kojem često zadržavamo emocionalne povrede. Ivana će vas provesti kroz vježbe i tehnike disanja kako bi osvijestili senzacije u području srca, razumjeli njihovu povezanost sa načinom doživljavanja vlastitih životnih iskustava te vam dati smjernice kako otpustiti i integrirati ta saznanja.
 • Marica Grgurinovic će se posvetiti važnosti posture/držanja tijela kroz koji je vidljivo naše emocionalno stanje i način na koji se suočavamo s izazovima u životu. Naučeni da se branimo od neugodnih iskustava, tijelo se zatvara, saginje, stišće, propada u sebe ili se odvajamo od tijela pa ga ne osjećamo. I sve se to vidi u posturi našeg tijela. Čitanjem tijela i njegove posture u tjelesno orijentiranoj terapiji možemo otkriti koja su to duboka uvjerenja koja nosite o životu i ljudima, a koja nesvjesno upravljaju našim životima. Marica će vam ukazati na njihove povezanosti s karakternim obranama, kako biste oslobodili emocionalne blokade i omogućili slobodnije izražavanje tijela i emocija što je važan korak prema postizanju emocionalne ravnoteže i psihološkog blagostanja.
 • Zoran Vulevic će predstaviti ulogu dijafragmalnog/abdominalnog segmenta u tjelesno orijentiranoj psihoterapiji, a posebno će se fokusirati na rad s alatima kao što je roler te dijafragmu kao ulaznu točku u tom radu. Emocije poput straha, anksioznosti, ljutnje i tuge mogu biti posebno povezane s ovim segmentom tijela, što može rezultirati osjećajem nelagode u području trbuha tijekom stresnih situacija. Zoran će staviti naglasak na upotrebu rolera kao alata za skeniranje i detekciju tjelesnih problema i njegovoj ulozi u otpuštanju tzv. ‘tjelesnih oklopa’, odnosno blokirajućih mišićnih obrazaca napetosti.
 • Olivera Drutter će s vama istražiti segment uzemljenja, što se odnosi na sposobnost osjećaja povezanosti s tijelom i okolinom. U tjelesnoj orijentiranoj psihoterapiji, uzemljenje je ključno jer nam omogućava da se osjećamo sigurno i prisutno u vlastitom tijelu. Samo u prisutnom i sigurnom tijelu imamo sposobnost i za konfrontaciju kada je ona nužna. Uzemljenje je duboko povezano s protokom energije u našim nogama koje su naša veza s fizičkim svijetom, a njihova stabilnost i snaga odražavaju našu sposobnost suočavanja s izazovima života. Odsječene hladne noge sa slabom cirkulacijom su odraz osobe koje se emocionalno ili psihički često  povlače i ne osjećaju se kao da su dio obitelji, društva ili svijeta. Olivera će vas kroz zabavan i nježan pristup voditi ka novom iskustvu ugode, snage, postojanja i pripadanja.
 • Asja Kuzmanic će vas provesti kroz segment zdjelice, ključni dio tijela koji je često stigmatiziran i nosi duboko ukorijenjene generalizacije, iskrivljene imidže, emocionalne traume – ali i resurse! Pružit će vam dublji uvid kako kroz tjelesno orijentiranu terapiju možete osvijestiti i otpustiti pohranjene emocionalne blokade, dopuštajući slobodniji protok kreativne, životne i seksualne energije. Kroz ovaj ključan korak Asja će vas voditi prema postizanju dubljeg umirenja, emocionalnog blagostanja i harmonije s vlastitim tijelom, a time i kreativnijeg života s puno utjelovljenog užitka koji će vam biti važan resurs u izazovnim danima.
 • Lidija Kaštelančić kroz okularni segment ukazat će vam na duboku povezanost djetetovog odnosa s majkom. Oči majke postaju ogledalo djetetovih emocija, pružajući mu osjećaj povezanosti i razumijevanja. Ovo rano iskustvo duboko utječe na način na koji kasnije izražavamo svoje emocije i komuniciramo s drugima. Lidija će vas voditi kroz ovo važno područje tijela, istražujući protok energije i povezanost okularnog segmenta sa postizanjem emocionalne ravnoteže, te slobodnijeg izražavanja emocija.

Na kraju ove besplatne radionice, imat ćete priliku, vrijeme i prostor za sva vaša pitanja i nedoumice vezana za teme koje smo obrađivali te za upis na edukaciju nove generacije 2023/24.

Veselimo se vašim znatiželjnim i istraživačkim licima i tijelima, te se radujemo skorom susretu,

CIR Split tim!