Kontaktirajte nas

EDUKACIJA

UPIŠI SE U ČETVEROGODIŠNJI PROGRAM

OSOBNI RAZVOJ
TERAPIJSKI RAD
TERAPEUTSKI TRENING
KAKO POSTATI TERAPEUT?

KALENDAR
UČITELJSKI TIM
NAŠI TERAPEUTI
CIR PRAKTIČARI

Otvorena vrata CIR-a u Sarajevu – besplatna iskustvena radionica – 10.12.2023.

Otvorena vrata CIR-a u Sarajevu – besplatna iskustvena radionica – 10.12.2023.

Otvorena vrata CIR-a u Sarajevu – besplatna iskustvena radionica

“Značaj tela u telesno orijentisanoj psihoterapiji”

  • 10.12.2023. nedelja, od 10h do 13h
  • adresa: Marka Marulića 2, Sarajevo, Unipromet d.o.o. – Podružnica “MOVEba”
  • Vodi: voditeljski tim CIR Sarajevo
  • Kotozacija: beplatno sudelovanje!
  • Prijave: bistrozdravo@gmail.com

Povodom otvaranja Centra za integrativni razvoj “CIR” u Sarajevu i upisa prve generacije naših studenata otvara svoja vrata za sve znatiželjne pozivom na BESPLATNU radionicu koja će se održati u nedelju, 10.12.2023, od 10 do 13h u prostoru Unipromet d.o.o. – Podružnica “MOVEba” .

Sudelovanjem na radionici imate priliku videti, iskusiti i upoznati neke od modaliteta rada CIR-a koje nam pomažu da se povežemo sa telom kroz implicitnu memoriju, senzacije, impulse, nagone i potrebe.

Ukoliko se razmišljate upisati školu CIR-a u Sarajevu sa prvom generacijom ili narednom, ovo može biti dobra prilika da iskusite kako u praksi radimo sa telom.

Takođe će te upoznati i deo voditeljskog tima CIR-a u Sarajevu: Maricu Grgurinović i Mirjanu Radak. Biografije možete pronaći na linku: https://www.cir.hr/cir-sarajevo/

Cilj ovih iskustvenih radionica je otvaranje prostora ljudima da bolje osete, prihvate i izraze svoja prava osnovna osećanja. Sa pažnjom na psihodinamiku i karakternu strukturu, akcenat je na jedinstvenosti pojedinca i njihovoj urođenoj sposobnosti za samoizlečenje, rast i širenje svesti.

Kako?

Marica će se posvetiti temi posture ili držanju tela, što često odražava naše emocionalno stanje. U telesno-orijentiranoj psihoterapiji, postura je važna jer može otkriti kako telo reaguje na emocionalna iskustva i stres.

Postura ili držanje tela često odražava naše emocionalno stanje i način na koji se suočavamo s izazovima u životu. Kroz telesno-orijentisanu terapiju, terapeuti pomažu klijentima postati svesniji svoje posture i kako se ona menja tokom emocionalnih iskustava. Na primer, osoba koja se suočava s intenzivnim stresom ili anksioznošću može primetiti da ima napetu i sagnutu posturu, dok osoba koja se oseća samopouzdano može imati uspravnu i otvorenu posturu.

Obrambeni mehanizmi koje razvijamo tokom života kako bismo se nosili s emocionalnim stresom ili traumama imaju specifičan uticaj na posturu. Na primjer, sklupčana postura nas štiti od sukoba ili konfrontacija. Sklapanjem tela, pokušavamo se “sakriti” od vanjskog sveta i sukoba. Osobe koje su razvile obranu kontrole emocija mogu imati krutu posturu koja odražava njihovu emocionalnu distancu. Osobe koje su potisnule svoje osnovne potrebe i želje mogu imati posturu koja odražava nedostatak vitalnosti i energije.

Neke odbrane dovode do toga da osoba izgubi kontakt s vlastitim telom.

Telesno-orijentisana terapija pomaže klijentima postati svesniji ovih posturalnih obrazaca i njihove povezanosti s karakternim odbranama. Kroz terapeutski rad, klijenti mogu početi menjati svoju posturu kako bi oslobodili emocionalne blokade i omogućili slobodnije izražavanje tela i emocija. Ovo je važan korak prema postizanju emocionalne ravnoteže i psihološkog blagostanja.

Mirjana će vas voditi kroz Core Energetics vežbe i radom sa grudnim segmentom (Wilhelm Reich) i otvoriti temu srca gde nam se otvara mogućnost da osećamo svoje srce koje je takođe i centralna zona za radost.

Po Core energetici, delujemo na 5 nivoa našeg postojanja: telo, emocije, mental, volja I duh… Kada pristupamo osobi naš pogled uključuje sve dimenzije. Cilj je balans između ovih dimenzija postojanja, odnosno da smo podjednako “živi”na svih pet nivoa.

Kroz dinamičan iskustveni pristup, vežbe Core Energetics koje koristimo u našem radu imaju za cilj “deblokiranje” odbrane i telesnih “oklopa” koja nas sprečavaju da se u potpunosti povežemo sa našim Srcem. Tehnike uključuju: metode uzemljenja i centriranja; raznovrsnost fizičkih pokreta i istezanja; dodir; vibracija; disanje i vokalni izraz. Oni se koriste za pristup i oslobađanje uskladištenih tenzija kako bi energija ponovo nesmetano potekla kroz telo.

Naše potrebe…osećaji…tuga… čežnja… dolaze primarno iz grudi. Želimo da smo voljeni u srcu. Grudni segment je povezan takođe sa dozvolom da smemo uzeti, posezati za onim što nam treba ili odgurivanjem onoga što osetimo da nam ne treba. Zdravo srce može tražiti, izboriti se i postaviti granicu. Taj deo je bitan za osećajnu sferu. Kada izrazimo svoje potisnute osećaje i zadovoljimo svoje potrebe, tada nastupa rad sa voljom kao ključnim delom da istrajemo u svojoj pozitivnoj nameri.

VAŽNO: Za učešće na radionici je potrebno prijaviti se nagore pomenut email.

Ova radionica se održava u sklopu Festivala zdravlja koji organzijue Bistro Zdravo, MOVEba studio i Hub Unipromet. Radosni smo što već u prvoj godini ostvarujemo jednu lepu saradnju korisnu sa širu zajednicu.

https://www.facebook.com/festivalzdravljasarajevo

https://www.bistrozdravo.com/

https://studiomove.ba/

https://hubunipromet.com/

Veselimo se najaviti i Ciklus radionica od naredne godine na kojima se imamo prilike sretati i razmenjivati dragocena iskustva. O tome će biti još vesti.

Vidimo se u Sarajevu!