VIDEO SNIMKA ONLINE PREDAVANJA [6/6] 29.06.2021.: Tomislav Senečić – Tijelo u psihoterapiji

Dragi naši,

Pozivamo vas na šesto, zadnje, predavanje u ovom ciklusu sa našim suosnivačima CIR-a putem zoom platforme.
Po završetku svakog predavanja imati ćete priliku postaviti pitanja vezana uz temu večeri ili bilo što drugo da vas zanima vezano uz školu Centra za integrativni razvoj.

TIJELO U PSIHOTRAPIJI –
KAKO UVJETI RAZVOJA RANOG DJETINJSTVA UTJEČU NA FORMIRANJE KARAKTERNIH OBRANA

Jedan od začetnika psihoanalize, Freudov učenik i osnivač tjelesno orijentiranog psihoterapijskog pravca Wilhelm Reich, primjetio je u svojoj praksi da njegovi pacijenti sa sličnim tjelesnim konstitucijama prijavljuju slične emocionalne probleme. To mu je privuklo pažnju te je započeo istraživanje vezano za odnos uvjeta razvojnih faza i ranih iskustava našeg života na utjecaj organiziranja našeg tijela, muskulature i konstitucije.

Na temelju psihoanalitičke teorije koja objašnjava obilježja karaktera vezano za psihoseksualne razvojne faze, udario je temelje karakterologiji u tjelesno orijentiranoj psihoterapiji.
Temelji ovog pristupa imali su uporište u tome da se naš organizam i tijelo prilagođavaju stresu i uvjetima pod kojima su se formirali, te u tom procesu razvili svoje specifičnosti.
Svrha prilagodbe je obrana od boli i stvaranje obrambenih mehanizama u kojima sudjeluje naše tijelo. Cijeli taj proces završava kreiranjem vrste karakterne obrane koja nastaje kao odgovor na specifične uvjete kojima smo bili izloženi. Iz karakterne obrane razvija se pojam karakterne strukture.

Reichov rad kasnije su nastavili Alexander Lowen (Bioenergetika) i John Pierrakos (Core Enegetics) uvodeći u tjelesno orijentiranu psihoterapiju koncept karakternih struktura.
Jasno i precizno definirali su karaktere u odnosu na uvjete i kronološku dob nastajanja.

Podijelili su karakterologiju u pet osnovnih struktura koje se koriste kao vrlo vrijedna mapa i dijagnostički alat u psihoterapiji. Osnovne karakterne strukture su; shizoidna, oralna, mazohistička, psihopatska i rigidna. Kasnije, Stephen Johnson uvodi i simbiotsku karakternu strukturu koju mi uključujemo u već postojeću mapu.

Na ovom predavanju Centra za integrativni razvoj imati ćete priliku saznati o nastanku karakternih struktura kao odgovor našeg organizma na bol, i kako se to manifestira danas u našoj interakciji sa drugima svijetom i doživljajem sebe. Vjerujem da ćete imati priliku puno toga prepoznati kao vlastito iskustvo te uz razumijevanje problematike dobiti i jasne odgovore kako transformirati vlastite obrambene obrasce.
Nekad davno formirana obrana i karakter imali su svrhu preživljavanja, ali danas u stvari funkcioniraju kao obrana od života, ograničavajući naš kapacitet za kontakt, užitak i jasniju percepciju realnosti.
U ovom uzbudljivom predavanju i izuzetno zanimljivoj teoriji imati ćete mogućnost uvida koliko su tijelo, emocije i naše iskustvo povezani te kako je naše tijelo svojevrsna mapa i svjedočanstvo naših životnih iskustava.

Tomislav Senečić EABP,ECP tjelesno orijentirani psihoterapeut

****Utorak 29.06.2021. od 19:00 do 20:15; online
****Prijave su obavezne na cir@cir.hr

***CIR je jedini akreditirani trening institut za tjelesno orijentiranu psihoterapiju u Hrvatskoj i regiji od EABP-a ( Europske asocijacije za tjelesno orijentiranu psihoterapiju) po metodi Integrativne sržne dinamike, ICD, čijom akreditacijom zadovoljava sve europske i hrvatske psihoterapijske trening standarde.
www.cir.hr