PREDAVANJA

JAVNO PREDAVANJE: Tjelesna struktura kao psihološka istina, Split, 20.09.2018.

JAVNO PREDAVANJE: Tjelesna struktura kao psihološka istina, Split, 20.09.2018.

JAVNO PREDAVANJE

Tema: Tjelesna struktura kao psihološka istina
Voditeljica: Lidija-Vjekica Kasalo
Udruga UGNOST,
Bana Josipa Jelačića 6, Split
Četvrtak, 20.09.2018. u 19h – 20h

Na ovom predavanju moći ćete saznati na koji način uvjeti odrastanja u razvojnoj fazi

utječu na formiranje osobnosti. Kako nastaju specifični obrambeni mehanizmi te na koji način je to povezano sa našim tijelom. Teorija analize karaktera bazira se na radu i istraživanju Wilhelma Reicha. Na temeljima njegova rada razvile su se različite škole tjelesno orijentiranih psihoterapija.

On je uočio jednu značajnu podudarnost: uočio je da se čovjekov duševni razvoj odražava na njegovu tijelu. Vjerovao je da postoji kozmička energija koju je nazvao „Orgon“, za koju je smatrao da je kod pojave psihičkih problema, odnosno neuroza blokirana.

On i njegovi učenici razvili su vrlo dobru dijagnostiku koja na osnovi građe tijela i

blokada, koje se u njemu nalaze, može pokazati što je pojedinac proživio u djetinjstvu, koje probleme ima i koje se povrede mogu najbolje i najbrže riješiti. Ovaj, na tijelo, orijentiran oblik terapije ima veliku prednost da djeluje direktno na problem. Tko u tijelu osjeti blokadu, dobiva neposredno saznanje što ga pritišće i priječi da otvoreno živi. Za mnoge ljude ovaj je oblik terapije jako koristan jer su danas mnogi ljudi skloni potiskivanju tjelesnog impulsa, ne obaziru se na njega ili ga umrtvljuju. Ovakav negativan odnos prema tijelu je, sasvim razumljivo, plodno tlo za mnoge probleme, što zdravstvene što psihološke.

Predavanje je javno i organizirano u svrhu poboljšanja kvalitete života, kao sastavni dio programa CIR-a Split.

CIR organizira školu integrativnog razvoja već 13 godinu u Splitu. U tijeku je upis za novu generaciju polaznika škole CIR-a, a koja će biti predstavljena kroz ovo javno predavanje.

Predavanje je uvod za iskustvenu radionicu koja će se održati 22.09.2018.