NOVOSTI

Terapeut Laszlo Pinter: ‘Iz tijela mogu iščitati kako osoba diše, a glas je jedna od najvidljivijih ekspresija‘

Terapeut Laszlo Pinter: ‘Iz tijela mogu iščitati kako osoba diše, a glas je jedna od najvidljivijih ekspresija‘

Mentalno zdravlje tema je koja se do unazad nekoliko godina itekako tabuizirala. Potaknuti idejom kako je krajnje vrijeme da demistificiramo psihološku pomoć, približimo je našim čitateljima, ali i široj javnosti, pokrećemo video format Bez Brige urednice i voditeljice Dijane Čuljak. Svakog ponedjeljka na portalu Gloria.hr govorimo o mentalnom zdravlju, nudimo savjete i pomoć, a u goste dovodimo vodeće stručnjake!

U ovotjednoj emisiji Bez Brige, Dijana Čuljak ugostila je Laszla Pintera, suosnivača Centra za integrativni razvoj u Zagrebu. Uvodno je priznao kako se psihoterapijom počeo baviti iz znatiželje jer je imao osjećaj da postoji još nešto duhovno što mora otkriti.

Potreba za spoznajom sebe, stvarnim doživljajem sebe i svoje svrhe je ljudska potreba. Najosnovnije duhovno pitanje osobnog razvoja je – tko sam ja? Cilj je da se okrenemo prema sebi i postavimo si to jasno pitanje. Zato moramo spoznati što za svakoga od nas znači Više Ja, Niže Ja, ali i što su naše maske.

“Niže ja i maska nas ograničavaju da shvatimo tko smo, Više Ja je ono što tražimo i čemu težimo. Dok nemamo sjedinjenosti između vanjskog i unutarnjeg Ja – imamo osjećaj da nam nešto nedostaje. Niže Ja potiče iz naše sebičnosti, egocentričnosti, strahova, potrebe da se obranimo od svega lošeg što nam prijeti, života i ljudi. U osnovi je rezultat trauma, pritom ne vidimo da čineći to nekada i mi postajemo loši. Ako me netko povrijedi, jedini način da se osjećam dobro je da vratim istom mjerom – to dolazi iz Nižeg Ja. Više Ja i maska nas ograničavaju da osvijestimo tko smo”, priča terapeut Laszlo Pinter.

>> Pročitajte cijeli članak na Gloria.hr i pogledajete VIDEO