ZZZ-RADIONICE-rezervna kopija

 

NAŠI UNUTARNJI KONFLIKTI

Nedjelja, 12.11.2017.
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1
10.00-16.30 sati

Voditelj: Tomislav Senečić

Kada govorimo o psihološkim razvojnim fazama bitno je znati da je cilj tog procesa stvaranje stabilnog i čvrstog ega te posljedično svijest o samome sebi. U cijelom tom razvojnom procesu naša okolina nas priprema za ulogu u društvu čineći to kroz discipliniranje, odgoj i školovanje. Pošto na početku našeg života i kroz ranu dječju dob dominira naša životinjska priroda, ona neminovno dolazi u koliziju s okolinom koja taj naš nagonski dio pokušava prilagoditi društvu. S obzirom na to da dijete nema šansu pobijediti, ono odustaje od svojih impulsa i nastaje situacija gdje prirodu zamjenjuje kultura. U tom procesu dijete internalizira taj sukob i usvaja ga tako da ego postaje nosioc kulture, a nagonski i strastveni dio naše prirode postaje potisnuti i kontrolirani aspekt koji je Freud nazivao Idom. Tu nastaje naš prvi i glavni unutarnji konflikt. Na toj platformi nastaju kasnije svi naši daljnji unutarnji konflikti. Posljedica ovog, nažalost, neminovnog procesa je duboki osjećaj poraženosti koji kasnije kroz život pokušavamo zamijeniti osjećajem moći, i to gradeći identitet kroz razne uloge za koje mislimo da će nam donijeti osjećaj smisla i moći. Ako smo u procesu prelaska iz prirodnog i životinjskog u društveno i kulturno Ja bili lomljeni te se nije pazilo na našu osobnost, osjećaj poraženosti bit će dominantan osjećaj. To posebno dolazi do izražaja u patrijarhalnim kulturama gdje se moramo podčiniti autoritetu.

Najveća šteta u tom procesu jest odustajanje od naše autentične nagonske prirode i rezanje od zdravih seksualnih impulsa. Naš daljnji život upravo je obilježen borbom između kontrole ega i naših nagona. U tom sukobu stvara se podloga za sve kasnije neuroze, nezadovoljstva, frustriranosti i depresije. Razvojem naše svijesti i uz sada već dostupne alate, možemo ponovo vratiti našu nagonsku prirodu i integrirati je s ostalim dijelom naše osobnosti, a da pritom ne povrijedimo sebe i druge.

Na ovoj radionici Centra za integrativni razvoj imat ćete priliku bolje se upoznati s načinom integracije naše životnosti i strasti. Ovo je odlična prilika ako želite upoznati sebe na razini izvan vašeg konflikta i osjetiti protok životne energije kao izraz našeg prirodnog potencijala.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

DISANJE – ISCJELJUJUĆI RITMOVI

Voditelj: Laslo Pinter

 

Subota, 7.10.
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1
od 9.30 do 15 h
(s pauzom od 12.30 do 13.00)

 

Na ovoj radionici ću vas upoznati s osnovama iscjeljujućih ritmova disanja koje koristimo u našem radu.
Nakon kratkih teorijskih osnova za svaki ritam slijedi iskustveni dio.
Dišni ritmovi s kojima ćemo raditi:
– Otvaranje punog plućnog kapaciteta
– Spori ritmovi disanja svim segmentima pluća za opuštanje i vježbanje opuštene prisutnosti
– Brzi ritmovi disanja za “prodisavanje” zamrznutih traumatskih ostataka
– ritmovi disanja za osnaživanje volje
– Duboki i spori ritmovi disanja za širenje percepcije i transcendenciju ograničenih ego stanja svijesti
Zbog naglog i snažnog otvaranja nesvjesnih slojeva psihe ova radionica nije pogodna za ljude koji imaju medicinski dijagnosticirane psihičke poteškoće. Također ako kao voditelj na radionici procijenim da bi vam određeni dio radionice bio previše, moguće je da ću vas zamoliti da taj dio radionice pauzirate.

Ako i dalje osjećate “unutrašnji zov” da se priključite ovom zanimljivoj iskustvenoj radionici, dobro ste došli!

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana).

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić

 

Subota, 07.10.2017. od 10h-14h

Integral Centar, Matoševa 31, Split

 

Nitko od nas nije imao savršeno djetinjstvo niti idealne uvjete u kojima smo odrastali. U djetinjstvu se, temeljem doživljenih neugodnih emocionalnih iskustava, formiraju osjećaji (ponavljajuća uvjerenja), koji stvaraju specifične obrasce i “obrane”, mišićne napetosti i / ili slabosti fizičkog tijela – a koji se odnose na nesvjesnu i neosvještenu emocionalnu memoriju nas, kao odraslih osoba.

Kroz iskustvene tjelesno-energetske vježbe i vježbe disanja ćemo otvarati protok tijela i emocija. Pokretanjem tijela kroz samu vježbu, uz fokus na disanje i osjećaj sebe, dolazimo do ruba zone (ne)ugode, sa svrhom osvještavanja blokada u protoku, koje se mogu manifestirati kao grčevi, trnci, napetost, krutost ili nedostatak/višak cirkulacije i osjeta u određenom dijelu tijela. Obzirom da su u tjelesnim blokadama “zaključane” emocije (koje su nam nekad bile previše), kod oslobađanja blokada obično dolazi do emocionalno-tjelesnog rasterećenja, nakon kojeg osoba osjeća sebe na novi, dublji i integriraniji način.

Osobitu pažnju posvetit ćemo načinu na koji se naše tijelo štitilo od različitih tipova boli koju smo doživjeli, ovisno o razvojnom periodu u kojem smo doživjeli bol, te na koji način to utječe na naš sadašnji pristup životu, poslu, ljudima i drugim izazovima svakodnevnog življenja.

Kroz teorijsko-iskustveni rad istraživat ćemo:

* Što sve podrazumijeva tjelesno orijentirana integrativna terapija?
* Koje su teorije u podlozi ovog terapijskog pravca i koje sve “mape znanja” koristimo u integrativnom pristupu?

* Na koji su način emocije pohranjene u tijelu?
* Kako možemo pokretanjem tijela pokrenuti emocije?
* Što je tjelesna svijest, što je tjelesna memorija?
* Što znači “držati” emociju, a što “prazniti” i kada nam je što potrebno?
* Koja je stvarna vrijednost ekspresivno-iskustvenog pristupa u terapijskom procesu?
* Kako graditi kapacitet i odgovornost za vlastite emocije, te ih koristiti kao saveznike u kreiranju svjesnog življenja

Na iskustvenoj radionici možete saznati kako iskustva iz najranijeg djetinjstva utječu na protok životne energije kroz vaše tijelo i psihu, te kako bolna iskustva blokiraju taj protok, te što poduzeti. Imati ćete priliku kroz niz iskustvenih vježbi osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te kako ući u kontakt i zakoračiti u željenom smjeru sa samopouzdanjem i zdravom brigom za sebe, da dođete do zadovoljstva, ispunjenja i mira u sebi.

Obzirom da je u tijeku formiranje nove generacije polaznika na edukaciji Centra za integrativni razvoj u Splitu, sada je trenutak za informiranje, interes i prijave!

Napomena: Iskustvenoj radionici prethodi besplatno otvoreno predavanje koje će se održati 05.10.2017.
http://www.cir-split.com/prezentacija-centra-za-integrativni-razvoj-skole-za-osobni-razvoj-i-terapijski-rad/

Ako ste zainteresirani za upise ili imate dileme/nedoumice, svakako mi se javite, tu sam za sva vaša pitanja:

 

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

Prijava za radionicu je obavezna na mail:

asja.kuzmanic.roje@gmail.com

PROMATRAČ,KRITIČAR I SABOTER

 

Voditeljica: Lidija-Vjekica Kasalo

 

Nedjelja 22.10.2017.od 9,30 h-14 h

Udruga UGNOST Split,Bana j. Jelačića 6

 

 

Promatrač je dio nas pomoću kojeg sagledavamo sve dijelove sebe sa zdrave distance – bez ocjenjivanja, procjenjivanja i osuđivanja.

Dotaknut ćemo tri aspekta promatrača

 • objektivnost
 • suosjećanje i
 • razvijanje namjere.

 

Kritičar ili unutrašnji sudac je dio koji nam služi da bi sagledali sebe i svijet i ocijenili ga po naučenim normama. Nastao je učenjem od roditelja, okoline i njihove međusobne interakcije i interakcije sa nama.

Govorit ću o dvjema ulogama koje zauzimamo

 • osuđivač (tiranin)
 • osuđenik (žrtva).

 

Unutarnji saboter je dio nas koji govori “Ne!” akcijama, događajima ili ponašanjima koje je našem svjesnom djelu poželjno. Može se očitati kao nemogućnost donošenja odluke, odgađanje, lijenost, letargija, nemogućnost pokretanja i sl.

 

Na početku radionice imat ćemo vođenu meditaciju na ova tri glasa unutar naše psihe.

 

Zatim ćemo govoriti o važnostii raspoznavanja ova tri aspekta naše osobnosti i koje prednosti imamo u svakodnevnici ako raspoznajemo i damo svoje mjesto svakom od ovih dijelova naše osobnosti

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail

kontakt@cir-split.com ili mob Lidija-095/820-9911 i Ivana 091/185-0002

Nivoi svjesti

 

Voditeljica: Lidija-Vjekica Kasalo

 

Nedjelja 03.09.2017.od 9,30 h-14 h

Udruga UGNOST Split,Bana j. Jelačića 6

 

Danas postoje mnogi pristupi u poboljšavanju emocionalnog i mentalnog zdravlja. Neki pristupi u osnaživanju čovjekovog zdravlja i poboljšanju kvalitete njegovog života su više, a neki manje uspješni. Pitanja o pravoj prirodi ljudske duše, bića, te o smislu njegova postojanja postavljali su mnogobrojni filozofi, pjesnici, umjetnici, znanstvenici kroz daleku i bližu prošlost. Ipak najdalje i najdetaljnije u razumjevanju ljudske psihe otišla je Psihologija. Ona se je kao znanost etablirala u posljednih 100 godina. No usprkos značenju riječi (psyche – grčki: duh, duša, logos, riječ,govor) današnja se mainstream psihologija gotovo uopće ne bavi pitanjima duha i duše i potpuno ga zanemaruje iako je to praktično esencijalni dio ljudskog bića.

Srećom postoje van-institucionalni, alternativni pravci u psihologiji koji daju rješenja i rezultate. Jedna od takvih je i Centar Za Integrativni Razvoj, otvoren u Hrvatskoj prije 15 godina.

CIR uključuje spoznaje i praksu najvećih svjetskih psihologa; Freuda, Junga, Reicha i Lowena. Zatim enrgetski rad Barbare Ann Brennan, tjelesno orjentirane psihoterapije Johna Pierakossa, filozofski rad oca transpersonalne psihologije Abrahama Maslowa i Kena Wilbera…

Sve ove metode pristupaju osobi na svim nivoima i aspektima cijelog bića ne zanemarujući niti jedan segment, te tako pomaže čovjeku da razvije sposobnost pristupa životu iz središnje i integralne pozicije svojeg bića.

Na novoj radionici koju organizira CIR-Split radnog naslova “Nivoi svijesti ” iskustveno i teorijski ćemo se baviti s tri nivoa svijest predosobnom, osobnom i nadosobnom.

Predosobno se odnosi na period života kad se stvarala naša ljudska osobnost (prve 4 godine), kada svijest o sebi još ne postoji i razvija se preko iskustava, podražaja i interakcije sa okolinom.

Osobno se odnosi na period života nakon što smo urasli u našu novo stvorenu osobnost (nakon 4. god.) U osobnom pokušavamo osigurati egzistenciju i naučiti kako funkcionirati u međusobnim odnosima.

Nadosobno se odnosi na našu duhovnu sposobnost da srcem i svješću obuhvatimo, prihvatimo i volimo, više od onog što je u domeni naše sužene ego osobnosti.

Nedovršene i potisnute dječije boli predosobnog perioda mogu nas u odrasloj dobi tjerati da nesvjesno izbjegavamo situacije koje nas podsjećaju na tu dječiju bol. Često pobjegnemo u iluzorni život i pravimo se odrasliji nego što jesmo, a u stvarnosti bježimo od predosobne dječije boli i trauma. Cijena te iluzije je nemogućnost dubljeg životnog ispunjenja.

Na završnom djelu iskustvene radionice sudionici mogu postavljati pitanja bez obzira da li su vezana uz temu .Prijave za radionicu su obavezne.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail

kontakt@cir-split.com

Ivana-091/185-0002

Lidija – 095-820-9911

PARTNERSTVO – DIO ILI CJELINA ?

 

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić

 

Subota, 09. 09. 2017. Od 10h do 14h

Integral Centar, Split

 

U partnerstvu kako bliskost počinje tako ljubav raste, a usamljenost može završiti kad prestanemo udovoljavati i impresionirati drugu osobu. Ako imamo hrabrosti izaći izvan naših sigurnosnih zona ranjenog /branjenog Ega i ako se možemo usuditi – povremeno – izgledati i ranjivo i prestrašeno i/ili (po)malo smiješno – dolazi do zdravog povezivanja i zbližavanja, ljubavi.

Ljubav je način života, mišljenja i djelovanja, to je sposobnost psihički zrele, ostvarene osobe, da prihvati druge ljude onakvim kakvi jesu, da ih podržava u njihovom razvoju, da svaki za sebe ima osjećaj stabilosti, sigurnosti ali i da se možemo prepustiti jedno drugome. Ljubav je bazirana na strasti, bliskosti i odanosti.

Partnerski odnos se zasniva na pažnji, prihvaćanju, poštovanju/uvažavanju, bliskosti/nježnosti, intimnosti, strasti, zadovoljstvu, povjerenju, sigurnosti, stabilnosti, autentičnosti – to su karakteristike ljubavi, a to je ujedno i izbor dvoje ljudi koji pruzimaju odgovornost za očuvanje svog odnosa.

Većina naših odraslih ponašanja i pogleda, naše seksualnosti, naših sadašnjih želja, načina na koji se odnosimo prema drugima, kako vidimo i (ne)osjećamo samopoštovanje i ljubav prema sebi – posljedično je način na koji smo odrastali, učili što je ljubav, što je odnos i povezanost, a tome je pridonio i utjecaj okoline u kojoj se razvio naš osjećaj za prepoznavanje istih, te naša seksualnost.

Na ovoj iskustvenoj radionici Centra za integrativni razvoj imati ćete priliku kroz niz iskustvenih vježbi osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te kako ući u kontakt sa hrabrosti i zakoračiti u željenom smjeru sa samopouzdanjem i zdravom brigom za sebe, da dođete do zadovoljstva, ispunjenja i mira u sebi.

Kroz iskustveno-teoretski rad, dobit ćete vlastite uvide/impresije na pitanja :

Što su partnerski odnosi?

Stilovi emocionalnog vezivanja za partnere (utjecaj partnerskih odnosa na djecu, te kako nas danas nesvjesno vode kroz život)

Zašto privlačimo bolne partnerske odnose ?

Što kad stvari krenu naopako?

Svojstva zdravih/nezdravih partnerskih odnosa

Što pomaže, a što narušava održavanje zdravih partnerskih odnosa?

Što ako se dogodi da se osjetimo “ovisnim” o nekome s kim smo dijelili određeni dio života?

Što ako/kad se veza prekine?

Kakav partnerski odnos trebamo da bi bili zadovoljni i ispunjeni

Pet kvaliteta ljubavi
Na radionici vi sami odlučujete koliko duboko ste spremni ići i koliko svoje emocije i iskustva želite podijeliti s drugima.

Prijava obavezna na mail : asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

(slika: Ivan Samarđija, autorski rad)

 

Osobni razvoj-tjelesni, emocionalni i mentalni procesi u Centru za integrativni razvoj

 

 

Voditelj: Laslo Pinter

 

Subota, 17.6.
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1
od 10 do 17 h
(s pauzom za ručka od 13 do 14.30)

 

Očito je da svatko ima svoju osobnost, također je očito da se svačija osobnost kroz život mijenja. Mijenja se pod uticajem životnih okolnosti koje nitko od nas ne može čak i kada želi u potpunosti izbjeći.
Upravo taj uvid da određene neugodne doživljaje ne možemo izbjeći, kao i uvid da se neki od tih događaja šablonski ponavljaju tjera nas da nešto poduzmemo.
Iz te želje da si pomognemo nastale su sve tehnike osobnog razvoja, kao i sva druga nastojanja da spoznamo sebe.

Ako ste zainteresirani osjetiti samu srž našeg rada, ovo je radionica za vas.

Na radionici ćete korak po korak moći iskusiti naše metode rada sa tijelom, osjećajima i mentalnim stavovima.

– Po vlastitom izboru moći ćete na osobnom primjeru proći kroz naš katarzičnih procesni rad.

– Dio radionice biti će kroz vježbe u parovima, ako ne žele izložiti sebe individualnom procesu ovom dijelu radionice ćete iz manje izložene perspektive također moći osjetiti naš rad.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana).

 

Voditeljica: Lidija Kasalo

 

Subota 27.05.2017.od 9.30 do 14.00 sati

Udruga UGNOST Split,Bana j. Jelačića 6

 

Što je granica? Granica je mjesto gdje se susreću dvije različite energije – naša energija i energija svijeta oko nas. Naša prva granica je postavljena pri rođenju, kada smo iz jedinstva s majkom bili rođeni i time nužno odvojeni od nje da bi smo postali individualna osobnost. Granice nam daju osjećaj osobnog prostora i sigurnosti.

Na radionici ćemo se upoznati s nekoliko vrsta granica:

 • tjelesna/energetska
 • emotivna
 • intelektualna
 • duhovna

Proći ćemo i modele granica praktično i iskustveno

optimalnu – zdravu granicu

-nepostojeću granicu

-tvrdu granicu

-nepropusnu granicu

-propusnu granicu

Ovih nekoliko modela može funkcionirati na različite načine. Na radionici ćemo vidjeti koje je iscjeljujuće rješenje za sve poteškoće koje se dešavaju pri narušavanju granica.

Vaše osobne granice štite jezgru vašeg identiteta i vaše pravo na vlastitu odluku.

Granice znače preuzimanje odgovornosti umjesto plačnog čekanja da nam netko donese ono što trebamo; one su uzajamna povezanost a ne ovisnost.

Na radionici ćemo vidjeti koliko je bitno naše NE i istraživati da li smijem reći neću te što će se desiti ako izrazim svoje NE…

 

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail

ivana.biskupovic@gmail.com

ili mob Lidija-095/820-9911

Ivana-091/185-0002

SRAM

 

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić Roje

 

Subota, 03. 06. 2017.

od 10h do 14h

Integral Centar, Split

 

 

Koliko ste puta čuli: srami se, trebao bi se sramiti sebe, sramotiš me pred drugima … čime djetetu /odraslom šaljemo poruku da je potpuno razočaranje za roditelje/partnere/prijatelje. Takav kakva jesi, ne vrijediš i ne zaslužuješ ljubav.

Da li često mislite o sebi na slijedeći način:

„Mene nitko ne razumije.“

„Ja sam gubitnik“

„Nisam vrijedan ljubavi“

„Ja sam nesavršen“

„Beznačajan sam“

„Ja sam loša osoba“

“Kukavica sam”

“Koji sam ja luzer”

“Kad nisam uspješan, ne vrijedim ništa”…

“Nema smisla, oni će me ionako odbaciti“

„Ne želim ispasti nametljiv“

„Sramota je pokazati da želim društvo, da me žele zvali bi me.”

 

Sram je najtoksičnija emocija koja udara u samu srž našeg bića i ima ozbiljne posljedice na emocionalni razvoj. Vrlo često nismo ni svjesni koliko nas sram nesvjesno određuje.

Sram utječe na identitet – vitalni osjećaj o tome tko mi jesmo, pokazujući našu vrijednost i dostojanstvo, a važan je za razvoj svjesnosti i osjećaja samopoštovanja.

Izvor srama je često udružen sa ekspresijom nekih emocija. U mnogim obiteljima, kao i mnogim kulturama, izražavanje emocija kao što su užitak, ljutnja, strah, tuga i ranjivost mogu biti udružene s posramljivanjem. Svaki put kad smo u dodiru s ovim osramoćenim emocijama automatski ćemo osjećati sram i pokušavati kontrolirali ili sakriti emocije, ili u najmanju ruku, izvinjavati se zbog njih.

Sram je osjećaj koji je glavni inhibitor u procesu samorealizacije i samokreacije, najtoksičniji osjećaj koji nas često spriječava da realiziramo vlastite potencijale i definitivno, uz krivnju, „ubojica užitka“. Sram nagriza upravo onaj dio nas koji vjeruje da je promjena moguća.

SRAM je osjećaj koji nastaje u situacijama kad nam se čini da smo nekim svojim postupkom učinili nešto, zbog čega nama inače bitne osobe imaju negativno mišljenje o nama.

Sram je derivat straha, jer u svome korijenu krije strah od odbačenosti, napuštenosti i neprihvaćenosti, što pogoduje daljnjem razvijanju osjećaja da sa nama nešto nije uredu, da ne zaslužujemo ljubav i poštovanje takvi kakvi jesmo već drugima moramo udovoljavati kako bismo dobili mrvice ljubavi i priznanja. A sve to utječe na naše samopouzdanje, pa mislimo da ne valjamo, ne vrijedimo, nismo dovoljno (ili uopće) dobri (pametni, snažni, lijepi, uspješni i sl.)

 

Znate li kakav je osjećaj biti bez toksičnog srama?

Da bi se riješili toksičnog srama i odgovornosti za bolne događaje u djetinjstvu, potrebno ih je staviti tamo gdje pripadaju. Samoporažavajuća vjerovanja uvijek vode do bolnih osjećaja. Proučavajući svoje osjećaje, možete početi razumijevati i vjerovanja koja su ih stvorila, te ponašanja koja su se iz njih izrodila.

 

Na ovoj iskustvenoj radionici Centra za integrativni razvoj imati ćete priliku kroz niz iskustvenih vježbi osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te kako ući u kontakt sa hrabrosti i zakoračiti u željenom smjeru sa samopouzdanjem i zdravom brigom za sebe, da dođete do zadovoljstva, ispunjenja i mira u sebi.

Na radionici vi sami odlučujete s kojim sramom želite raditi, koliko duboko ste spremni ići i koliko svoje emocije i iskustva želite podijeliti s drugima.

 

 

Prijava obavezna na mail : asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

Napomena: Radionici prethodi otvoreno predavanje u četvrtak, 011. 06. 2017. u 20h, Klub mladih, Ruđera Boškovića 20/II kat , Split (link)

OBILJE
VIKEND RADIONICA
UVODNA RADIONICA CENTRA ZA INTEGRATIVNI RAZVOJ
10. i 11. 6.2017.

 

Voditeljice: Eva Institoris i Tamara Sertić

Centar Meleta,
Črnomerec 46, Zagreb

 

 

’Sve što želimo zapravo je već ovdje – potrebno je samo maknuti prepreke.’

Ovisno o našim životnim situacijama i prioritetima, obilje za svakoga od nas ima drugačije značenje i čeznemo za njim u raznim oblicima. Možda ga želimo u obliku financijske, to jest materijalne dobrobiti, možda u ljubavi i odnosima, možda i u kreativnom ili duhovnom smislu ili na svim tim, ali i drugim područjima. Ono što je zajedničko u različitim oblicima čežnji je želja za zadovoljstvom i ispunjenjem.
Tržište popularne duhovnosti nudi pregršt knjiga i metoda za postizanje obilja. Te metode nerijetko ostanu na domeni pozitivne afirmacije i ne nude dublju uvid u prostor naših nesvjesnih tokova – često nas ostavljaju bez željenih rezultata.

 

Za kreaciju vlastitog obilja, u kojem god obliku, u prvom koraku potrebno je upoznati prostor nesvjesnih tokova i otkriti nesvjesne iskrivljene zaključke (imidže) te razna ograničavajuća vjerovanja o sebi i svijetu. Osvještavanjem, razumijevanjem i tjelesno- emotivnim izražavanjem nesvjesno sabotirajućih tokova možemo doći do mogućnosti transformiranja istih.
Kako postepeno otklanjamo prepreke, tako otvaramo prostor za drugi korak: – otkrivanje naših stvarnih želja, stvarnih potreba, čije ispunjenje nam uistinu pružaju osjećaj zadovoljstva.
Potom slijedi definirati konkretne korake i načine dostizanja ciljeva kao i naše resurse te krenuti u tom smjeru.

 

U ovoj dvodnevnoj iskustvenoj radionici bavit ćemo se primarno pitanjem financijske, to jest materijalne dobrobiti. ali tehnike i alate dobivene na radionici mogu se primijeniti za kreiranje obilja u bilo kojem obliku.

Bavit ćemo se također i otvaranjem pozitivnog toka snage kao i podrške koja je potrebna za konkretne korake u ostvarenju onoga što želimo. Raditi ćemo i mapu negativnog sabotirajućeg i pozitivnog podržavajućeg toka u nama te postavljanje ciljeva i stvaranjem novih uvjerenja iz zdravog i utjelovljenog mjesta. Na kraju ćemo istražiti koji su to vlastiti konkretni koraci koji su potrebni za kreaciju obilja kakvo želimo. Naposljetku, obilje je uvijek rezultat odnosa predanosti vlastitom životu te naše prisutnosti i spremnosti da uistinu primimo ono što nam život pruža.

Na radionici ćemo se služiti različitim tehnikama integrativne tjelesno orijentirane terapije te prakse Movement Medicine.

 

Cilj radionice:
*istraživanje nesvjesnih tokova koji stoje na putu prema obilju
*osvještavanje ograničavajućih vjerovanja
*osviještavanje svojih stvarnih želja i potrebe
*stvaranje konkretnih koraka do ostvarenja vlastite vizije obilja
*mapa resursa (postojećih i novih)

Kako ne vjerujemo u instant rješenja, tako je i cilj ove radionice ponuditi uvid u vlastitu psihodinamiku te istraživanje resursa i različitih mogućnosti kreacije. Na taj način dobit ćete jasniju sliku i osjećaj potrebnih koraka za stvaranje vlastitog obilja.

 

Raspored održavanja:

10.6. (sub) – 10-18 h, pauza za ručak 13-14.30h
11.6. (ned) – 10-16.30 h, pauza za ručak 13-14.30h

 

Za radionicu je potrebna prijava, a broj polaznika ograničen.
Rok prijave je ponedjeljak, 8.6.2017. ili do popunjenja kvote.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail centar.meleta@gmail.com ili mob 091 5456 537 (Eva Institoris) / 099 7028 389 (Tamara Sertić)

 

Voditeljica: Lidija Kasalo

 

Nedjelja 28.05.2017.od 9.30 do 14.00 sati

Udruga UGNOST Split,Bana j. Jelačića 6

 

Promatrač je dio nas s kojeg sagledavamo sve dijelove sebe sa zdrave distance – bez ocjenjivanja, procjenjivanja i osuđivanja.

Dotaknut ćemo tri aspekta promatrača

 • objektivnost
 • suosjećanje i
 • razvijanje namjere.

 

Kritičar ili unutrašnji sudac je dio koji nam služi da bi sagledali sebe i svijet i ocijenili ga po naučenim normama. Nastao je učenjem od roditelja, okoline i njihove međusobne interakcije i interakcije sa nama.

Govorit ću o dvjema ulogama koje zauzimamo

 • osuđivač (tiranin)
 • osuđenik (žrtva).

 

Unutarnji saboter je dio nas koji govori ne akcijama, događajima ili ponašanjima koje je našem svjesnom djelu poželjno. Može se očitati kao nemogućnost donošenja odluke, odgađanje, lijenost, letargija, nemogućnost pokretanja i sl.

 

Potreba da kažem neću je potreba da imam sebe.

Ova potreba je usko vezana s temom granica koju ću obrađivati dan ranije na radionici Granice.

 

Na početku radionice imat ćemo vođenu meditaciju na ova tri glasa unutar naše psihe.

Zatim ćemo govoriti o važnostii raspoznavanja ova tri aspekta naše osobnosti i koje prednosti imamo u svakodnevnici ako raspoznajemo i damo svoje mjesto svakom od ovih dijelova naše osobnosti

 

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail

ivana.biskupovic@gmail.com

ili mob Lidija-095/820-9911

Ivana-091/185-0002

 

NEUROZA KAO STRAH OD ŽIVOTA
i kako nastaje neurotski karakter
Voditelj: Tomislav Senečić
Subota, 13.5.2017
od 10 do 17 sati
Gundulićeva 19/1
Zagreb
Na ovoj uvodnoj radionici Centra za integrativni razvoj imat ćemo priliku spoznati sto je neuroza i kako nastaje neurotski karakter. Dobit ćemo odgovor na pitanje zašto je neurotičnost svojstvena gotovo svim ljudima. Neurotična osoba je u strahu da otvori svoje srce, boji se posegnuti za životom i izložiti se, te se boji biti potpuno svoja. Razlog tome leži u našim ranim životnim iskustvima temeljem kojih smo naučili da otvoriti svoje srce znači biti ranjiv (povrijeđen), posegnuti znači biti odbačen, a biti svoj uništen.
Proces nastanka neuroze usko je povezan s odustajanjem od vlastitih osjećaja. Život neurotskog karaktera organizira se oko pokušaja kontrole vlastitih osjećaja, a ne življenja istih. Samom potrebom za kontrolom osjećaja mi manifestiramo strah od života. Imat ćemo priliku saznati kako je cijeli proces nastanka neuroze i neurotskog karaktera vezan za odnos u trokutu otac – majka – dijete.
Za razliku od prošle radionice na ovu temu iz siječnja, ovaj put ćemo vidjeti kako se iz ovog procesa kreira sukob između ega i tijela (naše nagonske prirode), na koji način stradava naša iskonska seksualna priroda, te kakve veze s tim ima edipovska faza psihoseksualnog razvoja i strah od kastracije.
Pozivamo vas da nam se pridružite na ovoj iznimno uzbudljivoj iskustvenoj radionici gdje ćete imati priliku dublje istražiti vlastite unutarnje konflikte i upoznati se s načinima rada koji su potrebni kako biste razriješili svoju problematiku i posljedično tome živjeli potentniji i ispunjeniji život.
Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

 

Voditelj: Laslo Pinter

 

Subota, 1.4. od 9:30 do 15:00
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1
Zagreb

 

Osobni osjećaj životnog zadovoljstva usko je povezan s iskustvima koja doživljavamo u zaljubljenosti, ljubavi i seksualnoj intimnosti.
Tijekom odrastanja i obrazovanja u najboljem slučaju mogli smo steći samo jako površno znanje o psihodinamici zaljubljenosti, ljubavi i seksualnosti, kao i o utjecaju ranog djetinjstva i roditeljskog kapaciteta za bliskost na formiranje naše psiho-seksualne inteligencije.

Zbog ovih kulturološko-obrazovnih nedostataka u krugovima ljudi zainteresiranih za osobni rast porastao je interes za seminare koji se bave „tantrizmom” (duhovnospoznajnom seksualnom praksom indijskih korijena). Ovakvi seminari najčešće pomognu ljudima da se oslobode dijela senzualne i seksualne sputanosti kojom ih je naša zapadna kultura obremenila, međutim često površno pomažu, a ponekad i odmažu, u razrješenju psihodinamičkih problema unutar partnerskih odnosa.

Suvremene spoznaje u oblasti psihodinamike ranog dječjeg razvoja i načina vezivanja djeteta i roditelja te njihovog utjecaja na partnerske veze u odrasloj dobi u velikoj mjeri upotpunjuju staro znanje koje je tantrizam sačuvao. Upotpunjuju ga upravo u sferi razumijevanja emocionalne psihodinamike partnerstva te u razumijevanju i razrješenju konfliktnih situacija u partnerstvu.

 

Prepoznavši ove nedostatke i moguća rješenja, na radionici ćemo se na iskustveni način približiti problematici vezivanja u partnerskim odnosima kroz sljedeće teme:

– Zašto je upoznavanje, samoprihvaćanje te suosjećajnost spram sebe od primarne važnosti u održavanju zdravog partnerstva s voljenom osobom?
– Kakav utjecaj imaju obrasci vezivanja iz ranog djetinjstva na naše partnerske veze?
– Kako je na nas utjecalo roditeljsko prihvaćanje odnosno neprihvaćanje naše dječje senzualnosti i seksualnosti?
– Kako možemo ozdraviti i razvijati vlastitu samosvijest, samoprihvaćanje te iscijeliti vlastite iskrivljene obrasce vezivanja kako bi se u dobro osjećali i više uživali u partnerskim odnosima?

Ako su vam ove teme interesantne i u vama bude znatiželju, onda je ovo radionica za vas te vas pozivam da dođete i sa dobrodošlicom vas očekujem na radionici.


Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

 

Voditeljica: Asja Kuzmanić Roje

 

Nedjelja, 14. 05. 2017.

od 10.00 do 14.00 sati

Integral Centar , Split

 

 

Nitko nije „cjepljen” protiv straha, samo različito reagiramo na njega.

Ako nemamo unutarnju sigurnost, pokušavamo je izgraditi kroz „kontrolu“ vanjskih okolnosti u životu, a tu gubimo puno energije, pokušavajući kontrolirati život – što je nemoguće.

 

Izbjegavajući osjećaj straha i gubitka kontrole – izbjegavamo sam život, a u konačnici nam ostaje duboko nezadovoljstvo. Ostajanjem u zoni sigurnosti, zatvaramo sebe dobrovoljno u zatvor, u neživot, u iluziju sigurnosti.

 

Život je uglavnom nepredvidljiv i koliko god pokušavali, ne možemo ga kontorlirati pa je u u našoj percepciji često zastrašujuć, popraćen osjećajem straha i nesigurnosti – posebno u odlukama koje ne možemo provesti, a željeli bi. Ostajanjem u zoni vlastite „sigurnosti“ i udobnosti, maštajući o odlukama ili o svijetu koji je samo korak udaljen od nas, ne usuđujući se napraviti korak naprijed, ta „sigurnost“ postaje naš unutarnji zatvor. Postajemo robovi vlastitih strahova, nemira, napetosti, frustracija i briga koje se pojačavaju razmišljanjem, te „bildaju“ prvotni strah, samo-kritiku, slabe nam samopouzdanje.

 

Na ovoj radionici Centra za integrativni razvoj kroz niz iskustvenih vježbi osvještavat ćemo koja je stvarna funkcija straha, kako se od njega branimo i što time gubimo, koja stara uvjerenja vezano za osjećaje straha nam više ne služe već nam blokiraju rast, razvoj i željenu promjenu, te kako ući u kontakt sa hrabrosti i zakoračiti u željenom smjeru sa sigurnošću i zdravom brigom za sebe.

Promjena i rast se događa kada s novim „pogledima”, novim iskustvima i uvjerenjima reagirate na stare strahove, nesigurnosti i probleme, obrasce i osjećaje, a da se pri tom osjećate ugodno .

 

Ako imamo u sebi izgrađen osjećaj sigurnosti, ugodno nam je u svojoj koži i možemo se nositi sa svim što se dogodi. Imamo hrabrost za proći kroz strah, jer nosimo u sebi uvjerenje da će sve biti u redu, ja ću biti ok.

Na ovoj iskustvenoj radionici Centra za integrativni razvoj imati ćete priliku osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te kako dalje raditi s tim mislima i emocijama da dođete do zadovoljstva, ispunjenja i mira u sebi.

Na radionici vi sami odlučujete s kojim strahom želite raditi, koliko duboko ste spremni ići i koliko svoje emocije i iskustva želite podijeliti s drugima.

 

Prijava obavezna na mail : asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

Napomena: Radionici prethodi otvoreno predavanje u četvrtak, 11. 05. 2017. u 19.30h, Klub mladih, Ruđera Boškovića 20/II kat , Split

 

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić Roje

 

Subota, 08. 04. 2017.

10.00 – 14.00 sati

Integral Centar, Split

 

Zašto varamo? Zašto sretni ljudi varaju? Zašto se odlučujemo na prevaru partnera? Priznazi li tajiti prevaru? Što je točno nevjera? Je li to trenutak slabosti, spajanje, ljubavna priča, plaćeni seks, masaža sa sretnim završetkom? Zašto mislimo da muškarci varaju iz dosade i straha od intimnosti, a žene varaju zbog usamljenosti i potrebe za intimnošću? Kako se osjećamo kada varamo? Kako se osjećamo kada smo prevareni? Kako živjeti i izaći na kraj sa osjećajem krivnje? I je li prevara uvijek kraj veze/braka?

Prevara, preljub, nevjera, avantura, afera …. puno je opisa za taj čin izdaje koji u današnjem vremenu nije rijetka pojava. Do svake ozbiljne ljubavne avanture gotovo uvijek nas dovede svjesna odluka, dakle naša vlastita volja. Što je prethodilo tome?
Izdaja u vezi dolazi u mnogim oblicima. Postoji mnogo načina na koje možemo biti izdani ili izdati naše partnere: zanemarivanjem, ravnodušnošću, nasiljem, prezirom, ignoriranjem, nekomuniciranjem, izbjegavanjem intimnosti, uzimanjem partnera “zdravo za gotovo”. Seksualna prevara je samo jedan od način na koji povrijeđujemo partnera.

 

Kada lovimo nečiji tuđi pogled, to ne znači da okrećemo lice samo od svog partnera, već od sebe kakvi smo s vremenom postali. To ne znači nužno da tražimo neku drugu osobu, već tražimo vratiti ili probuditi izgubljene dijelove sebe.

Drugim riječima, “žrtva” preljuba nije uvijek žrtva veze/braka. To je čin izdaje, ali istovremeno i nesvjesni izraz naših neispunjenih poteba i gubitaka. U srži prevare, često možemo naći čežnje i žudnje koje nam neostaju u postojećoj vezi: za dubljim emocionalnim povezivanjem, za slobodom, za autentičnošću, za strašću, za podrškom, za seksualnim intenzitetom – želju da ponovno vratimo ili probudimo izgubljene dijelove sebe.

I nije poanta da mi tražimo i trebamo treću osobu, koliko smo u potrazi za sobom. A prevarom, da, izajemo partnera – ali u srži, u dubini, izdajemo i varamo sami sebe.

 

Prevara/preljub/nevjera/afera je uvijek problem para, ne može je se tretirati kao pojedinačni problem. I ona nije poremećaj, već simptom poremećaja u odnosu. Možemo li se suočiti sa problemom koji je nastao u dvoje, bez uključivanja treće osobe?
Prevara nas vodi direktno u središte problema, tjerajući nas da uvidimo istinu o svom odnosu, svojoj vezi. Prevara se ne događa preko noći, a partneri često imaju i prije neiskomunicirane probleme, stres, nezadovoljavajući, distancirani odnos s manjkom bliskosti i intimnosti. Kada do prevare dođe, razlozi zbog kojih se ljudi odlučuju na taj čin uključuju sve poteškoće koje je par već neko vrijeme imao, a nije našao konstruktivan način za iskomunicirati.

Ova radionica nije samo za prevarene. Nije samo za ljude koji varaju (su varali). Ova radionica je za sve ljude, koji vole i koji su ikada voljeli.

 

Na radionici ćete, kroz pristup tjelesno-orijentirane integrativne terapije, imati priliku osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život.

 

Prijava na radionicu je obavezna mailom na:
asja.kuzmanic.roje@gmail.com
Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

VODITELJICA: Ivana Skoblar Bajković

 

Nedjelja, 19.02.2017,

od 10-15h
Plesna udruga Gesta, Ul. kralja Stjepana Držislava 10, Zadar

 

Više o uvodnom predavanju istoimene radionice https://www.facebook.com/events/191508211331890/

Sigurno ste barem jednom u životu doživjeli da vam je bilo rečeno da se ponašate nezrelo poput djeteta ili da ste sami osjetili da je vaša emocionalna reakcija adekvatnija dječjem nego odraslom ja. Kada u specifičnim životnim situacijama aktivirani određenim okidačima izgubimo perspektivu odraslog i reagiramo preplavljeni neželjenim osjećajima tada se najvjerojatnije nalazimo u emocionalnoj regresiji. To mogu biti osjećaji neizmjerne tuge, ogromnog straha ili silnog bijesa koji nas doslovno mogu preplaviti do te mjere da izgubimo perspektivu realnosti. Najčešće takve naše reakcije nisu u skladu sa stvarnošću, već je naš subjektivni doživljaj puno intenzivniji od realne vanjske situacije.

 

U našoj psihološkoj zadanosti postoji jasna mapa i definiran razvojni put. Sadrži brojne faze i podfaze koje kao bića moramo proći od prvih dana naših života pa do pune zrelosti. Na tom putu jako su bitni uvjeti pod kojima ta naša zadanost ostvaruje svoju punu kvalitetu. Ukoliko neki od uvjeta nisu bili dovoljno dobri (roditeljsko strpljenje i podrška) mi zapinjemo emocionalno na toj razini. To nazivamo nedovršenim mjestima i to postaju naše slabe točke na emocionalnoj razini. Ostale ego funkcije se počinju razvijati u svrhu kompenzacije i prikrivanja tih slabih mjesta. U stresnim situacijama ili određenim odnosima bivamo aktivirani i propadamo u ta nedovršena mjesta i emocionalno regresiramo u dijete.

 

Na ovoj radionici imati ćete priliku naučiti detektirati kada reagiramo iz dječjeg nezrelog te koji su to naši specifični okidači koji nas regresiraju u to neugodno mjesto. Također ćemo učiti na koji način započeti proces emocionalnog sazrijevanja te što to znači biti u emocionalnom odraslom. Ova specifična tema u sebi nosi samu suštinu psihodinamike i odlična je prilika za otkrivanje naše psihološko-emocionalne mape.

 

Prijava je obavezna.

PRIJAVE I INFORMACIJE: Ivana, 098 636326, ivana.skobaj@gmail.com

MASKA, SJENA, ESENCIJA

Voditelj: Tomislav Senečić

 

Nedjelja, 12.3. od 10-16.30
Gundulićeva 19/1, prostorije CIR-a

 

Na ovoj radionici imat ćete priliku naučiti i osjetiti na koji način stvaramo naše maske ili lažno ja, te kako nas taj naš adaptirani dio štiti od boli, povrjeđivanja i propadanja u osjećaj bezvrijednosti.

Isto tako, maska nas štiti od duboko potisnutih snažnih osjećaja iz dubljeg dijela naše psihe. Najčešće su to mržnja, ljubomora, zavist, osjećaj manje vrijednosti i sl. Ti dijelovi dolaze iz naše Sjene, potisnutog dijela koji skrivamo i koji sukreira našu stvarnost na način suprotnom od one koju bi htjeli. Usprkos tome u našoj Sjeni nalazi se neiskorišteni i nama najčešće nepoznat potencijal za potentniji i kvalitetniji život. Sjena ili Niže ja u svojoj srži čuva veliki dio snažne, strastvene energije čije nam oslobođenje i integracija daju upravo onaj polet, snagu i strast koja nam je nedostajala. Život u masci, odvojen od Sjene i posljedično tome naše Esencije vrlo često završava s depresijom i osjećajem pogubljenosti.

 

U procesu razumijevanja naše Maske i oslobađanja energije naše negativnosti i frustracije (Sjene), otvara se novi, najdublji sloj našeg bića, Esencija. Spoznaja o našem istinskom, autentičnom ja, neopterećenom bilo kakvim ulogama daje nam priliku da živimo život u protočnijem, stvarnijem stanju.

 

U sklopu ove radionice nudimo vam priliku da spoznate dinamiku sva tri dijela svoje psihe. Istraživat ćemo njihovu međusobnu povezanost, te kako u većoj mjeri živjeti život iz svoje Esencije. Život iz tog mjesta je iskustvo bivanja u nebranjenom ja, lišenom straha od osude, neopravdane krivnje i srama.
Pozivamo vas da se u sigurnom prostoru i s iskusnim vodstvom odvažite u avanturu istraživanja i upoznavanja vlastitog unutarnjeg krajolika kako bi podigli razinu vlastite svijesti i bolje upoznali sebe.

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

MISLI I EMOCIJE – UNUTARNJI SABOTERI vs. SAVEZNICI

 

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić Roje

 

Subota, 11.03.2017.

10h – 14h

Integral Centar, Split

 

 

Što bi sve radili da nas nije strah/sram? Kako bi naš život izgledao? Zašto se tako teško porenuti u željenom smijeru? Zašto odugovlačimo, oklijevamo, odustajemo? Što se tada, u nama događa? Zašto nam je tako željena promjena nedostupna? Bi li bilo prisutno više zadovoljstva i užitka da se usudimo? Što nas, u nama, spriječava u tome?

 

Što su unutarnji saboter i kako se manifestiraju u našem životu ? Kako su nastali, te zašto se tako tvrdokorno drže za nas? Kako ih tretirati? Možemo li se uopće osloboditi tih unutarnjih mehanizama koji nas blokiraju da dođemo do zadovoljstva? Kako unutarnjeg sabotera transformirati u saveznika? Kako doći do zadovoljstva i slobodnog protoka u nama, do osjećaja individualne slobode i užitka? Kako nam frustracija u tome pomaže?

„Ne strahuj od toga što će tvom životu doći kraj, strahuj od toga da nikada neće ni početi.“ – Grace Hansen

 

Iskustva iz prošlosti (bol i povrijeđenost koju smo osjetili u djetinjstvu) u sadašnjosti nam podsvjesno diktiraju kako reagiramo i kako kreiramo naše živote, te nas ograničavaju da živimo život u punini i zadovoljstvu, oslobođeni nelagodnih, neugodnih misli i emocija. Okolnosti koje to sukreiraju su blokirajuće emocije (strah i sram) koje uzrokuju mnoga negativna uvjerenja u našem životu. U odraslom životu osobe manifestiraju se kao nesposobnost/neodlučnost da preuzme odgovornost za sebe i svoj život, te ostvari promjenu u željenom smijeru za kojom čezne.

Potiskivanje i suzbijanje ili mentalno odbacivanje neugodnih misli i emocija na psihološkom nivou ne dovode do razjašnjenja niti razrješenja, već do dubljeg rascjepa unutar nas, koji dodatno jača sabotera i u konačnici naše nezadovoljstvo, nemir i nelagodu, frustraciju.

Osjećaji i misli koje nas blokiraju (strah/sram) su iskrivljena forma životne sile u nama, te ćemo ih koristiti za otvaranje slobodnijeg protoka kroz frustraciju, gradeći ujedno kapacitet u sebi za nošenje sa neugodnim emocijama, kako bi došli do zadovoljstva i ispunjenja sa sobom i u sebi.

 

Na radionici ćete, kroz pristup tjelesno-orijentirane integrativne terapije, imati priliku osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život.

Na radionicu je potrebno doći u udobnoj odjeći, jer ćemo pokretati i tijelo. Ponesite rokovnik/bilježnicu , te pribor za pisanje/flomastere za crtanje.

 

Prijava na radionicu je obavezna mailom na : asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

LJUBAV PREMA SEBI, PREDUVJET JE ZDRAVE LJUBAVI PREMA DRUGIMA

Subota, 25.2.2017.

9.30 – 14.30

Centar za integrativni razvoj,

Gundulićeva 19/1

 

Voditelj: Laslo Pinter

 

Svakodnevica vas često “prisiljava” da odustajete i zaboravite na sebe. Dugoročno vas to vodi u napetost i frustraciju koje se ne možete osloboditi, te ako odustanete i od ove frustracije eventualno upadate u još dublji očaj i depresiju.

Na ovoj radionici moći ćete kroz osvještenje unutrašnje psihodinamike i iskustvene vježbe dublje upoznati te ako želite početi mijenjati svoj odnos spram sebe. Zdravo samopouzdanje je bazirano na stvarnoj bliskosti, poznavanju i prihvaćanju sebe.

Teme radionice:
– Kako se žrtvujemo kroz izdaju sebe i dodvoravanje drugome.
– Kako osjetiti sebe ne negiranjem te prolaskom kroz osjećaje straha i frustracije, te kako osjećaj i izražavanje stvarnih potreba kojih smo se odrekli vodi prema zdravom osjećaju sebe.
– Kako se osjećate kada vas netko “zrcali”.
– Kako “zrcalite” sebe te kao to utiče na vaš osjećaj samopoštovanja.
– Kako izgraditi sigurno “zrcaljenje” sebe i sigurnu vezu s drugima.

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

Ljubav = povezanost ili ovisnost ?

 

11.02.2017.
10h – 14 sati
Integral Centar, Split

Voditeljica: Asja Kuzmanić Roje

 

„Potraga za Ljubavlju nas mijenja. Sazrijevanje na tom putu nije izostalo kod ni jednog tragatelja. Od prvoga trenutka kada počnemo tražiti Ljubav, počinjemo se mijenjati iznutra i izvana.. A život bez ljubavi nije proživljen život. Ne pitajte se kakvu vrstu ljubavi tražite: duhovnu ili materijalnu, božansku ili svjetovnu, istočnu ili zapadnu… Podjele samo dovode do novih podjela. Ljubav nema etiketa, nema definicija. To je što je, čista i jednostavna.“ – Rumi

 

Što je stvarni korijen problema u ljubavnim odnosima?
Zašto su neki u odnosima hladni ili nedostupni, a drugi dramatiziraju, potrebiti su i ovisni?
Koliko često/rijetko kažete – VOLIM TE ?
Jesu li te izgovorene riječi usputne ili ih uistinu osjećate i pokazujete konkretnim primjerima?
Je li postoji (ne)povjerenje kad čujete te riječi ?
Kako primate ljubav? Kako je dajete?
Kako je blokirate/ uskraćujete (sebi i drugima) i zbog čega?
Kako vas formiraju i kako se manifestiraju u odnosima vaše potrebe?
Je li (ne)svjesno očekujete/tražite ispunjenje vaših potreba od drugih ?
Možete li ispuniti svoje potrebe, bez da pritom oštetite postojeće odnose?
Ljubav ima svoje faze – nakon idealizacije, kako reagirate kad dođe do kritike, nerazumijevanja, konflikta, što ako/kad se pojavi ljubomora ili nevjera ?
Kako se nosite s razočarenjem?
Ako/kad veza pukne, kako se nosite s gubitkom, kako je završiti i krenuti dalje?

„Tvoj zadatak nije tražiti ljubav, nego pronaći i ukloniti sve barijere u sebi koje si postavio da je spriječiš.“ – Rumi

U zrelim odnosima povezujemo se onako kako smo to činili i u prvim godinama, s roditeljima ili primarnim skrbnicima. Ako je tada postojalo nesigurno vezivanje, posljedično to je podloga za moguću ovisničku vezu u kasnijim godinama.

Kroz integrativni terapijski pristup, osvještavanjem i radom na sebi otkrivamo u vlastitim ovisnostima gdje leže naše dječje, neostvarene potrebe (koje nisu bile namirene), gdje nam je bol još neizliječena i zakačena, te kako na zdravi i odgovorni način te potrebe i ispuniti, bez da pritom oštetimo naše postojeće odnose.

Imat ćete priliku uvidjeti kako poboljšati kvalitetu odnosa prema sebi, u svojoj vezi i odnosima s ljudima, te kako možete s konkretnim radom na sebi, vraćati sebi odgovornost, a time i slobodnije i ispunjenije živjeti svoj život.

Na radionici ćete, kroz pristup Centra za Integrativni Razvoj i tjelesno-orijentirane integrativne terapije, imati priliku osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrasce i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život.

 

Svi zainteresirani, dobrodošli ste – bez obzira da li ste već uključeni u terapijski rad ili imate interes za njega.
Prijava na radionicu je obavezna mailom : asja.kuzmanic.roje@gmail.com
Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

PARTNERSKI ODNOSI I NAČINI VEZIVANJA

JEDNODNEVNA RADIONICA

Subota 7.11.

od 10:00 do 18:00

Voditelj: Laslo Pinter

 

Osobni osjećaj životnog zadovoljstva usko je povezan s iskustvima koja doživljavamo u zaljubljenosti, ljubavi i seksualnoj intimnosti.Tijekom odrastanja i obrazovanja u najboljem slučaju mogli smo steći samo jako površno znanje o psihodinamici zaljubljenosti, ljubavi i seksualnosti, kao i o utjecaju ranog djetinjstva i roditeljskog kapaciteta za bliskost na formiranje naše psiho-seksualne inteligencije.Zbog ovih kulturološko-obrazovnih nedostataka u krugovima ljudi zainteresiranih za osobni rast porastao je interes za seminare koji se bave „tantrizmom” (duhovnospoznajnom seksualnom praksom indijskih korijena). Ovakvi seminari najčešće pomognu ljudima da se oslobode dijela senzualne i seksualne sputanosti kojom ih je naša zapadna kultura obremenila, međutim često površno pomažu, a ponekad i odmažu, u razrješenju psihodinamičkih problema unutar partnerskih odnosa.Suvremene spoznaje u oblasti psihodinamike ranog dječjeg razvoja i načina vezivanja djeteta i roditelja te njihovog utjecaja na partnerske veze u odrasloj dobi u velikoj mjeri upotpunjuju staro znanje koje je tantrizam sačuvao. Upotpunjuju ga upravo u sferi razumijevanja emocionalne psihodinamike partnerstva te u razumijevanju i razrješenju konfliktnih situacija u partnerstvu.Prepoznavši ove nedostatke i moguća rješenja, na radionici ćemo se na iskustveni način približiti problematici vezivanja u partnerskim odnosima kroz sljedeće teme:
– Zašto je upoznavanje, samoprihvaćanje te suosjećajnost spram sebe od primarne važnosti u održavanju zdravog partnerstva s voljenom osobom?
– Kakav utjecaj imaju obrasci vezivanja iz ranog djetinjstva na naše partnerske veze?
– Kako je na nas utjecalo roditeljsko prihvaćanje odnosno neprihvaćanje naše dječje senzualnosti i seksualnosti?
– Kako možemo ozdraviti i razvijati vlastitu samosvijest, samoprihvaćanje te iscijeliti vlastite iskrivljene obrasce vezivanja kako bi se u dobro osjećali i više uživali u partnerskim odnosima?
Ako su vam ove teme interesantne i u vama bude znatiželju, onda je ovo radionica za vas te vas pozivam da dođete i sa dobrodošlicom vas očekujem na radionici.
Subota 7.11. od 10:00 do 18:00

pauza za ručak od 13:00 do 14:30

Prijave su obvezne na cir@cir.hr ili Svjetlani na 098 288 752

 

 

MAPA EMOCIJA I OSNOVE KONTAKTA

 

Subota, 4.2.2017.

11-14 sati

Auravitalis učilište

Juraši 52, Viškovo

Rijeka

Voditeljica: Tamara Sertić

 

 

Radilo se o partnerskom odnosu, prijateljskom, odnosu s članovima obitelji ili drugim bliskim odnosima, oni su neiscrpan putokaz i zrcalo za dijelove nas samih kojima je potrebna naša vlastita pažnja. U najbližim odnosima formira se veza s drugom osobom u kojoj s vremenom naši (i njihovi) vlastiti neprorađeni dijelovi počinju stvarati dinamiku koja pokreće različite emocije. Ponekad zapnemo, ponekad se spotaknemo, ponekad poželimo otići u drugome smjeru, a često izaberemo ostati i vidjeti priču koja biva ispričanom upravo iza te dinamike.

Iako kažu da je za odnos potrebno dvoje, u najmanju ruku potrebni smo mi sami. Odnos prema sebi, poznavanje sebe, vlastitih emocija, stanja, priča, želja i potreba te naši odgovori na njih, bili svjesni ili nesvjesni, gotovo su poput utabanog korita kroz koje teče rijeka svih drugih odnosa koje imamo. Pritom su naše emocije, kao i naše reakcije na njih tlo korita koje je ponekad tečno i glatko, a ponekad grubo, prepuno zavijutaka te kamenja preko kojih otežano tečemo.

Svaka emocija ima vlastitu funkciju te u svojoj prirodi nije niti pozitivna niti negativna. One su sastavni dio onoga što nas čini ljudskim i neizmjerna riznica priča naše podsvijesti koje čekaju da budu ispričane kako bi nam život bio širi, tečniji, ispunjen i cjelovit. One su također i izvor snage i užitka onda kada se protiv njih ne borimo, nego ih prihvaćamo, zrelo držimo te kroz njih protičemo.

Na ovoj radionici upoznat ćete teoriju i praksu integrativne tjelesno orijentirane terapije po metodi Centra za integrativni razvoj. Kroz iskustvene vježbe i sigurno vodstvo terapeuta prolazit ćete kroz mapu vlastitih emocija te otkriti koji je vaš temeljni odnos prema njima. Saznat ćete kako one utječu na vaše bliske odnose te koji mehanizmi stoje na putu da kako bi se u odnosima koje imate otvorili prema još većem užitku, ispunjenju i radosti.

*Dođite obučeni u ugodnoj odjeći u kojoj se možete slobodno kretati te s bocom vode.

Nakon radionice moguć je i individualni terapijski termin (1.15h),

Za radionicu i/ili za individualni terapijski termin je potrebna prijava, a broj polaznika ograničen.

Rok prijave je četvrtak, 2.2.2017.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail centar.meleta@gmail.com ili mob 099 7028 389 (Tamara).

Za informacije u vezi dolaska do dvorane možete se javiti na mob 099 6040 740 (Anelia).

 

 

PARTNERSKI ODNOSI – sa novim temama

-Jednodnevna radionica-

Subota, 5.12.2015. . od 10:00 do 18:00

Voditelj: Laslo Pinter

 

Osobni osjećaj životnog zadovoljstva usko je povezan s iskustvima koja doživljavamo u zaljubljenosti, ljubavi i seksualnoj intimnosti.Tijekom odrastanja i obrazovanja u najboljem slučaju mogli smo steći samo jako površno znanje o psihodinamici zaljubljenosti, ljubavi i seksualnosti, kao i o utjecaju ranog djetinjstva i roditeljskog kapaciteta za bliskost na formiranje naše psiho-seksualne inteligencije.

Prepoznavši ove nedostatke i moguća rješenja, na radionici ćemo se na iskustveni način približiti problematici vezivanja u partnerskim odnosima kroz sljedeće teme:

– Samoprihvaćanje te suosjećajnost spram sebe je od primarne važnosti u održavanju zdravog partnerstva s voljenom osobom

– Kako je na nas utjecalo roditeljsko prihvaćanje odnosno neprihvaćanje naše dječje senzualnosti i seksualnosti?

– Osjećaj krivnje, zdrave granice i preuzimaje odgovornosti za vlastite potrebe u partnerskom odnosu

– Sukobi u partnerstvu – zdravo zrcaljenje vs. nezdrava stopljenost

Ako su vam ove teme interesantne i u vama bude znatiželju, onda je ovo radionica za vas te vas pozivam da dođete i sa dobrodošlicom vas očekujem na radionici.

Subota, 5.12.2015. . od 10:00 do 18:00
(pauza za ručak od 13:00 do 14:30)

Prijave su obvezne na mail cir@cir.hr ili mob 098 288 752 (Svjetlana Bukovac)

 

Neuroza kao posljedica straha od života
-Kako nastaje neurotski karakter-

 

JEDNODNEVNA RADIONICA

nedjelja 8.1.2017. od 10-17h
Centar za integrativni razvoj, Gundulićeva 19/1.

 

Voditelj: Tomislav Senečić

 

U neorajhijanskom psihoterapijskom pristupu neuroza se obično definira kao strah od života. Neurotična osoba boji se otvoriti prema životu i ljubavi. Boji se otvoriti srce jer će biti ranjiva, boji se tražiti iz straha da će biti odbačena i boji se izložiti iz straha da će biti uništena.

Svi se želimo osjećati više živima, a paralelno smo u strahu od istog. Biti živ znači osjećati više i u tome leži temeljni problem. U našem procesu odrastanja često smo bili prisiljeni izabrati između naših autentičnih impulsa i adaptacije na zahtjeve roditelja i društva. Kako ne bismo izgubili ljubav odričemo se naših stvarnih osjećaja i seksualnosti. Potiskivanjem upravo tog dijela nas stvara se temelj za formiranje neuroze i neurotskog karaktera. Kasnije se to javlja kao klasičan „unutarnji ili egzistencijalni konflikt“ koji se manifestira u borbi između naše želje za stvarnim potpunim životom i straha protiv toga. Možemo cijeli život provesti zapleteni u tom konfliktu, a da sami ne budemo svjesni toga.

 

Na ovoj jednodnevnoj radionici imat ćete priliku saznati više o stvaranju neurotskog karaktera. Naučit ćemo prepoznati vlastiti egzistencijalni konflikt i upoznati smjernice za razrješavanje ovog temeljnog oblika ljudske patnje. Vidjet ćemo kojeg smo se vrijednog dijela sebe morali odreći kako ne bismo izgubili roditeljsku ljubav.

 

Radionica će se održati u nedjelju 08.1.2017. od 10-17h u prostorima Centra za integrativni razvoj, Gundulićeva 19/1.

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)IDEALIZIRANA SLIKA SEBE

JEDNODNEVNA RADIONICA

nedjelja, 18.12.2016, od 10-15h
AYUS Centar, Hrvatskog sabora 28

Zadar

Voditeljica: Ivana Skoblar Bajković

Većina nas odrasla je vjerujući da nismo dovoljno vrijedni ljubavi kada pokazujemo sve dijelove sebe. Kao rezultat tog vjerovanja trudimo se živjeti u skladu sa vlastitom idealiziranom slikom sebe kakvi bi trebali biti. Konstantna borba da održimo tu idealiziranu verziju uzrok je patnje i mnoštvo problema. Zato je važno otkriti koji su to zaključci o životu prema kojima smo kreirali idealiziranu sliku sebe i kako je to kreiralo probleme i frustracije u našem životu.
Kroz taj proces neminovno dolazimo do spoznaje da smo kreirali suprotno od onog čemu smo se nadali. To otkrivanje može biti bolno, ali nam istovremeno pruža priliku da preispitamo sliku sebe koju prezentiramo svijetu, te da se usudimo postati autentična, opuštena osoba.
Rastvaranje te lažne slike koju prezentiramo svijetu je stepenica koju ne možemo zaobići u istinskom radu na sebi gdje za cilj imamo samoostvarenje, te postizanje našeg osobnog ljudskog potencijala za kreiranje ispunjenog života.

Na radionici će konkretno biti govora o:
– tri glavne idealizirane slike koje biramo živjeti
– zašto inzistiramo na odabranoj idealiziranoj slici
– koja je veza između idealizirane slike koju živimo i naše tjelesne građe, psihološke i tjelesne obrane
– kako nas inzistiranje na idealiziranoj slici sebe sprječava u kreiranju ispunjenog partnerstva i ljubavi
– zašto je nemoguće duhovno napredovati bez razrješavanja obrane idealizirane slike sebe
– kako biti dovoljno podržavajući roditelji svojoj djeci da mogu biti autentični

Radionica je teorijskog i praktičnog karaktera. To znači da će svaki polaznik uz teorijsko razumijevanje materije imati priliku i iskustveno doživjeti naučeno.

 

PRIJAVE I INFORMACIJE: Ivana, 098 636326, ivana.skobaj@gmail.com

Napomena: Radionice su koncipirane kao kombinacija teoretskog i praktičnog rada. Teoretski dio podrazumijeva učenje o odabranoj temi, a praktični rad obuhvaća par vježbi kroz koje osoba može za sebe osvijestiti kakve ‘zapise’ nosi u sebi vezano za temu radionice. Ne postoji izlaganje osobnih priča, problema ili bilo čega u tom smislu. Osoba sama bira u kojoj mjeri želi sudjelovati, da li želi podijeliti bilo kakvu spoznaju ili će jednostavno šutjeti i biti promatrač.

 

EMOCIONALNA REGRESIJA

i kako započeti proces emocionalnog sazrijevanja

Voditelj: Tomislav Senečić

Nedjelja, 09.10.2016., od 10-17h
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1

 

Sigurno ste barem jednom u životu doživjeli da vam je bilo rečeno da se ponašate nezrelo poput djeteta ili da ste sami osjetili da je vaša emocionalna reakcija adekvatnija dječjem nego odraslom ja. Kada u specifičnim životnim situacijama aktivirani određenim okidačima izgubimo perspektivu odraslog i reagiramo preplavljeni neželjenim osjećajima, tada se najvjerojatnije nalazimo u emocionalnoj regresiji. To mogu biti osjećaji neizmjerne tuge, ogromnog straha ili silnog bijesa koji nas doslovno mogu preplaviti do te mjere da izgubimo perspektivu realnosti. Najčešće takve naše reakcije nisu u skladu sa stvarnošću, već je naš subjektivni doživljaj puno intenzivniji od realne vanjske situacije.

U našoj psihološkoj zadanosti postoji jasna mapa i definiran razvojni put. Sadrži brojne faze i podfaze koje kao bića moramo proći od prvih dana naših života pa do pune zrelosti. Na tom putu jako su bitni uvjeti pod kojima ta naša zadanost ostvaruje svoju punu kvalitetu. Ukoliko neki od uvjeta nisu bili dovoljno dobri (roditeljsko strpljenje i podrška) mi zapinjemo emocionalno na toj razini. To nazivamo nedovršenim mjestima i to postaju naše slabe točke na emocionalnoj razini. Ostale ego funkcije se počinju razvijati u svrhu kompenzacije i prikrivanja tih slabih mjesta. U stresnim situacijama ili određenim odnosima bivamo aktivirani i propadamo u ta nedovršena mjesta te emocionalno regresiramo u dijete.

Na ovoj radionici imati ćete priliku naučiti detektirati kada reagiramo iz dječjeg nezrelog te koji su to naši specifični okidači koji nas regresiraju u to neugodno mjesto. Također ćemo učiti na koji način započeti proces emocionalnog sazrijevanja te što to znači biti u emocionalnom odraslom. Ova specifična tema u sebi nosi samu suštinu psihodinamike i odlična je prilika za otkrivanje naše psihološko-emocionalne mape.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

 

„Užitak i Krivnja“

Iskustvena radionica

Nedjelja, 13.11.2016.

od 10-17 sati
Gundulićeva 19/1

Voditelj: Tomislav Senečić

 

Kada se uspijemo pobrinuti za preživljanje i egzistenciju te zadovoljimo primarne potrebe naš prirodni životni impuls okreće se užitku. Kvaliteta naših života mjeri se sposobnošću da se pustimo u užitak te našim kapacitetom da u tome budemo konstruktivni. Nerijetko se znamo iznenaditi da paralelno sa užitkom počinjemo osjećati krivnju ili strah te da zbog tih osjećaja naš kapacitet za užitak slabi i često ostanemo nezadovoljni. Nije neobično da shvatimo da uopće ni ne znamo što je to stvarno ugodno za nas niti da možemo osjetiti stvarno prepuštanje u zadovoljstvo. Umjesto užitka osjećamo tupilo ili krutost našeg sistema opterećenog kontrolom. Ako prepoznajemo nešto od navedenog, to znači da je naš prirodni životni impuls već u ranom djetinjstvo bio osuđivan i etiketiran kao loš. Stvorilo se uvjerenje da je užitak opasan te da bi mogli biti kažnjeni. Možemo osjećati snažnu krivnju iako realno znamo koliko je ta krivnja apsurdna. Obzirom da užitak želimo pod svaku cijenu, a paralelno smo u sukobu zbog krivnje, dešava se da se životna sila iskrivi i okrećemo se „zabranjenom užitku“.
Pozivamo vas na ovu zanimljivu jednodnevnu radionicu kako bi uopće detektirali koliki je vaš kapacitet za užitak, te je li i na koji način obremenjen osjećajem krivnje ili srama. Istraživat ćemo kako osloboditi životnu silu u sebi i izaći iz osjećaja koji nas ograničavaju; koliko je sve to povezano s našim djetinjstvom i koliko naši roditelji još uvijek drže naše pravo na užitak i seksualnost, kao i kako krivnja ubija užitak i kakve to ima veze s kreiranjem ovisnosti.
Samo onaj koji ima sposobnost da se pusti u užitak bez krivnje i straha te se ne boji vlastite seksualnosti jest uistinu slobodan i neovisan čovjek……W. Reich.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)