RADIONICE-ARHIVA

ISKUSTVENA RADIONICA: 

Ples tijela i srca, kapacitet za život i užitak

Integral Centar, Matoševa 31, Split

Subota,  09. 06. 2018. od 10h do 14h

Voditeljica:  Asja Kuzmanić , integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj

 

„Tijelo je temeljna metafora vašega života. Ono je vaša Biblija, vaša enciklopedija, vaša životna  priča.“ – Gabrielle Roth

Ne postoji osoba koja je u potpunosti usklađena i savršeno zadovoljna svim aspektima svoga života.   Činjenica je da po svojoj volji mi možemo mijenjati samo ono čega smo svjesni, a svjesni  smo tek maloga dijela sebe, svojih misli i emocija.  Na svakodnevnoj razini, pitamo li se:

Koliko su nam srce i razum povezani, usklađeni, koliko surađuju u zajedničkom plesu? Koliko prostora dajemo svojim osjećajima? Živimo li i volimo punim srcem? Što nam je zatvorilo, očvrsnulo srce, sigurnim debelim štitovima, iza kojih ne osjećamo, ne možemo doći do užitka, zadovoljstva? Slušamo li svoje srce, osluškujemo li prirodne ritmove svog unutarnjeg bića ili srce  guramo u smjeru koji smo zamislili, smatrajući da je tako (naj)bolje?

Život je poput  tkanja međusobno povezanih događaja koji se na razne načine izmjenjuju, preklapaju ili jedan s drugim stapaju, tvoreći tako njegovu cjelovitu strukturu.

Svaki je život jedinstvena priča, istkana od brojnih podpriča, zapleta, tokova i vremena –   jasnoća uvida naše priče, tekako je istkana u tijelu, koji otisak/print  je ostavila, omogućit će nam da više  budemo stvaraoci, a manje  žrtve vlastitoga života.

Pogrešni zaključci i odluke (dječja uvjerenja) dovode do blokade u energetskom polju što se na tjelesnoj razini manifestira kao određeni simptom. Svojim  simptomima tijelo nam otkriva razne priče, koje leže u njihovoj pozadini.  Njihov govor iznenađujuće je lako razumjeti, upitamo li se samo u čemu nas određeni simptom sprječava i na što  nas  prisiljava, vrlo ćemo  brzo  doći  do  unutarnjega  konflikta koji leži u njegovoj pozadini.

Osvještavanje tog konflikta i prihvaćanje njegova postojanja, prvi je korak u njegovu razrješavanju, a  time i u prevladavanju simptoma, koji nas je na to upozorio.

Osvještavanje pozadine simptoma i njezino razrješavanje oslobađa blokiranu energiju te ponovno uspostavlja njezin zdravi protok, što  posljedično dovodi do nestanka simptoma,koji tada više nema svrhu.

Kroz teorijsko-iskustveni rad istraživat ćemo:

* Na koji su način emocije pohranjene u tijelu ? – Izrada mape emocija

* Kako možemo pokretanjem tijela pokrenuti emocije?

* Što je tjelesna svijest, što je tjelesna memorija?

* Što znači “držati” emociju, a što “prazniti” i kada nam je što potrebno?

* Koja je stvarna vrijednost ekspresivno-iskustvenog pristupa u terapijskom procesu?

* Kako graditi kapacitet i odgovornost za vlastite emocije, te kako ih koristiti kao saveznike u kreiranju svjesnog življenja do zadovoljstva i užitka

NAPOMENA:

Na radionicu je potrebno doći u udobnoj odjeći, jer ćemo pokretati i tijelo. Radimo bosi ili u čarapama.

Ponesite rokovnik/bilježnicu, te pribor za pisanje i flomastere ili bojice za crtanje.

Na iskustvenoj radionici možete saznati kako iskustva iz najranijeg djetinjstva utječu na protok životne energije kroz vaše tijelo i psihu, kako bolna iskustva blokiraju taj protok, te što poduzeti.

Imati ćete priliku kroz niz iskustvenih vježbi osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te kako ući u kontakt i zakoračiti u željenom smjeru sa samopouzdanjem i zdravom brigom za sebe, da dođete do zadovoljstva, ispunjenja i mira u sebi.

Za prijave i dodatne informacije javite se na:

asja.kuzmanic.roje@gmail.com  ili  integralcentar@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

PROTOK – CIKLUS VJEŽBI DISANJA I TJELESNO-ENERGETSKIH VJEŽBI

TEMA:  Ples tijela i srca, kapacitet za život i užitak

Integral Centar, Matoševa 31, Split

Ciklus se sastoji od 4 radionice: 06.06., 12.06., 19.06., 26.06. (20.00h – 22.00h)

Voditeljica:  Asja Kuzmanić , integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj

 

Na ovom ciklusu od 4 radionice nastavit ćemo istraživati tehnike otvaranja životnog protoka i oslobađanja energetsko-emotivnih blokada kojima zadržavamo slobodan protok životne energije što nas koči u doživljavanju našeg prirodnog stanja užitka, srca i našeg užitka.

Način na koji svakodnevno koristimo svoje tijelo i dah utječe na sve aspekte našeg života, bili mi toga svjesni ili ne. Sva iskustva koja prolazimo, ugodna i neugodna, ostavljaju utisak na naš um i osjećaje, ali i na tijelo. Na neugodna iskustva (npr. strah, tugu ili stres) nagonski reagiramo zadržavanjem daha i grčenjem mišića. U koliko se ta napetost ne isprazni kroz ciljanu tjelesnu aktivnost, tijelo ostaje u stanju tzv. “obrane”, a to može biti uzrokom glavobolja, bolova u leđima ili nesanice, dugoročno može dovesti i do ozbiljnijih bolesti.

Pokretanjem tijela osmišljenog kroz iskustvene tjelesno-energetske vježbe i vježbe disanja na radionici ćemo otvarati protok tijela i emocija, uz fokus na disanje i osjećaj sebe, dolazimo do ruba zone (ne)ugode, sa svrhom osvještavanja blokada u protoku, koje se mogu manifestirati kao grčevi, trnci, napetost, krutost ili nedostatak/višak cirkulacije i osjeta u određenom dijelu tijela.

Obzirom da su u tjelesnim blokadama “zaključane” emocije (koje su nam nekad bile previše), prilikom vježbi, kod oslobađanja blokada obično dolazi do emocionalno-tjelesnog rasterećenja, nakon kojeg osoba osjeća sebe na novi, dublji i integriraniji način.

Prethodno iskustvo nije potrebno, ponesite samo otvoren duh i želju da se pokrenete u novom smjeru. Odjenite se udobno kako bi ste se mogli slobodno kretati, ponesite presvlaku u koliko se pojačano znojite. Vježbamo bosi ili u čarapama, te ponesite vodu za piće.

Progam radionice Protok inspiriran je kontinuiranim tjelesno orijentiranim radom pod vodstvom mentora Laszla Pintera, kroz školu za integrativnu terapiju Centra za integrativni razvoj.

Ciklus se sastoji od 4 radionice:

GRUPA  1:

sri    06. 06. od  20h – 22h

uto   12. 06. od  20h – 22h

uto  19. 06. od  20h – 22h

uto  26. 06. od  20h – 22h

Gdje:  Integral Centar, Matoševa 31, Split

Kotizacija čitavog ciklusa (4 radionice) je 400 kn. Plaća se cijeli ciklus (na prvom susretu), bez obzira na dolaske.

Prijava obavezna na mail zbog ograničenog broja sudionika:

asja.kuzmanic.roje@gmail.com    ili  integralcentar@gmail.com

Za dodatne informacije možete se javiti:

Asja – 091 898 72

 

Kako nadvladati STRAH I ANKSIOZNOST

Nedjelja, 20.5.2018
od 10.00 do 16.30
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1, Zagreb

 

 Voditelj: Tomislav Senečić

 

Nakon uvodnog predavanja na ovu temu pozivamo vas da nam se priključite na iskustvenu radionicu na kojoj možete naučiti kako se suočiti sa vlastitim strahovima i spoznati koji je put oslobođenja od neugodnih anksioznih stanja najčešće uzrokovane strahovima.
Bitno je u procesu rada s osobnim strahovima razumjeti da postoje dvije vrste straha.
U prvu kategoriju spada prirodni urođeni strah koji je dio našeg biološkog instinktivnog sistema i njegova uloga je da nas štiti od opasnosti.
Druga kategorija su iracionalni i najčešće projicirani strahovi koji nas drže u talačkoj poziciji ograničenja našeg životnog potencijala, prepreka su realizaciji mnogih naših želja i stavljaju naš život u sužen prostor svijesti i djelovanja. Posljedično tome bojimo se izazova, promjena, kontakta i u konačnici bojimo se života.

U tu kategoriju spadaju paralizirajući strahovi, napadi panike i fobije. Na ovoj radionici posebno ćemo se posvetiti radu s te tri vrste straha. Sve ove tri vrste iracionalnih strahova izviru iz traumatiziranog i odvojenog dijela nas. Oni su nastali kao posljedica neugodnih iskustava u našem najranijem djetinjstvu i izostanka adekvatne regulacije bitne u našem ranom razvojnom periodu. Posljedično tome nismo uspjeli razviti mehanizme bitne da se možemo nositi s posljedicama neugodnih iskustava i zbog toga smo postali osobe organizirane oko straha. Taj strah kasnije projiciramo van, na ljude, život, vlastito tijelo, bolesti. Vidjet ćemo da postoji način na koji možemo savladati ove tri najneugodnije vrste straha te upoznati metodologiju rada kojom možemo sebi uvelike pomoći.

 

Na ovoj uvodnoj radionici imat ćemo priliku zajedno istraživati stvarni korijen vlastitog straha u svrhu razumijevanja mehanizma vlastite psihodinamike. Također ćemo učiti kako se suočiti s tim strahom i koji koraci su potrebni kako bi se taj strah postupno savladao. Učit ćemo kako uz pomoć optimalne frustracije možemo dovršiti dijelove ega i mehanizme koji mogu suočiti i transformirati osjećaj straha.

 

Stoga vas pozivamo da nam se pridružite na ovom iskustvenom događaju koji može donijeti snažno transformacijsko iskustvo te dati alate i usmjeriti vas u iskustvu oslobođenja od patnje uzrokovane iracionalnim strahovima.

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

Protok – ciklus vježbi disanja i tjelesno-energetskih vježbi
Tema:  Buđenje užitka, srca i seksualnosti
Integral Centar, Matoševa 31, Split
Ciklus se sastoji od 4 radionice: 08.05., 15.05., 22.05., 29.05. (19.30h – 21.30h)
Voditeljica: Asja K. Kuzmanić
, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj

 

Način na koji svakodnevno koristimo svoje tijelo i dah utječe na sve aspekte našeg života, bili mi toga svjesni ili ne. Stojimo li stablno, izbalansirano, uzemljeno na oba stopala? Sjedimo li na odgovarajući način koji ne šteti našem tijelu? Kakvo nam je držanje? Kako i koliko se krećemo? Koliko smo svjesni procesa disanja?

Sva iskustva koja prolazimo, ugodna i neugodna, ostavljaju utisak na naš um i osjećaje, ali i na tijelo. Na neugodna iskustva (npr. strah, tugu ili stres) nagonski reagiramo zadržavanjem daha i grčenjem mišića. U koliko se ta napetost ne isprazni kroz ciljanu tjelesnu aktivnost, tijelo ostaje u stanju tzv. “obrane”, a to može biti uzrokom glavobolja, bolova u leđima ili nesanice, dugoročno može dovesti i do ozbiljnijih bolesti.

Pokretanjem tijela osmišljenog kroz iskustvene tjelesno-energetske vježbe i vježbe disanja na radionici ćemo otvarati protok tijela i emocija. Pokretanjem tijela kroz samu vježbu, uz fokus na disanje i osjećaj sebe, dolazimo do ruba zone (ne)ugode, sa svrhom osvještavanja blokada u protoku, koje se mogu manifestirati kao grčevi, trnci, napetost, krutost ili nedostatak/višak cirkulacije i osjeta u određenom dijelu tijela. Obzirom da su u tjelesnim blokadama “zaključane” emocije (koje su nam nekad bile previše), prilikom vježbi, kod oslobađanja blokada obično dolazi do emocionalno-tjelesnog rasterećenja, nakon kojeg osoba osjeća sebe na novi, dublji i integriraniji način.

U drugom dijelu radionice, nakon fizičkih vježbi istražujemo naše suptilnije dijelove kroz vježbe kontakta, snage i ekspresije, vizualizacije kako bi našli zaboravljen put do sebe, te više razumijevanja, prihvaćanja i viđenosti.

Prethodno iskustvo nije potrebno, ponesite samo otvoren duh i želju da se pokrenete u novom smjeru. Odjenite se udobno kako bi ste se mogli slobodno kretati, ponesite presvlaku u koliko se pojačano znojite. Vježbamo bosi ili u čarapama, te ponesite vodu za piće.

Progam radionice Protok inspiriran je kontinuiranim tjelesno orijentiranim radom pod vodstvom mentora Laszla Pintera, kroz školu za integrativnu terapiju Centra za integrativni razvoj.

Ciklus se sastoji od 4 radionice:
Uto   08. 05. od 19.30h – 21.30h
uto    15. 05. od 19.30h – 21.30h
uto    22.05. od 19.30h – 21.30h
uto    29.05. od 19.30h – 21.30h

Gdje: Integral Centar, Matoševa 31, Split

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za Integrativni razvoj u Splitu

Kotizacija čitavog ciklusa (4 radionice) je 400 kn. Plaća se cijeli ciklus (na prvom susretu), bez obzira na dolaske.

Prijava obavezna na mail zbog ograničenog broja sudionika:
asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Za dodatne informacije možete se javiti:
Asja – 091 898 72 84

ISKUSTVENA RADIONICA

BUĐENJE UŽITKA, SRCA I SEKSUALNOSTI

Subota,  19. 05. 2018. od 10h do 14h

Integral Centar, Matoševa 31, Split

Voditeljica: Asja Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj

 

Osjećaji, misli, ponašanja, senzacije, naš osjet i doživljaji sebe koji su  vezani uz seksualnost su sveprisutni u našim iskustvima življenja i sastavni  su dio kreiranja kulture i društava u kojima živimo. Unatoč tome i dalje postoje tolike kontradiktornosti vezane uz seksualnost koje se očituju kroz intenzivne reakcije na seksualnost koje idu od totalne opsesije do totalne negacije i potiskivanja svega što ima veze sa seksualnošću.

Potreba za seksualnim užitkom  je prirodan i vrlo jak impus. Što je tijelo slobodnije, protočnije, manje inhibirano imamo veći kapacitet za užitak. Ako nemamo užitak u vlastitom tijelu, nećemo ga imati ni u ostalim aspektima svog života.

Negiranje vlastite seksualnosti je negiranje sebe. Snažan nagon, postaje još snažniji ako ga potiskujemo ili negiramo. Obiteljskim odgojem, te kršćanskom kulturom od malena su nas kažnjavali ili posramljivali, uvjeravali da je to krivo, zabranjeno pa se posjećamo loši. Svaki put kad smo u dodiru s ovim osramoćenim emocijama automatski ćemo osjećati krivnju ili sram i pokušavati kontrolirali ili sakriti emocije, ili u najmanju ruku, izvinjavati se zbog njih. Zato je integracija srca i seksualosti veliki konflikt kod ljudi. A blokirana/potisnuta seksualnost vodi u svadljivost, inertnost, anksioznost, deprimiranost, ogovaranje.

Prirodna seksualnost (ako nije došlo do iskrivljenja) je oslobođena straha,krivnje,srama.

Kroz konstruktivne kompromise u seksulnosti, u odnosu, učimo transcedirati  Ego. Nagon za vezivanjem je mediator između seksualnog impusa i privremenog osjećaja zaljubljenosti, koji može prerasti u dublju ljubav.

Prepoznavanjem sebe kao izvorišta, nekog tko se iznova i iznova otkriva i prepušta sebi i partneru (ne samo tjelesno i emocionalno) na nove načine možemo rasplamsati dopominske kanale tj ljubav i zaljubljenost. Kroz rad sa seksualnim intenzitetom, ponovno vraćamo/budimo izgubljene dijelove sebe (koje za nas „nosi“ druga osoba), u potrazi smo za sobom.

Svrha radionice je detabuizirati  i destigmatizrati prirodnu seksualnost , te probuditi slobodan protok života i užitka u nama.

Na radionici će polaznici moći promišljati  i istraživati o stavovima, uvjerenjima, ponašanjima u vlastitoj seksualnosti kroz meditacije, pokret, ples, disanje.

Na radionici ćete imati priliku istražiti osobnu zapletenost vezano za ovu problematiku, istražiti i osvijestiti ograničavajuće odluke, obrazace i modele ponašanja koji vam više ne služe za vašu dobrobit, čime ćete poboljšat kvalitetu odnosa prema sebi, u svojoj vezi i odnosima sa ljudima, te naći smjernice kako dalje raditi sa tim.

Na radionicu je potrebno doći u udobnoj odjeći, jer ćemo pokretati i tijelo. Radimo bosi ili u čarapama.

Prijava na :
asja.kuzmanic.roje@gmail.com 

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

Radionici prethodi predavanje, o kojem više možete saznati na linku na fb

DISANJE – ISCJELJUJUĆI RITMOVI

ISKUSTVENA RADIONICA

Subota, 12.5.2018
od 9.00 do 15.30 (s pauzom od 12.00-12.30)
Centar za integrativni razvoj

Gundulićeva 19/1, Zagreb

 Voditelj: Laslo Pinter

 

Na ovoj radionici ću vas upoznati s osnovama iscjeljujućih ritmova disanja koje koristimo u našem radu. Upoznat ću vas s načinima rada s disanjem s kojima možemo ozdraviti vlastiti oštećeni dišni kapacitet,  vratiti si prirodni dišni ritam te koristiti dišne ritmova kako bi modulirali vlastita stanja svijesti.

 

Nakon kratkih teorijskih osnova za svaki ritam slijedi iskustveni dio.

 

Ritmovi disanja s kojima ćemo raditi:
– Otvaranje punog plućnog kapaciteta
– Spori ritmovi disanja u svim segmentima pluća za opuštanje i vježbanje opuštene prisutnosti
– Brzi ritmovi disanja za “prodisavanje” zamrznutih traumatskih ostataka
– Ritmovi disanja za osnaživanje volje
– Duboki i spori ritmovi disanja za širenje percepcije i transcendenciju ograničenih ego stanja svijesti

 

Zbog naglog i snažnog otvaranja nesvjesnih slojeva psihe ova radionica nije pogodna za ljude koji imaju medicinski dijagnosticirane psihičke poteškoće. Također ako kao voditelj na radionici procijenim da bi vam određeni dio radionice bio previše, moguće je da ću vas zamoliti da taj dio radionice pauzirate.

 

Ako i dalje osjećate “unutrašnji zov” da se priključite ovom zanimljivoj iskustvenoj radionici, dobro ste došli!

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana).

 

STVARNO JA

Lidija-Vjekica Kasalo

Udruga UGNOST, Bana Josipa Jelaćića 6, Split

06.05.2018., Nedjelja, 9,30h – 13,00h

 

Najskriveniji i najmanje poznat dio ljudske psihe, ali paradoksalno i najvidljiviji naziva se maska. Maska je onaj psihološki moment kada ljudi prikazuju sebe većim, ljepšim, boljim, mudrijima nego što zaista jesu, pokušavajuću tako sakriti svoju “bijedu” od radoznalih pogleda.

 

Na radionici ćemo se baviti pitanjima :

Što je maska?

Čemu služi i što ustvari skrivamo?

Koje su vrste maske i kako izaći iz maske?

Zašto je maska najmanje vidljivo iskrivljenje ljudske psihe?

Kako reagiram na konfliktne situacije?

Koja je sila koja me vodi i zašto vjerujem da je trebam koristiti?

Kako se nosim s kritikama?

Što za mene znači ponos, samovolja i strah?

 

Mnogo više o tome što je maska, koje vrste maske posjedujem i kako ona utječe na naš život, možete čuti i iskustiti na jednodnevnoj radionici CIR-a Split.

CIR učitelj Lidija Kasalo će vam jednostavnim rječnikom vodeći vas kroz iskustvene vježbe objasniti zašto je maska gotovo najveći izvor problema u životu svakog čovjeka, i da je ključno priznati postojanje maske i njen veliki utjecaj. Osim maske postoje i druge psihološke strukture koje su mnogo zdravije i iz kojih čovjek može mnogo lakše i manje pogubno djelovati.

Koliko god maske bile iskrivljenje, one su nam bile od neprocjenjive važnosti da nas zaštite dok smo tražili svoje mjesto u društvu. Međutim sada smo odrasli i one nam više nisu potrebne, te nas odvajaju od naše esencije. Esencija je naš gušt, sloboda, spontanost, nježnost i nesputanost.

 

NAPOMENA: Radionici prethodi besplatno otvoreno predavanje u petak, 20.04.2017. u 18 h, u prostorima Udruge UGNOST, Bana Josipa Jelaćića 6, Split

 

Cijena radionice: na upit – za dodatne informacije i prijave na radionicu koje su obavezne zbog ograničenog broja mjesta, možete se javiti na mail lidija@cir-split.com ili mob Lidija: 095/820-9911

 

PROTOK – CIKLUS VJEŽBI DISANJA I TJELESNO-ENERGETSKIH VJEŽBI

Integral Centar, Matoševa 31, Split
Ciklus se sastoji od 4 radionice: 03.04., 10.04., 16.04., 24.04.2018. (19.30h – 21.30h)
Voditeljica: Asja K. Kuzmanić
, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj

 

Način na koji svakodnevno koristimo svoje tijelo i dah utječe na sve aspekte našeg života, bili mi toga svjesni ili ne. Stojimo li stablno, izbalansirano, uzemljeno na oba stopala? Sjedimo li na odgovarajući način koji ne šteti našem tijelu? Kakvo nam je držanje? Kako i koliko se krećemo? Koliko smo svjesni procesa disanja?

Sva iskustva koja prolazimo, ugodna i neugodna, ostavljaju utisak na naš um i osjećaje, ali i na tijelo. Na neugodna iskustva (npr. strah, tugu ili stres) nagonski reagiramo zadržavanjem daha i grčenjem mišića. U koliko se ta napetost ne isprazni kroz ciljanu tjelesnu aktivnost, tijelo ostaje u stanju tzv. “obrane”, a to može biti uzrokom glavobolja, bolova u leđima ili nesanice, dugoročno može dovesti i do ozbiljnijih bolesti.

Pokretanjem tijela osmišljenog kroz iskustvene tjelesno-energetske vježbe i vježbe disanja na radionici ćemo otvarati protok tijela i emocija. Pokretanjem tijela kroz samu vježbu, uz fokus na disanje i osjećaj sebe, dolazimo do ruba zone (ne)ugode, sa svrhom osvještavanja blokada u protoku, koje se mogu manifestirati kao grčevi, trnci, napetost, krutost ili nedostatak/višak cirkulacije i osjeta u određenom dijelu tijela. Obzirom da su u tjelesnim blokadama “zaključane” emocije (koje su nam nekad bile previše), prilikom vježbi, kod oslobađanja blokada obično dolazi do emocionalno-tjelesnog rasterećenja, nakon kojeg osoba osjeća sebe na novi, dublji i integriraniji način.

U drugom dijelu radionice, nakon fizičkih vježbi istražujemo naše suptilnije dijelove kroz vježbe kontakta, snage i ekspresije, vizualizacije kako bi našli zaboravljen put do sebe, te više razumijevanja, prihvaćanja i viđenosti.

Prethodno iskustvo nije potrebno, ponesite samo otvoren duh i želju da se pokrenete u novom smjeru. Odjenite se udobno kako bi ste se mogli slobodno kretati, ponesite presvlaku u koliko se pojačano znojite. Vježbamo bosi ili u čarapama, te ponesite vodu za piće.

Progam radionice Protok inspiriran je kontinuiranim tjelesno orijentiranim radom pod vodstvom mentora Laszla Pintera, kroz školu za integrativnu terapiju Centra za integrativni razvoj.

 

Ciklus se sastoji od 4 radionice:
Uto   03.04. od 19.30h – 21.30h
uto    10.04. od 19.30h – 21.30h
pon   16.04. od 19.30h – 21.30h
uto    24.04. od 19.30h – 21.30h

Gdje: Integral Centar, Matoševa 31, Split

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za Integrativni razvoj u Splitu

Kotizacija čitavog ciklusa (4 radionice) je 400 kn. Plaća se cijeli ciklus (na prvom susretu), bez obzira na dolaske.

Prijava obavezna na mail zbog ograničenog broja sudionika:
asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Za dodatne informacije možete se javiti:
Asja – 091 898 72

ISKUSTVENA RADIONICA: 

Osobna Moć  – sloboda kreiranja života kakvog želim

Subota,  21.04. 2018. od 10h do 14h

Integral Centar, Matoševa 31, Split

Voditeljica: Asja Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj

 

 

Osobna moć raste upoznavanjem samog sebe, a ne dominacijo nad drugima.

Osjećati se moćno jedna je od osnovnih emocionalnih potreba. Potreba za moći prisutna je kod svakoga. Bili vi nje svjesni ili ne.  Ona je rođenjem vaše stečeno pravo i dar, a svrha joj je da kreirate nove svjetove. Dakle, osobna moć je sposobnost  samostalnog kreiranja vlastitog života. Ona je temelj našeg samoostvarenja. Bez osobne moći nema osobne ostvarenosti.

 

Raditi na vlastitom samopoštovanju, prihvaćanju i otpuštanju (kroz ekspresiju) nelagodnih i neugodnih osjećaja, umjesto na vanjskom uspjehu, može nam donijeti zadovoljstvo i mir, spajanje sa istinskom unutarnjom moći .

Osoba koja želi vratiti osobnu moć treba preuzeti odgovornost za svoje emocije i postupke. „Odbacivanjem“ autoriteta, ali ne neproduktivnim/nekonstruktivnim buntovništvom ili arogantnim nepoštivanjem vlastitih roditelja, mentora ili uzora, već intimnom unutarnjom neovisnošću o njihovim utjecajima.

Time ulazimo u slobodu kreiranja života kakvog želimo za sebe, ali takva vrsta slobode zahtijeva i iznimnu disciplinu posvećenu osobnoj realizaciji.

Nažalost je to ono što većinu ljudi odvaja od ovakvog stupnja slobode, ali nema drugog načina – sloboda ima cijenu. No nema tih para kojima se može izraziti ovakav oblik slobode. Sloboda proizašla iz ovakvog unutarnjeg osjećaja je neprocjenjiva – zato je svaka cijena koju za nju platimo preuzetim odgovornostima i disciplinom beznačajna u odnosu na dobitke.

Na radionici ćete imati priliku :

 • dobit prostor i podršku za istražiti i izraziti svoje emocije osluškivanjem poruka iz tijela
 • upoznati i osvijestiti potrebe i strahove unutarnjeg djeteta
 • otkrivanje negativnih uvjerenja i učenje kako da ih zamijenimo pozitivnima, slušanje i njegovanje djeteta u nama
 • osnažiti i ohrabriti svoje ranjive djelove
 • osvijestiti svoje granice i kako ih na zdrav i siguran način postavljati
 • istražiti koje igre moći igrate – koja iskrivljenja / kompenzacije koristite u svrhu sticanja moći
 • Osvještavat ćemo mehanizme osjećaja nemoći i nesigurnosti kroz iskrivljenja: kontrole, manipulacije i kompeticije, njenu svrhu, te posljedice
 • osobađanje zadržanih ili potisnutih, nesvjesnih emocija i sticanje emocionalne slobode
 • jačati ćemo osjećaje zdrave osobne moći, samopouzdanja i autoriteta kroz različite iskustvene vježbe te naučiti kako zdravo doći u kontakt sa svojom unutarnjom moći

 

Na radionici ćete imati priliku istražiti osobnu zapletenost vezano za ovu problematiku, istražiti i osvijestiti ograničavajuće odluke, obrazace i modele ponašanja koji vam više ne služe za vašu dobrobit, čime ćete poboljšat kvalitetu odnosa prema sebi, u svojoj vezi i odnosima sa ljudima, te naći smjernice kako dalje raditi sa tim.

Na radionicu je potrebno doći u udobnoj odjeći, jer ćemo pokretati i tijelo. Radimo bosi ili u čarapama.  Ponesite rokovnik/bilježnicu, te pribor za pisanje i flomastere ili bojice za crtanje.

Prijava na :
asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

Radionici prethodi predavanje, o kojem više možete saznati na linku

 

KAKO SAVLADATI SRAM

Nedjelja, 11.3.2018

od 10.oo do 16.30

Gundulićeva 19/1, Zagreb

Voditelj: Tomislav Senečić

 

Da bismo se uopće mogli uloviti u koštac sa sramom morali bismo prvo razumjeti korijen njegova nastajanja. Sram je vjerojatno najtoksičniji osjećaj koji se nalazi zapleten u strukturi našeg bića. Njegov devastirajući utjecaj sprječava nas u procesu samorealizacije i našem kreativnom izričaju. Zbog duboko ukorijenjenog osjećaja da s nama nešto nije u redu, nismo u mogućnosti ostvariti dublje intimne odnose i bliskost s drugim ljudima. To je osjećaj koji nas odvaja, izolira i definitivno ograničava realizaciju naših potencijala.

Na ovoj radionici Centra za integrativni razvoj imat ćete priliku saznati kako nastaje osjećaj srama i kako se razvija kroz naše faze odrastanja do njegovog konačnog formiranja. Također ćemo otkriti kako i na koji način nas naš sram ograničava u vlastitom kreativnom izričaju.

Imat ćete priliku također osjetiti kolika je stvarna snaga ovog najneugodnijeg osjećaja i na koji način možemo biti nesvjesni našeg srama. U konačnici, moći ćemo spoznati koliko smo svog srama preuzeli kao naslijeđe nezdravog obiteljskog srama.

Na ovoj radionici imat ćete priliku proći kroz vlastito iskustvo suočavanja i prolaska kroz taj osjećaj, te otkriti koji je put oslobođenja od zapletenosti sramom. Sam proces prolaska i savladavanja osjećaja srama vodi nas u prostor prihvaćanja sebe i vlastitog nebranjenog Ja. Ukoliko uspijemo suočiti se i proći kroz vlastiti sram otvara nam se mogućnost ulaska u svoju esenciju, dio našeg stvarnog Ja, neopterećenog bilo kojom vrstom neugode i osjećaja neadekvatnosti. Kada uspijemo prevladati neke od najneugodnih osjećaja prirodno nam se otvara prostor proširenog doživljaja sebe.

Stoga vas pozivamo na ovu iskustvenu radionicu na kojoj možete susresti sebe u najneugodnijim dijelovima i biti sigurno vođeni u prostor oslobođenja od neugode ovog toksičnog osjećaja. Radionica je mogućnost za upoznavanje pojma i metodologije dubokog transformacijskog rada na polju  osobnog razvoja i integrativnog-tjelesno orijentiranog pristupa.

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

 

PROTOK – CIKLUS VJEŽBI DISANJA I TJELO-ENERGETSKIH VJEŽBI
Integral Centar, Matoševa 31, Split
Ciklus se sastoji od 4 radionice: 27.02., 06.03., 13.03., 20.03. (19.30h – 21.30h)
Voditeljica:
Asja K. Kuzmanić
, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvojNačin na koji svakodnevno koristimo svoje tijelo i dah utječe na sve aspekte našeg života, bili mi toga svjesni ili ne. Stojimo li stablno, izbalansirano, uzemljeno na oba stopala? Sjedimo li na odgovarajući način koji ne šteti našem tijelu? Kakvo nam je držanje? Kako i koliko se krećemo? Koliko smo svjesni procesa disanja?

Sva iskustva koja prolazimo, ugodna i neugodna, ostavljaju utisak na naš um i osjećaje, ali i na tijelo. Na neugodna iskustva (npr. strah, tugu ili stres) nagonski reagiramo zadržavanjem daha i grčenjem mišića. U koliko se ta napetost ne isprazni kroz ciljanu tjelesnu aktivnost, tijelo ostaje u stanju tzv. “obrane”, a to može biti uzrokom glavobolja, bolova u leđima ili nesanice, dugoročno može dovesti i do ozbiljnijih bolesti.

Pokretanjem tijela osmišljenog kroz iskustvene tjelesno-energetske vježbe i vježbe disanja na radionici ćemo otvarati protok tijela i emocija.

Pokretanjem tijela kroz samu vježbu, uz fokus na disanje i osjećaj sebe, dolazimo do ruba zone (ne)ugode, sa svrhom osvještavanja blokada u protoku, koje se mogu manifestirati kao grčevi, trnci, napetost, krutost ili nedostatak/višak cirkulacije i osjeta u određenom dijelu tijela. Obzirom da su u tjelesnim blokadama “zaključane” emocije (koje su nam nekad bile previše), prilikom vježbi, kod oslobađanja blokada obično dolazi do emocionalno-tjelesnog rasterećenja, nakon kojeg osoba osjeća sebe na novi, dublji i integriraniji način.

U drugom dijelu radionice, nakon fizičkih vježbi istražujemo naše suptilnije dijelove kroz vježbe kontakta, snage i ekspresije, vizualizacije kako bi našli zaboravljen put do sebe, te više razumijevanja, prihvaćanja i viđenosti.

Prethodno iskustvo nije potrebno, ponesite samo otvoren duh i želju da se pokrenete u novom smjeru. Odjenite se udobno kako bi ste se mogli slobodno kretati, ponesite presvlaku u koliko se pojačano znojite. Vježbamo bosi ili u čarapama, te ponesite vodu za piće.

Progam radionice Protok inspiriran je kontinuiranim tjelesno orijentiranim radom pod vodstvom mentora Laszla Pintera, kroz školu za integrativnu terapiju Centra za integrativni razvoj.

 

Tema ciklusa: (Pro)tok i ritam srca

Ciklus se sastoji od 4 radionice:

27.02. od 19.30h – 21.30h

06.03. od 19.30h – 21.30h

13.03. od 19.30h – 21.30h

20.03. od 19.30h – 21.30h

 

Gdje: Integral Centar, Matoševa 31, Split

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za Integrativni razvoj u  Splitu

Kotizacija čitavog ciklusa (4 radionice) je 400 kn. Plaća se cijeli ciklus (na prvom susretu), bez obzira na dolaske.

Prijava obavezna na mail zbog ograničenog broja sudionika:
asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Za dodatne informacije možete se javiti:
Asja – 091 898 72

PARTNERSKI ODNOSI I NAČINI VEZIVANJA
-jednodnevna radionica-

Subota, 17.2.2018.
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1
od 9.30 do 15.00 sati

Voditelj: Laslo Pinter


Osobni osjećaj životnog zadovoljstva usko je povezan s iskustvima koja doživljavamo u zaljubljenosti, ljubavi i seksualnoj intimnosti.
Tijekom odrastanja i obrazovanja u najboljem slučaju mogli smo steći samo jako površno znanje o psihodinamici zaljubljenosti, ljubavi i seksualnosti, kao i o utjecaju ranog djetinjstva i roditeljskog kapaciteta za bliskost na formiranje naše psiho-seksualne inteligencije.
Zbog ovih kulturološko-obrazovnih nedostataka u krugovima ljudi zainteresiranih za osobni rast porastao je interes za seminare koji se bave „tantrizmom” (duhovnospoznajnom seksualnom praksom koja se u 13. stoljeću pojavila u Indiji). Ovakvi seminari najčešće pomognu ljudima da se oslobode dijela senzualne i seksualne sputanosti kojom ih je naša zapadna kultura obremenila, međutim često površno pomažu, a ponekad i odmažu, u razrješenju psihodinamičkih problema unutar partnerskih odnosa.Suvremene spoznaje u oblasti psihodinamike ranog dječjeg razvoja i načina vezivanja djeteta i roditelja te njihovog utjecaja na partnerske veze u odrasloj dobi u velikoj mjeri upotpunjuju staro znanje koje je tantrizam sačuvao. Upotpunjuju ga upravo u sferi razumijevanja emocionalne psihodinamike partnerstva te u razumijevanju i razrješenju konfliktnih situacija u partnerstvu.Prepoznavši ove nedostatke i moguća rješenja, na radionici ćemo se na iskustveni način približiti problematici vezivanja u partnerskim odnosima kroz sljedeće teme:- Zašto je upoznavanje, samoprihvaćanje te suosjećajnost spram sebe od primarne važnosti u održavanju zdravog partnerstva s voljenom osobom?
– Kakav utjecaj imaju obrasci vezivanja iz ranog djetinjstva na naše partnerske veze?
– Kako je na nas utjecalo roditeljsko prihvaćanje odnosno neprihvaćanje naše dječje senzualnosti i seksualnosti?
– Kako možemo ozdraviti i razvijati vlastitu samosvijest, samoprihvaćanje te iscijeliti vlastite iskrivljene obrasce vezivanja kako bi se u dobro osjećali i više uživali u partnerskim odnosima?Ove teme bit će praćene iskustvenim vježbama u kojima ćemo koristiti pogled, kontakt, prisutnost i dišne vježbe kako bi kroz osobno osjetilno iskustvo protoka životnog užitka, osjećaja i strasti mogli učiti.
Vježbi izvodite obučeni, na siguran način koje će pratiti i poštivati vaše osobne granice.Ako su vam ove teme interesantne i u vama bude znatiželju, onda je ovo radionica za vas te vas pozivam da dođete i s dobrodošlicom vas očekujem na radionici.Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

Radionici prethodi predavanje, o kojem više možete saznati na linku

ISKUSTVENA RADIONICA:  PRIČE SRCA
Subota,  10.02.2018. od 10h do 14h
Integral Centar, Matoševa 31, Split
Voditeljica: Asja K. Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj

 

Koje značenje za vas ima Ljubav? Jeste li ikada osjetili Ljubav? Koliko često/rijetko kažete – VOLIM TE ? Jesu li te izgovorene riječi usputne ili ih uistinu osjećate i pokazujete konkretnim primjerima?  Je li postoji (ne)povjerenje kad čujete te riječi ?

Kako vas formiraju i kako se manifestiraju u odnosima vaše potrebe? Je li (ne)svjesno očekujete/tražite ispunjenje vaših potreba od drugih? Možete li ispuniti svoje potrebe, bez da pritom oštetite postojeće odnose?

Kako primate ljubav? Kako je dajete? Kako je blokirate/ uskraćujete (sebi i drugima) i zbog čega? Što je to za čim čeznete, što vam donosi stvarno zadovoljstvo?

U zrelim odnosima povezujemo se onako kako smo to činili i u prvim godinama, sa roditeljima ili primarnim skrbnicima. Kada pokušavamo odbaciti ranjivost, distanciramo se od iskustava koja našem životu daju svrhu i smisao, distanciramo se od ljubavi, od kontakta sa sobom i sa drugima, ne osjećamo puls života, ne osjećamo neugodne ali ni ugodne emocije, znači ne dozvoljavamo da nas se vidi. I nesretni smo. Ne zbog drugih, već zbog vlastitog zatvaranja. Iuzija je da možemo biti neranjivi.  Kad nekoga volimo, emocionalno smo izloženi.  A to nam može biti zastrašujuće jer se time otvaramo mogućnosti da nas netko povrijedi – ali možete li zamisliti svoj život bez ljubavi ili bez nekoga tko bi vas volio?

U odnosima ili partnerstvu kroz vlastite ovisnosti otkrivamo gdje su naše (dječje) potrebe ostale neostvarene, gdje nam je bol još neiscjeljena. U ovisničkim odnosima stalno udovoljavamo partneru, jer je naša sreća uvjetovana njegovom. Uzrok takve ovisnosti je konstantan strah od gubitka partnera – ljubavi i oslonca. Rezultat je gubitak samopouzdanja, depresija, još veća ovisnost.

Kroz integrativni terapijski pristup, osvještavanjem i  radom na sebi otkrivat ćemo gdje nam je bol još neiscjeljena i zakačena, te kako na zdravi i odgovorni način ispuniti potrebe  bez da pritom oštetimo naše postojeće odnose.

Na radionici ćete priliku uvidjeti kako poboljšati kvalitetu odnosa prema sebi, u svojoj vezi i odnosima sa ljudima, te kako možete s konkretnim radom na sebi, vraćati sebi odgovornost, a time i slobodnije i ispunjenije živjeti svoj život.

Napomena:

Na radionicu je potrebno doći u udobnoj odjeći, jer ćemo pokretati i tijelo. Radimo bosi ili u čarapama.

Ponesite rokovnik/bilježnicu, te pribor za pisanje i flomastere ili bojice za crtanje.

Prijava na radionicu je obavezna mailom na :
asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

Radionici prethodi predavanje, o kojem više možete saznati na linku

 

PROTOK – CIKLUS VJEŽBI DISANJA I TJELO-ENERGETSKIH VJEŽBI

Način na koji svakodnevno koristimo svoje tijelo i dah utječe na sve aspekte našeg života, bili mi toga svjesni ili ne. Stojimo li stablno, izbalansirano, uzemljeno na oba stopala? Sjedimo li na odgovarajući način koji ne šteti našem tijelu? Kakvo nam je držanje? Kako i koliko se krećemo? Koliko smo svjesni procesa disanja?

Sva iskustva koja prolazimo, ugodna i neugodna, ostavljaju utisak na naš um i osjećaje, ali i na tijelo. Na neugodna iskustva (npr. strah, tugu ili stres) nagonski reagiramo zadržavanjem daha i grčenjem mišića. U koliko se ta napetost ne isprazni kroz ciljanu tjelesnu aktivnost, tijelo ostaje u stanju tzv. “obrane”, a to može biti uzrokom glavobolja, bolova u leđima ili nesanice, dugoročno može dovesti i do ozbiljnijih bolesti.

Pokretanjem tijela osmišljenog kroz iskustvene tjelesno-energetske vježbe i vježbe disanja na radionici ćemo otvarati protok tijela i emocija. Pokretanjem tijela kroz samu vježbu, uz fokus na disanje i osjećaj sebe, dolazimo do ruba zone (ne)ugode, sa svrhom osvještavanja blokada u protoku, koje se mogu manifestirati kao grčevi, trnci, napetost, krutost ili nedostatak/višak cirkulacije i osjeta u određenom dijelu tijela. Obzirom da su u tjelesnim blokadama “zaključane” emocije (koje su nam nekad bile previše), prilikom vježbi, kod oslobađanja blokada obično dolazi do emocionalno-tjelesnog rasterećenja, nakon kojeg osoba osjeća sebe na novi, dublji i integriraniji način.

U drugom dijelu radionice, nakon fizičkih vježbi istražujemo naše suptilnije dijelove kroz vježbe kontakta, snage i ekspresije, vizualizacije kako bi našli zaboravljen put do sebe, te više razumijevanja, prihvaćanja i viđenosti.

Prethodno iskustvo nije potrebno, ponesite samo otvoren duh i želju da se pokrenete u novom smjeru. Odjenite se udobno kako bi ste se mogli slobodno kretati, ponesite presvlaku u koliko se pojačano znojite. Vježbamo bosi ili u čarapama, te ponesite vodu za piće.

Progam radionice Protok inspiriran je kontinuiranim tjelesno orijentiranim radom pod vodstvom mentora Laszla Pintera, kroz školu za integrativnu terapiju Centra za integrativni razvoj.

Ciklus se sastoji od 4 radionice:
30. 01. od 19.30h – 21.30h
od 19.30h – 21.30h
od 19.30h – 21.30h
od 19.30h – 21.30h

Gdje: Integral Centar, Matoševa 31, Split

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za Integrativni razvoj u Splitu

Kotizacija čitavog ciklusa (4 radionice) je 400 kn. Plaća se cijeli ciklus (na prvom susretu), bez obzira na dolaske.

Prijava obavezna na mail zbog ograničenog broja sudionika:
asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Za dodatne informacije možete se javiti:
Asja – 091 898 72

 

 

 

Tema radionice: Tijelo kao ogledalo emotivnih blokada
VODITELJICA: Ivana Skoblar Bajković
KADA: petak 19.01.2018, od 18-21h
GDJE: centar TARA, Ul. Bože Peričića 10, Zadar
PRIJAVE I INFORMACIJE: Ivana, 098 636326, cir.zadar@gmail.com

 

Da li ste se ikad zapitali zašto mala djeca imaju toliko kapaciteta za sreću i užitak, a zašto kao odrasli ljudi uglavnom izgubimo sposobnost za takvu radost? Jedan od odgovora na to pitanje leži u našim tijelima. Na ovoj radionici ćemo učiti „čitati“ tijela da bi osvijestili kako na razne načine kreiramo mišićni oklop, i kako taj mehanizam posljedično smanjuje našu sposobnost za radost i užitak.

U formativnim godinama djetinjstva postoje razne razvojne faze i procesi gdje dijete kroz pozitivne i negativne odnose s roditeljima te drugim osobama iz svoje okoline razvija svoje zaključke, vjerovanja i osjećaje o životu.
Naime, kada su prirodni razvojni procesi prekinuti i nedovršeni, kroz neadekvatnu interakciju, traumatska iskustva i sl., oni postaju zapisi u mozgu i tijelu, a kontinuirano ih re-kreiramo u odrasloj dobi. Doslovno držanje i oblik tijela, mišićne i masne naslage koje tijelo drži, kao i naša osjetila, su uvjetovani i oblikovani tim procesima. Rezultat toga je određena tjelesna struktura, oblik, uz koju ide osobnost sa svojim emocionalnim i mentalnim obranama te prilagodbama životu. To se zove karakternom obranom.
Na radionici ćete saznati kako nastaju razne karakterne obrane, njihove dominantne tjelesne, emocionalne i mentalne obrambene mehanizme te na koji način oni kreiraju vaša svakodnevna iskustva.

Radionica je teorijskog i praktičnog karaktera te sadrži iskustvene vježbe kroz koje ćete se moći povezati i prepoznati svoje karakterne obrane. Razumijevanjem obrane kroz iskustvene vježbe prepoznati ćete vlastiti prevladavajući stav kojim kročite kroz život.

 

Centar za integrativni razvoj – Zadar
VODITELJICA: Ivana Skoblar Bajković
KADA: petak 19.01.2018, od 18-21h
GDJE: centar TARA, Ul. Bože Peričića 10
PRIJAVE I INFORMACIJE: Ivana, 098 636326, cir.zadar@gmail.com

 

 

 

ISKUSTVENA RADIONICA

„ŠTO NAM SRCE GOVORI“

Gundulićeva 19/1, Zagreb

14.1.2018 od 10-16.30 sati

Voditelj: Tomislav Senečić

 

Od pradavnih vremena srce je moćan simbol ljudskog izražavanja. Kao takvo simbolizira emocionalni i duhovni aspekt života. Samim time što srce svojim ritmičkim pulsiranjem prenosi krv cijelim tijelom jasno manifestira životnu silu u nama.. Postoje mnoga istraživanja koja jasno utvrđuju vezu između zdravlja našeg tijela i emocija. Možemo sa sigurnošću reći kako nas pozitivne emocije kao ljubav, radost i stanje užitka otvaraju i djeluju blagotvorno, a kako negativne emocije i emocionalni stres mogu oštetiti naše srce.

Ljubav je prirodno stanje našeg bića. Osim što nam na emocionalnoj razini stvara osjećaj ugode i ispunjenosti na emocionalnoj i energetskoj razini daje nam osjećaj protočnosti i lakoće. Pretpostavka  je da je osoba koja je otvorena i protočna te se ne boji pustiti u ljubav emocionalno zdrava i ima puno manje predispozicije za srčano oboljenje.

Nažalost većina ljudi je doživjela neku vrstu boli i razočaranja već u ranom djetinjstvu. Potreba za ljubavlju nije bila susretnuta na zadovoljavajući način. Mogli smo doživjeti izdaju ili odbačenost. Posljedično tome počinjemo zatvarati naše srce. Prestajemo vjerovati u ljubav, osjećamo se izdani i postajemo nepovjerljivi, ogorčeni i zatvoreni. Umjesto ljubavi počinjemo osjećati mržnju i strah od kontakta. Tu zaustavljamo našu prirodnu protočnost, stvaramo emocionalni blok na razini srca. Mišići tijela postaju kruti i preuzimaju funkciju oklopa. Postajemo beživotni i otupjeli na razini srca. Ljubav je i dalje u srcu, ali više se ne može probiti kroz tjelesni oklop koji smo izgradili. Od velike količine zadržane energije naše srce počinje patiti emocionalno i fizički.

Na ovoj radionici Centra za integrativni razvoj imat ćemo priliku istražiti koja je priča našeg srca, kao i koja je karakteristika našeg stvorenog bloka. Koliko imamo zadržane boli i ljutnje u našem srcu i kako to utječe na kvalitetu našeg života? Metodom tjelesno-orijentirane integrativne terapije radit ćemo na otvaranju srčanog bloka kako bi opet pokrenuli energiju iz srca, protekli i više se otvorili za ljubav i život.

Pozivamo vas na ovo uzbudljivo i nadasve korisno iskustvo samospoznaje kako bi se dublje povezali sa sobom i osjetili koja je priča vašeg srca.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

Gundulićeva 19/1
Zagreb
14.1.2018 od 10-16.30 sati
Voditelj: Tomislav Senečić

 

 

ISKUSTVENA RADIONICA:
MISLI I EMOCIJE – UNUTARNJI SABOTERI VS. SAVEZNICI

Subota 13.01.2018. od 10h do 14h

Integral Centar, Matoševa 31, Split

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, asistentica učiteljica na Centru za integrativni razvoj

 

„Imaj na umu da su veliki uspjesi i  velike ljubavi spojeni sa velikim rizicima. Kada gubiš, nemoj izgubiti pouku koju možeš iz toga izvući“. – Dalai Lama

Što su unutarnji saboter i kako se manifestiraju u našem životu ? Kako su nastali, te zašto se tako tvrdokorno drže za nas? Kako ih tretirati? Možemo li se uopće osloboditi tih unutarnjih mehanizama koji nas blokiraju da dođemo do zadovoljstva? Kako unutarnjeg sabotera transformirati u saveznika? Kako doći do zadovoljstva i slobodnog protoka u nama, do osjećaja individualne slobode i užitka? Kako nam frustracija u tome pomaže?

Ako kreativno pogledamo na ograničavajuća uvjerenja, možemo izraditi osobnu mapu – putokaz, te ih koristiti kao smjernice na putu osobnog zadovoljstva.

Osjećaji i misli koje nas blokiraju (strah/sram) su iskrivljena forma životne sile u nama, te ćemo ih koristiti za otvaranje slobodnijeg protoka kroz frustraciju, gradeći ujedno kapacitet u sebi za nošenje sa neugodnim emocijama, kako bi došli do zadovoljstva i ispunjenja sa sobom i u sebi.

Na radionici ćete, kroz pristup tjelesno-orijentirane integrativne terapije, izraditi mapu vlastitih ograničavajućih obrazaca i modela ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život.

Na radionicu je potrebno doći u udobnoj odjeći, jer ćemo pokretati i tijelo.

Ponesite rokovnik/bilježnicu, te pribor za pisanje/flomastere za crtanje.

 

Prijava na radionicu je obavezna mailom na: 
asja.kuzmanic.roje@gmail.com
Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

Radionici prethodi predavanje, o kojem više možete saznati na linku

 


NAGON, SRCE I SVJESNOST

Ljetni festival Centra za integrativni razvoj

30.6.-5.7.2018

Sutivan (otok Brač)

>> PROGRAM FESTIVALA

 

 

«Ako želite stići brzo, idite sami. Ako želite stići daleko, idite zajedno.»

 

 

Za koga je ovaj festival:

 

 • za sve osobe zainteresirane za rad na sebi kroz integrativnu tjelesno orijentiranu psihoterapiju, ples, art terapiju ili sistemske konstelacije bez obzira jesu li ikad bili na nekom od naših programa
 • za sve bivše studente CIR-a koji žele vidjeti što se promijenilo otkad su oni bili u školi i zagrliti pokojeg starog prijatelja
 • za sve sadašnje studente koji se žele još dublje povezati sa zajednicom kojoj pripadaju
 • za njihove partnere, prijatelje i članove obitelji koji slušaju o CIR-u pa žele i sami probati o čemu se tu radi, a usput i zajedno uživati na moru

 

Od 2001. kroz našu su školu, radionice i predavanja prošle tisuće ljudi i kroz godine se stvorila velika zajednica svjesnih ljudi koji žele poboljšati svoj život, kao i svijet u kojem žive. Barem jednom godišnje želimo stvoriti prostor u kojem svi zajedno učimo, družimo se, odmaramo, punimo baterije, obnavljamo kontakte, guštamo i inspiriramo jedni druge.

Ovo je prilika da upoznate ljude koji stoje iza CIR programa, isprobate sličnosti i različitosti našeg rada, provedete vrijeme s ljudima koji imaju slične ciljeve i sličan pogled na život… a sve to na jednom od naših najljepših otoka, samo nekoliko koraka od mora.

 

Program je osmišljen tako da si možete sami iskrojiti idealan ljetni raspored – radionice su tematski povezane pa možete doći na svaku ili izabrati samo one koje vas najviše zanimaju.

Detaljne teme radionica objavljujemo početkom prosinca.

 

Kroz program festivala vas vode:

CIR osnivači: Laslo Pinter i Tomislav Senečić

CIR Zagreb: Svjetlana Bukovec, Enesa Mahić, Matea Blažević, Kruno Šunjić, Nina Senečić

CIR Split: Lidija Kasalo, Asja Kuzmanić

CIR Zadar: Ivana Skoblar Bajković

 

Vrijeme: subota 30.6. – četvrtak  5.7.

Svaki dan nudimo dvije radionice: 10-13h i 15:30-18:30h;

Zadnji dan imamo samo jutarnju radionicu i završavamo u 13h.

 

 

Mjesto održavanja: Sutivan, otok Brač

 

 

Cijena:

1.000 kn za prijave do 28.2.

1.500 kn za prijave 1.3.-31.5.

2.000 kn za prijave od 1.6.

 

Cijena uključuje sve radionice na festivalu i ne umanjuje se ako neke radionice odlučite preskočiti.

Prijava je važeća nakon uplate nepovratne akontacije od 500kn.

 

Smještaj i hrana:

Postoji mogućnost organiziranja povoljnog zajedničkog ručka svaki dan osim zadnjeg.

Ako je potrebno, pomažemo vam pri traženju i dijeljenju smještaja.

Ako ne želite dolaziti autom na Brač, predlažemo da se smjestite u Sutivanu gdje vam je sve dostupno pješice. Plaža je udaljena samo 70 metara od dvorane u kojoj radimo.

 

Informacije i prijave:
festival@cir.hr (Enesa)

 

 

ISKUSTVENA RADONICA:

GRANICE

Voditeljica: Lidija-Vjekica Kasalo

Udruga UGNOST,

Bana Josipa Jelaćića 6, Split

Nedjelja,  17.12.2017. od 9:30h – 14h

 

Što je granica? Granica je mjesto gdje se susreću dvije različite energije – naša energija i energija svijeta oko nas. Granice nam daju osjećaj osobnog prostora i sigurnosti, štite jezgru našeg identiteta i naše pravo na vlastitu odluku.

 

Granice su pojam koji nam najtransparentnije pokazuje koliko je struktura naše psihe čvrsta i zdrava. Koliko stvarno imamo jasan osjećaj sebe, pravo da budemo to što jesmo i samim time kolika nam je sposobnost da sačuvamo vlastiti integritet. Jednostavnije rečeno, do koje mjere možemo ostati stvarno svoji?

 

Na radionici ćemo se upoznati s nekoliko vrsta granica:

– tjelesna/energetska
– emotivna
– intelektualna
– duhovna

 

Proći ćemo i modele granica praktično i iskustveno:

– optimalnu – zdravu granicu
– nepostojeću granicu
– tvrdu granicu
– nepropusnu granicu
– propusnu granicu

 

Ovih nekoliko modela može funkcionirati na različite načine. Na radionici ćemo imati priliku kroz vježbe direktnog iskustva, jasno „provjeriti“ koliko su naše granice zdrave i vidjeti koje je iscjeljujuće rješenje za sve poteškoće koje se događaju pri narušavanju granica.

 

Rad sa granicama omogućava nam da povećamo sposobnost čistog JA-TI kontakta koji uključuje osjećaje, misli i senzacije i mogućnost da se zna i oseća šta je moje a šta tvoje. Takva vrsta kontakta se bazira na poštovanju da TI imaš svoj prostor a JA svoj. Na radionici ćemo vidjeti koliko je bitno naše NE i istraživati da li smijem reći neću te što će se dogoditi ako izrazim svoje NE…

 

Granice znače preuzimanje odgovornosti umjesto plačnog čekanja da nam netko donese ono što trebamo; one su uzajamna povezanost a ne ovisnost.

 

NAPOMENA:

Radionici prethodi besplatno otvoreno predavanje u petak, 15.12.2017. u 19h, u prostorima Udruge UGNOST, Bana Josipa Jelaćića 6, Split

 

Cijena radionice: na upit – za dodatne informacije i prijave na radionicu koje su obavezne zbog ograničenog broja mjesta, možete se javiti na mail lidija@cir-split.com ili mob Lidija: 095/820-9911

 

 

RADONICA: DISANJE – ISCJELJUJUĆI RITMOVI

Subota, 09.12. 2017. , 10-15 sati (s pauzom od 13 do 13.30)
Voditelj: Laslo Pinter
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1, Zagreb

 

Na ovoj radionici ću vas upoznati s osnovama iscjeljujućih ritmova disanja koje koristimo u našem radu.
Nakon kratkih teorijskih osnova za svaki ritam slijedi iskustveni dio.
Dišni ritmovi s kojima ćemo raditi:
– Otvaranje punog plućnog kapaciteta
– Spori ritmovi disanja svim segmentima pluća za opuštanje i vježbanje opuštene prisutnosti
– Brzi ritmovi disanja za “prodisavanje” zamrznutih traumatskih ostataka
– Ritmovi disanja za osnaživanje volje
– Duboki i spori ritmovi disanja za širenje percepcije i transcendenciju ograničenih ego stanja svijesti
Zbog naglog i snažnog otvaranja nesvjesnih slojeva psihe ova radionica nije pogodna za ljude koji imaju medicinski dijagnosticirane psihičke poteškoće. Također ako kao voditelj na radionici procijenim da bi vam određeni dio radionice bio previše, moguće je da ću vas zamoliti da taj dio radionice pauzirate.

Ako i dalje osjećate “unutrašnji zov” da se priključite ovom zanimljivoj iskustvenoj radionici, dobro ste došli!

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana).

ISKUSTVENA RADONICA:   Usamljenost i bliskost u odnosima i partnerstvu

Subota, 09. 11.  2017.  od  10h do 14h

Integral Centar, Matoševa 31, Split

Voditeljica:  Asja K. Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, asistentica učiteljica na Centru za integrativni razvoj

 

Osjećaj usamljenosti jedan je od najčešćih izvora ljudske patnje. Iako možemo biti okruženi velikim brojem ljudi, iako možemo imati bogati društveni život – često u dubini duše osjećamo odvojenost, nepovezanost i duboku bol. Nema osjećaja bliskosti za kojim čeznemo. Osjećaj usamljenosti je podloga za depresiju, tjeskobu, osjećaj nepripadanja, izgubljenosti, gubitka samopouzdanja, srama, te je izvor duboke tuge.

Često ne možemo racionalno objasniti zašto biramo odnose u kojima nam nije najudobnije, koji nas ne ispunjavaju i ne čine sretnima. Osjećamo kako nešto nedostaje, ali nismo sigurni što.
I ako razloge, osim u glavi, potražimo i u tijelu – vidjet ćete koliko se odgovora i mudrosti u njemu krije.

U predblagdansko razdoblje, svi mediji potenciraju reklame koje prikazuju okupljanje obitelji, prijatelja, zajedništvo.
Jeste li se ikad pitali koliko imate osoba koje su vam istinski bliske?
Kakvi ste s obitelji, prijateljima?
Čini li vam se (ponekad), da ste među njima – sami?
Osjećate li bliskost i povezanost, ili vas je sram reći da se se osjećate usamljeni ?
Imate li prijatelje, s kojima možete biti potpuno otvoreni, bez da sakrivate ili štitite dijelove sebe ?
Nemate vremena za druženje jer puno radite?
Osjećate li se drugačije od drugih ? Osjećate li se neprihvaćeno?
Nemate ispunjavajući odnos s partnerom, ne osjećate bliskost i razumijevanje? Nemate partnera uopće?
Sramežljivi ste i nemate razvijene dobre socijalne vještine?
Osjećate li da vas drugi ne razumiju?
Osjećate li (ponekad) da s vama nije sve ok – ja nisam ok?
Osjećate li da niste dobrodošli?
Sram vas je reći da da se osjećate usamljeno?

 

Ako postavljate sebi ovakva ili slična pitanja, onda je ovo predavanje za vas.  Istraživat ćemo kako blokiramo bliskost, što je sve vezano za nemogućnosti ulaska u bliskost, kako nastaje osjećaj usamljenosti , manifestaciju i utjecaj usamljenosti /izolacije na razvoj naše osobnosti,  te posljedice u odraslom dobu -> koristeći tehnike koje će vam otkriti više o tome kako funkcionira povezanost tijela i emocija, imat ćete priliku saznati koji su najučinkovitiji terapijski pristupi i metodologija u radu sa ovom, vrlo čestom, problematikom.

Radionica o usamljenosti i bliskosti, je o načinu na koji se povezujemo s ljudima koje volimo, o našim uvjerenjima o sebi i odlukama o ljubavi, koje smo donijeli davno, kao djeca i kojima još uvijek vjerujemo.

Na radionici vi sami odlučujete koliko duboko ste spremni ići i koliko svoje emocije i iskustva želite podijeliti s drugima.   Promjena i rast se događa kada s novim „pogledima”, novim iskustvima i uvjerenjima reagirate na stare probleme: strahove, nesigurnosti, sram i krivnju, obrasce i osjećaje a da se pri tom osjećate ugodno u svojoj koži.

 

Kada: subota 09. 12. 2017.
Vrijeme: od 10h do 14h
Gdje: Integral Centar, Matoševa 31, Split
Cijena: na upit
Prijava je obavezna, a broj polaznika je ograničen.

Prijave na:
Mob: 091/898 72 84
Mail: integralcentar@gmail.com ili asja.kuzmanic.roje@gmail.com

 

Napomena:  Radionici prethodi otvoreno predavanje u četvrtak, 07. 12. 2017. u  19.30h, Klub mladih, Ruđera Boškovića 20/II kat, Split (link)

 

NAŠI UNUTARNJI KONFLIKTI

Voditelj: Tomislav Senečić
Nedjelja, 12.11.2017.
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1, Zagreb
10.00-16.30 sati

 

Kada govorimo o psihološkim razvojnim fazama bitno je znati da je cilj tog procesa stvaranje stabilnog i čvrstog ega te posljedično svijest o samome sebi. U cijelom tom razvojnom procesu naša okolina nas priprema za ulogu u društvu čineći to kroz discipliniranje, odgoj i školovanje. Pošto na početku našeg života i kroz ranu dječju dob dominira naša životinjska priroda, ona neminovno dolazi u koliziju s okolinom koja taj naš nagonski dio pokušava prilagoditi društvu. S obzirom na to da dijete nema šansu pobijediti, ono odustaje od svojih impulsa i nastaje situacija gdje prirodu zamjenjuje kultura. U tom procesu dijete internalizira taj sukob i usvaja ga tako da ego postaje nosioc kulture, a nagonski i strastveni dio naše prirode postaje potisnuti i kontrolirani aspekt koji je Freud nazivao Idom. Tu nastaje naš prvi i glavni unutarnji konflikt. Na toj platformi nastaju kasnije svi naši daljnji unutarnji konflikti. Posljedica ovog, nažalost, neminovnog procesa je duboki osjećaj poraženosti koji kasnije kroz život pokušavamo zamijeniti osjećajem moći, i to gradeći identitet kroz razne uloge za koje mislimo da će nam donijeti osjećaj smisla i moći. Ako smo u procesu prelaska iz prirodnog i životinjskog u društveno i kulturno Ja bili lomljeni te se nije pazilo na našu osobnost, osjećaj poraženosti bit će dominantan osjećaj. To posebno dolazi do izražaja u patrijarhalnim kulturama gdje se moramo podčiniti autoritetu.

Najveća šteta u tom procesu jest odustajanje od naše autentične nagonske prirode i rezanje od zdravih seksualnih impulsa. Naš daljnji život upravo je obilježen borbom između kontrole ega i naših nagona. U tom sukobu stvara se podloga za sve kasnije neuroze, nezadovoljstva, frustriranosti i depresije. Razvojem naše svijesti i uz sada već dostupne alate, možemo ponovo vratiti našu nagonsku prirodu i integrirati je s ostalim dijelom naše osobnosti, a da pritom ne povrijedimo sebe i druge.

Na ovoj radionici Centra za integrativni razvoj imat ćete priliku bolje se upoznati s načinom integracije naše životnosti i strasti. Ovo je odlična prilika ako želite upoznati sebe na razini izvan vašeg konflikta i osjetiti protok životne energije kao izraz našeg prirodnog potencijala.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

MASKA, SJENA, ESENCIJALNO JA
– ISKUSTVENA RADIONICA

Voditeljica: Lidija-Vjekica Kasalo

Nedjelja, 05.11.2017. od 9,30 h – 14 h

Udruga UGNOST Split,
Bana J. Jelačića 6, Split

Na predavanju koje prethodi iskustvenoj radionici ćemo razjasniti kako “maska” odnosno lažni adaptirani dio nas, “sjena” sa svojom negativnom namjerom spram života, te “esencijalno ja” sa svojom pozitivnom namjerom spram života sudjeluju u kreiranju naše životne sudbine.

Iskustvenom radionicom ćemo predstaviti i praktične načine rada sa spomenuta tri sloja osobnosti, te duševne i tjelesne zdravstvene koristi koju takav rad donosi.

Pokušat ćemo prikazati koji su mehanizmi zatomljavanja naše istinske zdrave prirode, potiskivanja realnih osjećaja i nagona u svrhu prihvaćanja nas od okoline.

Kako prikrivanje agresije i bijesa kao potpuno prirodnog dijela našeg biološkog potencijala može uzrokovati patnju, osjećaj nemoći i depresiju.

Na koji način stvaramo masku (lažno ja) i kako to determinira naš život, određujući ga da živimo odvojeni od naše istinske prirode.

Pokušat ćemo dati odgovore kako vratiti pravo na naše nagone i impulse, suočiti se s “negativnim i neželjenim” osjećajima i kako početi proces integracije osobnosti.

Istražiti ćemo kako možemo na siguran način osjećati i izraziti sve potisnute osjećaje poput ljutnje, tuge, straha te kako nas takvo izražavanje i istraživnje dovodi do osjećaja otvorenosti, zadovoljstva i ljubavi. Osjećaja koji su bili blokirnai potisnutom agresijom, tugom i strahom.

Ovakvo psihičko istraživanje dovodi nas ponovno u psihičku ravnotežu i raća nam životno zadovoljstvo.

Na završnom djelu iskustvene radionice sudionici mogu postavljati pitanja bez obzira da li su vezana uz temu.

Prijave za radionicu su obavezne.

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail: kontakt@cir-split.com
Ivana – 091-185-0002
Lidija – 095-820-9911

DISANJE – ISCJELJUJUĆI RITMOVI

Voditelj: Laslo Pinter

 

Subota, 7.10.
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1
od 9.30 do 15 h
(s pauzom od 12.30 do 13.00)

 

Na ovoj radionici ću vas upoznati s osnovama iscjeljujućih ritmova disanja koje koristimo u našem radu.
Nakon kratkih teorijskih osnova za svaki ritam slijedi iskustveni dio.
Dišni ritmovi s kojima ćemo raditi:
– Otvaranje punog plućnog kapaciteta
– Spori ritmovi disanja svim segmentima pluća za opuštanje i vježbanje opuštene prisutnosti
– Brzi ritmovi disanja za “prodisavanje” zamrznutih traumatskih ostataka
– ritmovi disanja za osnaživanje volje
– Duboki i spori ritmovi disanja za širenje percepcije i transcendenciju ograničenih ego stanja svijesti
Zbog naglog i snažnog otvaranja nesvjesnih slojeva psihe ova radionica nije pogodna za ljude koji imaju medicinski dijagnosticirane psihičke poteškoće. Također ako kao voditelj na radionici procijenim da bi vam određeni dio radionice bio previše, moguće je da ću vas zamoliti da taj dio radionice pauzirate.

Ako i dalje osjećate “unutrašnji zov” da se priključite ovom zanimljivoj iskustvenoj radionici, dobro ste došli!

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana).

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić

 

Subota, 07.10.2017. od 10h-14h

Integral Centar, Matoševa 31, Split

 

Nitko od nas nije imao savršeno djetinjstvo niti idealne uvjete u kojima smo odrastali. U djetinjstvu se, temeljem doživljenih neugodnih emocionalnih iskustava, formiraju osjećaji (ponavljajuća uvjerenja), koji stvaraju specifične obrasce i “obrane”, mišićne napetosti i / ili slabosti fizičkog tijela – a koji se odnose na nesvjesnu i neosvještenu emocionalnu memoriju nas, kao odraslih osoba.

Kroz iskustvene tjelesno-energetske vježbe i vježbe disanja ćemo otvarati protok tijela i emocija. Pokretanjem tijela kroz samu vježbu, uz fokus na disanje i osjećaj sebe, dolazimo do ruba zone (ne)ugode, sa svrhom osvještavanja blokada u protoku, koje se mogu manifestirati kao grčevi, trnci, napetost, krutost ili nedostatak/višak cirkulacije i osjeta u određenom dijelu tijela. Obzirom da su u tjelesnim blokadama “zaključane” emocije (koje su nam nekad bile previše), kod oslobađanja blokada obično dolazi do emocionalno-tjelesnog rasterećenja, nakon kojeg osoba osjeća sebe na novi, dublji i integriraniji način.

Osobitu pažnju posvetit ćemo načinu na koji se naše tijelo štitilo od različitih tipova boli koju smo doživjeli, ovisno o razvojnom periodu u kojem smo doživjeli bol, te na koji način to utječe na naš sadašnji pristup životu, poslu, ljudima i drugim izazovima svakodnevnog življenja.

Kroz teorijsko-iskustveni rad istraživat ćemo:

* Što sve podrazumijeva tjelesno orijentirana integrativna terapija?
* Koje su teorije u podlozi ovog terapijskog pravca i koje sve “mape znanja” koristimo u integrativnom pristupu?

* Na koji su način emocije pohranjene u tijelu?
* Kako možemo pokretanjem tijela pokrenuti emocije?
* Što je tjelesna svijest, što je tjelesna memorija?
* Što znači “držati” emociju, a što “prazniti” i kada nam je što potrebno?
* Koja je stvarna vrijednost ekspresivno-iskustvenog pristupa u terapijskom procesu?
* Kako graditi kapacitet i odgovornost za vlastite emocije, te ih koristiti kao saveznike u kreiranju svjesnog življenja

Na iskustvenoj radionici možete saznati kako iskustva iz najranijeg djetinjstva utječu na protok životne energije kroz vaše tijelo i psihu, te kako bolna iskustva blokiraju taj protok, te što poduzeti. Imati ćete priliku kroz niz iskustvenih vježbi osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te kako ući u kontakt i zakoračiti u željenom smjeru sa samopouzdanjem i zdravom brigom za sebe, da dođete do zadovoljstva, ispunjenja i mira u sebi.

Obzirom da je u tijeku formiranje nove generacije polaznika na edukaciji Centra za integrativni razvoj u Splitu, sada je trenutak za informiranje, interes i prijave!

Napomena: Iskustvenoj radionici prethodi besplatno otvoreno predavanje koje će se održati 05.10.2017.
http://www.cir-split.com/prezentacija-centra-za-integrativni-razvoj-skole-za-osobni-razvoj-i-terapijski-rad/

Ako ste zainteresirani za upise ili imate dileme/nedoumice, svakako mi se javite, tu sam za sva vaša pitanja:

 

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

Prijava za radionicu je obavezna na mail:

asja.kuzmanic.roje@gmail.com

PROMATRAČ,KRITIČAR I SABOTER

 

Voditeljica: Lidija-Vjekica Kasalo

 

Nedjelja 22.10.2017.od 9,30 h-14 h

Udruga UGNOST Split,Bana j. Jelačića 6

 

 

Promatrač je dio nas pomoću kojeg sagledavamo sve dijelove sebe sa zdrave distance – bez ocjenjivanja, procjenjivanja i osuđivanja.

Dotaknut ćemo tri aspekta promatrača

 • objektivnost
 • suosjećanje i
 • razvijanje namjere.

 

Kritičar ili unutrašnji sudac je dio koji nam služi da bi sagledali sebe i svijet i ocijenili ga po naučenim normama. Nastao je učenjem od roditelja, okoline i njihove međusobne interakcije i interakcije sa nama.

Govorit ću o dvjema ulogama koje zauzimamo

 • osuđivač (tiranin)
 • osuđenik (žrtva).

 

Unutarnji saboter je dio nas koji govori “Ne!” akcijama, događajima ili ponašanjima koje je našem svjesnom djelu poželjno. Može se očitati kao nemogućnost donošenja odluke, odgađanje, lijenost, letargija, nemogućnost pokretanja i sl.

 

Na početku radionice imat ćemo vođenu meditaciju na ova tri glasa unutar naše psihe.

 

Zatim ćemo govoriti o važnostii raspoznavanja ova tri aspekta naše osobnosti i koje prednosti imamo u svakodnevnici ako raspoznajemo i damo svoje mjesto svakom od ovih dijelova naše osobnosti

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail

kontakt@cir-split.com ili mob Lidija-095/820-9911 i Ivana 091/185-0002

Nivoi svjesti

 

Voditeljica: Lidija-Vjekica Kasalo

 

Nedjelja 03.09.2017.od 9,30 h-14 h

Udruga UGNOST Split,Bana j. Jelačića 6

 

Danas postoje mnogi pristupi u poboljšavanju emocionalnog i mentalnog zdravlja. Neki pristupi u osnaživanju čovjekovog zdravlja i poboljšanju kvalitete njegovog života su više, a neki manje uspješni. Pitanja o pravoj prirodi ljudske duše, bića, te o smislu njegova postojanja postavljali su mnogobrojni filozofi, pjesnici, umjetnici, znanstvenici kroz daleku i bližu prošlost. Ipak najdalje i najdetaljnije u razumjevanju ljudske psihe otišla je Psihologija. Ona se je kao znanost etablirala u posljednih 100 godina. No usprkos značenju riječi (psyche – grčki: duh, duša, logos, riječ,govor) današnja se mainstream psihologija gotovo uopće ne bavi pitanjima duha i duše i potpuno ga zanemaruje iako je to praktično esencijalni dio ljudskog bića.

Srećom postoje van-institucionalni, alternativni pravci u psihologiji koji daju rješenja i rezultate. Jedna od takvih je i Centar Za Integrativni Razvoj, otvoren u Hrvatskoj prije 15 godina.

CIR uključuje spoznaje i praksu najvećih svjetskih psihologa; Freuda, Junga, Reicha i Lowena. Zatim enrgetski rad Barbare Ann Brennan, tjelesno orjentirane psihoterapije Johna Pierakossa, filozofski rad oca transpersonalne psihologije Abrahama Maslowa i Kena Wilbera…

Sve ove metode pristupaju osobi na svim nivoima i aspektima cijelog bića ne zanemarujući niti jedan segment, te tako pomaže čovjeku da razvije sposobnost pristupa životu iz središnje i integralne pozicije svojeg bića.

Na novoj radionici koju organizira CIR-Split radnog naslova “Nivoi svijesti ” iskustveno i teorijski ćemo se baviti s tri nivoa svijest predosobnom, osobnom i nadosobnom.

Predosobno se odnosi na period života kad se stvarala naša ljudska osobnost (prve 4 godine), kada svijest o sebi još ne postoji i razvija se preko iskustava, podražaja i interakcije sa okolinom.

Osobno se odnosi na period života nakon što smo urasli u našu novo stvorenu osobnost (nakon 4. god.) U osobnom pokušavamo osigurati egzistenciju i naučiti kako funkcionirati u međusobnim odnosima.

Nadosobno se odnosi na našu duhovnu sposobnost da srcem i svješću obuhvatimo, prihvatimo i volimo, više od onog što je u domeni naše sužene ego osobnosti.

Nedovršene i potisnute dječije boli predosobnog perioda mogu nas u odrasloj dobi tjerati da nesvjesno izbjegavamo situacije koje nas podsjećaju na tu dječiju bol. Često pobjegnemo u iluzorni život i pravimo se odrasliji nego što jesmo, a u stvarnosti bježimo od predosobne dječije boli i trauma. Cijena te iluzije je nemogućnost dubljeg životnog ispunjenja.

Na završnom djelu iskustvene radionice sudionici mogu postavljati pitanja bez obzira da li su vezana uz temu .Prijave za radionicu su obavezne.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail

kontakt@cir-split.com

Ivana-091/185-0002

Lidija – 095-820-9911

PARTNERSTVO – DIO ILI CJELINA ?

 

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić

 

Subota, 09. 09. 2017. Od 10h do 14h

Integral Centar, Split

 

U partnerstvu kako bliskost počinje tako ljubav raste, a usamljenost može završiti kad prestanemo udovoljavati i impresionirati drugu osobu. Ako imamo hrabrosti izaći izvan naših sigurnosnih zona ranjenog /branjenog Ega i ako se možemo usuditi – povremeno – izgledati i ranjivo i prestrašeno i/ili (po)malo smiješno – dolazi do zdravog povezivanja i zbližavanja, ljubavi.

Ljubav je način života, mišljenja i djelovanja, to je sposobnost psihički zrele, ostvarene osobe, da prihvati druge ljude onakvim kakvi jesu, da ih podržava u njihovom razvoju, da svaki za sebe ima osjećaj stabilosti, sigurnosti ali i da se možemo prepustiti jedno drugome. Ljubav je bazirana na strasti, bliskosti i odanosti.

Partnerski odnos se zasniva na pažnji, prihvaćanju, poštovanju/uvažavanju, bliskosti/nježnosti, intimnosti, strasti, zadovoljstvu, povjerenju, sigurnosti, stabilnosti, autentičnosti – to su karakteristike ljubavi, a to je ujedno i izbor dvoje ljudi koji pruzimaju odgovornost za očuvanje svog odnosa.

Većina naših odraslih ponašanja i pogleda, naše seksualnosti, naših sadašnjih želja, načina na koji se odnosimo prema drugima, kako vidimo i (ne)osjećamo samopoštovanje i ljubav prema sebi – posljedično je način na koji smo odrastali, učili što je ljubav, što je odnos i povezanost, a tome je pridonio i utjecaj okoline u kojoj se razvio naš osjećaj za prepoznavanje istih, te naša seksualnost.

Na ovoj iskustvenoj radionici Centra za integrativni razvoj imati ćete priliku kroz niz iskustvenih vježbi osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te kako ući u kontakt sa hrabrosti i zakoračiti u željenom smjeru sa samopouzdanjem i zdravom brigom za sebe, da dođete do zadovoljstva, ispunjenja i mira u sebi.

Kroz iskustveno-teoretski rad, dobit ćete vlastite uvide/impresije na pitanja :

Što su partnerski odnosi?

Stilovi emocionalnog vezivanja za partnere (utjecaj partnerskih odnosa na djecu, te kako nas danas nesvjesno vode kroz život)

Zašto privlačimo bolne partnerske odnose ?

Što kad stvari krenu naopako?

Svojstva zdravih/nezdravih partnerskih odnosa

Što pomaže, a što narušava održavanje zdravih partnerskih odnosa?

Što ako se dogodi da se osjetimo “ovisnim” o nekome s kim smo dijelili određeni dio života?

Što ako/kad se veza prekine?

Kakav partnerski odnos trebamo da bi bili zadovoljni i ispunjeni

Pet kvaliteta ljubavi
Na radionici vi sami odlučujete koliko duboko ste spremni ići i koliko svoje emocije i iskustva želite podijeliti s drugima.

Prijava obavezna na mail : asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

(slika: Ivan Samarđija, autorski rad)

 

Osobni razvoj-tjelesni, emocionalni i mentalni procesi u Centru za integrativni razvoj

 

 

Voditelj: Laslo Pinter

 

Subota, 17.6.
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1
od 10 do 17 h
(s pauzom za ručka od 13 do 14.30)

 

Očito je da svatko ima svoju osobnost, također je očito da se svačija osobnost kroz život mijenja. Mijenja se pod uticajem životnih okolnosti koje nitko od nas ne može čak i kada želi u potpunosti izbjeći.
Upravo taj uvid da određene neugodne doživljaje ne možemo izbjeći, kao i uvid da se neki od tih događaja šablonski ponavljaju tjera nas da nešto poduzmemo.
Iz te želje da si pomognemo nastale su sve tehnike osobnog razvoja, kao i sva druga nastojanja da spoznamo sebe.

Ako ste zainteresirani osjetiti samu srž našeg rada, ovo je radionica za vas.

Na radionici ćete korak po korak moći iskusiti naše metode rada sa tijelom, osjećajima i mentalnim stavovima.

– Po vlastitom izboru moći ćete na osobnom primjeru proći kroz naš katarzičnih procesni rad.

– Dio radionice biti će kroz vježbe u parovima, ako ne žele izložiti sebe individualnom procesu ovom dijelu radionice ćete iz manje izložene perspektive također moći osjetiti naš rad.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana).

 

Voditeljica: Lidija Kasalo

 

Subota 27.05.2017.od 9.30 do 14.00 sati

Udruga UGNOST Split,Bana j. Jelačića 6

 

Što je granica? Granica je mjesto gdje se susreću dvije različite energije – naša energija i energija svijeta oko nas. Naša prva granica je postavljena pri rođenju, kada smo iz jedinstva s majkom bili rođeni i time nužno odvojeni od nje da bi smo postali individualna osobnost. Granice nam daju osjećaj osobnog prostora i sigurnosti.

Na radionici ćemo se upoznati s nekoliko vrsta granica:

 • tjelesna/energetska
 • emotivna
 • intelektualna
 • duhovna

Proći ćemo i modele granica praktično i iskustveno

optimalnu – zdravu granicu

-nepostojeću granicu

-tvrdu granicu

-nepropusnu granicu

-propusnu granicu

Ovih nekoliko modela može funkcionirati na različite načine. Na radionici ćemo vidjeti koje je iscjeljujuće rješenje za sve poteškoće koje se dešavaju pri narušavanju granica.

Vaše osobne granice štite jezgru vašeg identiteta i vaše pravo na vlastitu odluku.

Granice znače preuzimanje odgovornosti umjesto plačnog čekanja da nam netko donese ono što trebamo; one su uzajamna povezanost a ne ovisnost.

Na radionici ćemo vidjeti koliko je bitno naše NE i istraživati da li smijem reći neću te što će se desiti ako izrazim svoje NE…

 

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail

ivana.biskupovic@gmail.com

ili mob Lidija-095/820-9911

Ivana-091/185-0002

SRAM

 

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić Roje

 

Subota, 03. 06. 2017.

od 10h do 14h

Integral Centar, Split

 

 

Koliko ste puta čuli: srami se, trebao bi se sramiti sebe, sramotiš me pred drugima … čime djetetu /odraslom šaljemo poruku da je potpuno razočaranje za roditelje/partnere/prijatelje. Takav kakva jesi, ne vrijediš i ne zaslužuješ ljubav.

Da li često mislite o sebi na slijedeći način:

„Mene nitko ne razumije.“

„Ja sam gubitnik“

„Nisam vrijedan ljubavi“

„Ja sam nesavršen“

„Beznačajan sam“

„Ja sam loša osoba“

“Kukavica sam”

“Koji sam ja luzer”

“Kad nisam uspješan, ne vrijedim ništa”…

“Nema smisla, oni će me ionako odbaciti“

„Ne želim ispasti nametljiv“

„Sramota je pokazati da želim društvo, da me žele zvali bi me.”

 

Sram je najtoksičnija emocija koja udara u samu srž našeg bića i ima ozbiljne posljedice na emocionalni razvoj. Vrlo često nismo ni svjesni koliko nas sram nesvjesno određuje.

Sram utječe na identitet – vitalni osjećaj o tome tko mi jesmo, pokazujući našu vrijednost i dostojanstvo, a važan je za razvoj svjesnosti i osjećaja samopoštovanja.

Izvor srama je često udružen sa ekspresijom nekih emocija. U mnogim obiteljima, kao i mnogim kulturama, izražavanje emocija kao što su užitak, ljutnja, strah, tuga i ranjivost mogu biti udružene s posramljivanjem. Svaki put kad smo u dodiru s ovim osramoćenim emocijama automatski ćemo osjećati sram i pokušavati kontrolirali ili sakriti emocije, ili u najmanju ruku, izvinjavati se zbog njih.

Sram je osjećaj koji je glavni inhibitor u procesu samorealizacije i samokreacije, najtoksičniji osjećaj koji nas često spriječava da realiziramo vlastite potencijale i definitivno, uz krivnju, „ubojica užitka“. Sram nagriza upravo onaj dio nas koji vjeruje da je promjena moguća.

SRAM je osjećaj koji nastaje u situacijama kad nam se čini da smo nekim svojim postupkom učinili nešto, zbog čega nama inače bitne osobe imaju negativno mišljenje o nama.

Sram je derivat straha, jer u svome korijenu krije strah od odbačenosti, napuštenosti i neprihvaćenosti, što pogoduje daljnjem razvijanju osjećaja da sa nama nešto nije uredu, da ne zaslužujemo ljubav i poštovanje takvi kakvi jesmo već drugima moramo udovoljavati kako bismo dobili mrvice ljubavi i priznanja. A sve to utječe na naše samopouzdanje, pa mislimo da ne valjamo, ne vrijedimo, nismo dovoljno (ili uopće) dobri (pametni, snažni, lijepi, uspješni i sl.)

 

Znate li kakav je osjećaj biti bez toksičnog srama?

Da bi se riješili toksičnog srama i odgovornosti za bolne događaje u djetinjstvu, potrebno ih je staviti tamo gdje pripadaju. Samoporažavajuća vjerovanja uvijek vode do bolnih osjećaja. Proučavajući svoje osjećaje, možete početi razumijevati i vjerovanja koja su ih stvorila, te ponašanja koja su se iz njih izrodila.

 

Na ovoj iskustvenoj radionici Centra za integrativni razvoj imati ćete priliku kroz niz iskustvenih vježbi osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te kako ući u kontakt sa hrabrosti i zakoračiti u željenom smjeru sa samopouzdanjem i zdravom brigom za sebe, da dođete do zadovoljstva, ispunjenja i mira u sebi.

Na radionici vi sami odlučujete s kojim sramom želite raditi, koliko duboko ste spremni ići i koliko svoje emocije i iskustva želite podijeliti s drugima.

 

 

Prijava obavezna na mail : asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

Napomena: Radionici prethodi otvoreno predavanje u četvrtak, 011. 06. 2017. u 20h, Klub mladih, Ruđera Boškovića 20/II kat , Split (link)

OBILJE
VIKEND RADIONICA
UVODNA RADIONICA CENTRA ZA INTEGRATIVNI RAZVOJ
10. i 11. 6.2017.

 

Voditeljice: Eva Institoris i Tamara Sertić

Centar Meleta,
Črnomerec 46, Zagreb

 

 

’Sve što želimo zapravo je već ovdje – potrebno je samo maknuti prepreke.’

Ovisno o našim životnim situacijama i prioritetima, obilje za svakoga od nas ima drugačije značenje i čeznemo za njim u raznim oblicima. Možda ga želimo u obliku financijske, to jest materijalne dobrobiti, možda u ljubavi i odnosima, možda i u kreativnom ili duhovnom smislu ili na svim tim, ali i drugim područjima. Ono što je zajedničko u različitim oblicima čežnji je želja za zadovoljstvom i ispunjenjem.
Tržište popularne duhovnosti nudi pregršt knjiga i metoda za postizanje obilja. Te metode nerijetko ostanu na domeni pozitivne afirmacije i ne nude dublju uvid u prostor naših nesvjesnih tokova – često nas ostavljaju bez željenih rezultata.

 

Za kreaciju vlastitog obilja, u kojem god obliku, u prvom koraku potrebno je upoznati prostor nesvjesnih tokova i otkriti nesvjesne iskrivljene zaključke (imidže) te razna ograničavajuća vjerovanja o sebi i svijetu. Osvještavanjem, razumijevanjem i tjelesno- emotivnim izražavanjem nesvjesno sabotirajućih tokova možemo doći do mogućnosti transformiranja istih.
Kako postepeno otklanjamo prepreke, tako otvaramo prostor za drugi korak: – otkrivanje naših stvarnih želja, stvarnih potreba, čije ispunjenje nam uistinu pružaju osjećaj zadovoljstva.
Potom slijedi definirati konkretne korake i načine dostizanja ciljeva kao i naše resurse te krenuti u tom smjeru.

 

U ovoj dvodnevnoj iskustvenoj radionici bavit ćemo se primarno pitanjem financijske, to jest materijalne dobrobiti. ali tehnike i alate dobivene na radionici mogu se primijeniti za kreiranje obilja u bilo kojem obliku.

Bavit ćemo se također i otvaranjem pozitivnog toka snage kao i podrške koja je potrebna za konkretne korake u ostvarenju onoga što želimo. Raditi ćemo i mapu negativnog sabotirajućeg i pozitivnog podržavajućeg toka u nama te postavljanje ciljeva i stvaranjem novih uvjerenja iz zdravog i utjelovljenog mjesta. Na kraju ćemo istražiti koji su to vlastiti konkretni koraci koji su potrebni za kreaciju obilja kakvo želimo. Naposljetku, obilje je uvijek rezultat odnosa predanosti vlastitom životu te naše prisutnosti i spremnosti da uistinu primimo ono što nam život pruža.

Na radionici ćemo se služiti različitim tehnikama integrativne tjelesno orijentirane terapije te prakse Movement Medicine.

 

Cilj radionice:
*istraživanje nesvjesnih tokova koji stoje na putu prema obilju
*osvještavanje ograničavajućih vjerovanja
*osviještavanje svojih stvarnih želja i potrebe
*stvaranje konkretnih koraka do ostvarenja vlastite vizije obilja
*mapa resursa (postojećih i novih)

Kako ne vjerujemo u instant rješenja, tako je i cilj ove radionice ponuditi uvid u vlastitu psihodinamiku te istraživanje resursa i različitih mogućnosti kreacije. Na taj način dobit ćete jasniju sliku i osjećaj potrebnih koraka za stvaranje vlastitog obilja.

 

Raspored održavanja:

10.6. (sub) – 10-18 h, pauza za ručak 13-14.30h
11.6. (ned) – 10-16.30 h, pauza za ručak 13-14.30h

 

Za radionicu je potrebna prijava, a broj polaznika ograničen.
Rok prijave je ponedjeljak, 8.6.2017. ili do popunjenja kvote.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail centar.meleta@gmail.com ili mob 091 5456 537 (Eva Institoris) / 099 7028 389 (Tamara Sertić)

 

Voditeljica: Lidija Kasalo

 

Nedjelja 28.05.2017.od 9.30 do 14.00 sati

Udruga UGNOST Split,Bana j. Jelačića 6

 

Promatrač je dio nas s kojeg sagledavamo sve dijelove sebe sa zdrave distance – bez ocjenjivanja, procjenjivanja i osuđivanja.

Dotaknut ćemo tri aspekta promatrača

 • objektivnost
 • suosjećanje i
 • razvijanje namjere.

 

Kritičar ili unutrašnji sudac je dio koji nam služi da bi sagledali sebe i svijet i ocijenili ga po naučenim normama. Nastao je učenjem od roditelja, okoline i njihove međusobne interakcije i interakcije sa nama.

Govorit ću o dvjema ulogama koje zauzimamo

 • osuđivač (tiranin)
 • osuđenik (žrtva).

 

Unutarnji saboter je dio nas koji govori ne akcijama, događajima ili ponašanjima koje je našem svjesnom djelu poželjno. Može se očitati kao nemogućnost donošenja odluke, odgađanje, lijenost, letargija, nemogućnost pokretanja i sl.

 

Potreba da kažem neću je potreba da imam sebe.

Ova potreba je usko vezana s temom granica koju ću obrađivati dan ranije na radionici Granice.

 

Na početku radionice imat ćemo vođenu meditaciju na ova tri glasa unutar naše psihe.

Zatim ćemo govoriti o važnostii raspoznavanja ova tri aspekta naše osobnosti i koje prednosti imamo u svakodnevnici ako raspoznajemo i damo svoje mjesto svakom od ovih dijelova naše osobnosti

 

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail

ivana.biskupovic@gmail.com

ili mob Lidija-095/820-9911

Ivana-091/185-0002

 

NEUROZA KAO STRAH OD ŽIVOTA
i kako nastaje neurotski karakter
Voditelj: Tomislav Senečić
Subota, 13.5.2017
od 10 do 17 sati
Gundulićeva 19/1
Zagreb
Na ovoj uvodnoj radionici Centra za integrativni razvoj imat ćemo priliku spoznati sto je neuroza i kako nastaje neurotski karakter. Dobit ćemo odgovor na pitanje zašto je neurotičnost svojstvena gotovo svim ljudima. Neurotična osoba je u strahu da otvori svoje srce, boji se posegnuti za životom i izložiti se, te se boji biti potpuno svoja. Razlog tome leži u našim ranim životnim iskustvima temeljem kojih smo naučili da otvoriti svoje srce znači biti ranjiv (povrijeđen), posegnuti znači biti odbačen, a biti svoj uništen.
Proces nastanka neuroze usko je povezan s odustajanjem od vlastitih osjećaja. Život neurotskog karaktera organizira se oko pokušaja kontrole vlastitih osjećaja, a ne življenja istih. Samom potrebom za kontrolom osjećaja mi manifestiramo strah od života. Imat ćemo priliku saznati kako je cijeli proces nastanka neuroze i neurotskog karaktera vezan za odnos u trokutu otac – majka – dijete.
Za razliku od prošle radionice na ovu temu iz siječnja, ovaj put ćemo vidjeti kako se iz ovog procesa kreira sukob između ega i tijela (naše nagonske prirode), na koji način stradava naša iskonska seksualna priroda, te kakve veze s tim ima edipovska faza psihoseksualnog razvoja i strah od kastracije.
Pozivamo vas da nam se pridružite na ovoj iznimno uzbudljivoj iskustvenoj radionici gdje ćete imati priliku dublje istražiti vlastite unutarnje konflikte i upoznati se s načinima rada koji su potrebni kako biste razriješili svoju problematiku i posljedično tome živjeli potentniji i ispunjeniji život.
Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

 

Voditelj: Laslo Pinter

 

Subota, 1.4. od 9:30 do 15:00
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1
Zagreb

 

Osobni osjećaj životnog zadovoljstva usko je povezan s iskustvima koja doživljavamo u zaljubljenosti, ljubavi i seksualnoj intimnosti.
Tijekom odrastanja i obrazovanja u najboljem slučaju mogli smo steći samo jako površno znanje o psihodinamici zaljubljenosti, ljubavi i seksualnosti, kao i o utjecaju ranog djetinjstva i roditeljskog kapaciteta za bliskost na formiranje naše psiho-seksualne inteligencije.

Zbog ovih kulturološko-obrazovnih nedostataka u krugovima ljudi zainteresiranih za osobni rast porastao je interes za seminare koji se bave „tantrizmom” (duhovnospoznajnom seksualnom praksom indijskih korijena). Ovakvi seminari najčešće pomognu ljudima da se oslobode dijela senzualne i seksualne sputanosti kojom ih je naša zapadna kultura obremenila, međutim često površno pomažu, a ponekad i odmažu, u razrješenju psihodinamičkih problema unutar partnerskih odnosa.

Suvremene spoznaje u oblasti psihodinamike ranog dječjeg razvoja i načina vezivanja djeteta i roditelja te njihovog utjecaja na partnerske veze u odrasloj dobi u velikoj mjeri upotpunjuju staro znanje koje je tantrizam sačuvao. Upotpunjuju ga upravo u sferi razumijevanja emocionalne psihodinamike partnerstva te u razumijevanju i razrješenju konfliktnih situacija u partnerstvu.

 

Prepoznavši ove nedostatke i moguća rješenja, na radionici ćemo se na iskustveni način približiti problematici vezivanja u partnerskim odnosima kroz sljedeće teme:

– Zašto je upoznavanje, samoprihvaćanje te suosjećajnost spram sebe od primarne važnosti u održavanju zdravog partnerstva s voljenom osobom?
– Kakav utjecaj imaju obrasci vezivanja iz ranog djetinjstva na naše partnerske veze?
– Kako je na nas utjecalo roditeljsko prihvaćanje odnosno neprihvaćanje naše dječje senzualnosti i seksualnosti?
– Kako možemo ozdraviti i razvijati vlastitu samosvijest, samoprihvaćanje te iscijeliti vlastite iskrivljene obrasce vezivanja kako bi se u dobro osjećali i više uživali u partnerskim odnosima?

Ako su vam ove teme interesantne i u vama bude znatiželju, onda je ovo radionica za vas te vas pozivam da dođete i sa dobrodošlicom vas očekujem na radionici.


Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

 

Voditeljica: Asja Kuzmanić Roje

 

Nedjelja, 14. 05. 2017.

od 10.00 do 14.00 sati

Integral Centar , Split

 

 

Nitko nije „cjepljen” protiv straha, samo različito reagiramo na njega.

Ako nemamo unutarnju sigurnost, pokušavamo je izgraditi kroz „kontrolu“ vanjskih okolnosti u životu, a tu gubimo puno energije, pokušavajući kontrolirati život – što je nemoguće.

 

Izbjegavajući osjećaj straha i gubitka kontrole – izbjegavamo sam život, a u konačnici nam ostaje duboko nezadovoljstvo. Ostajanjem u zoni sigurnosti, zatvaramo sebe dobrovoljno u zatvor, u neživot, u iluziju sigurnosti.

 

Život je uglavnom nepredvidljiv i koliko god pokušavali, ne možemo ga kontorlirati pa je u u našoj percepciji često zastrašujuć, popraćen osjećajem straha i nesigurnosti – posebno u odlukama koje ne možemo provesti, a željeli bi. Ostajanjem u zoni vlastite „sigurnosti“ i udobnosti, maštajući o odlukama ili o svijetu koji je samo korak udaljen od nas, ne usuđujući se napraviti korak naprijed, ta „sigurnost“ postaje naš unutarnji zatvor. Postajemo robovi vlastitih strahova, nemira, napetosti, frustracija i briga koje se pojačavaju razmišljanjem, te „bildaju“ prvotni strah, samo-kritiku, slabe nam samopouzdanje.

 

Na ovoj radionici Centra za integrativni razvoj kroz niz iskustvenih vježbi osvještavat ćemo koja je stvarna funkcija straha, kako se od njega branimo i što time gubimo, koja stara uvjerenja vezano za osjećaje straha nam više ne služe već nam blokiraju rast, razvoj i željenu promjenu, te kako ući u kontakt sa hrabrosti i zakoračiti u željenom smjeru sa sigurnošću i zdravom brigom za sebe.

Promjena i rast se događa kada s novim „pogledima”, novim iskustvima i uvjerenjima reagirate na stare strahove, nesigurnosti i probleme, obrasce i osjećaje, a da se pri tom osjećate ugodno .

 

Ako imamo u sebi izgrađen osjećaj sigurnosti, ugodno nam je u svojoj koži i možemo se nositi sa svim što se dogodi. Imamo hrabrost za proći kroz strah, jer nosimo u sebi uvjerenje da će sve biti u redu, ja ću biti ok.

Na ovoj iskustvenoj radionici Centra za integrativni razvoj imati ćete priliku osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te kako dalje raditi s tim mislima i emocijama da dođete do zadovoljstva, ispunjenja i mira u sebi.

Na radionici vi sami odlučujete s kojim strahom želite raditi, koliko duboko ste spremni ići i koliko svoje emocije i iskustva želite podijeliti s drugima.

 

Prijava obavezna na mail : asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

Napomena: Radionici prethodi otvoreno predavanje u četvrtak, 11. 05. 2017. u 19.30h, Klub mladih, Ruđera Boškovića 20/II kat , Split

 

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić Roje

 

Subota, 08. 04. 2017.

10.00 – 14.00 sati

Integral Centar, Split

 

Zašto varamo? Zašto sretni ljudi varaju? Zašto se odlučujemo na prevaru partnera? Priznazi li tajiti prevaru? Što je točno nevjera? Je li to trenutak slabosti, spajanje, ljubavna priča, plaćeni seks, masaža sa sretnim završetkom? Zašto mislimo da muškarci varaju iz dosade i straha od intimnosti, a žene varaju zbog usamljenosti i potrebe za intimnošću? Kako se osjećamo kada varamo? Kako se osjećamo kada smo prevareni? Kako živjeti i izaći na kraj sa osjećajem krivnje? I je li prevara uvijek kraj veze/braka?

Prevara, preljub, nevjera, avantura, afera …. puno je opisa za taj čin izdaje koji u današnjem vremenu nije rijetka pojava. Do svake ozbiljne ljubavne avanture gotovo uvijek nas dovede svjesna odluka, dakle naša vlastita volja. Što je prethodilo tome?
Izdaja u vezi dolazi u mnogim oblicima. Postoji mnogo načina na koje možemo biti izdani ili izdati naše partnere: zanemarivanjem, ravnodušnošću, nasiljem, prezirom, ignoriranjem, nekomuniciranjem, izbjegavanjem intimnosti, uzimanjem partnera “zdravo za gotovo”. Seksualna prevara je samo jedan od način na koji povrijeđujemo partnera.

 

Kada lovimo nečiji tuđi pogled, to ne znači da okrećemo lice samo od svog partnera, već od sebe kakvi smo s vremenom postali. To ne znači nužno da tražimo neku drugu osobu, već tražimo vratiti ili probuditi izgubljene dijelove sebe.

Drugim riječima, “žrtva” preljuba nije uvijek žrtva veze/braka. To je čin izdaje, ali istovremeno i nesvjesni izraz naših neispunjenih poteba i gubitaka. U srži prevare, često možemo naći čežnje i žudnje koje nam neostaju u postojećoj vezi: za dubljim emocionalnim povezivanjem, za slobodom, za autentičnošću, za strašću, za podrškom, za seksualnim intenzitetom – želju da ponovno vratimo ili probudimo izgubljene dijelove sebe.

I nije poanta da mi tražimo i trebamo treću osobu, koliko smo u potrazi za sobom. A prevarom, da, izajemo partnera – ali u srži, u dubini, izdajemo i varamo sami sebe.

 

Prevara/preljub/nevjera/afera je uvijek problem para, ne može je se tretirati kao pojedinačni problem. I ona nije poremećaj, već simptom poremećaja u odnosu. Možemo li se suočiti sa problemom koji je nastao u dvoje, bez uključivanja treće osobe?
Prevara nas vodi direktno u središte problema, tjerajući nas da uvidimo istinu o svom odnosu, svojoj vezi. Prevara se ne događa preko noći, a partneri često imaju i prije neiskomunicirane probleme, stres, nezadovoljavajući, distancirani odnos s manjkom bliskosti i intimnosti. Kada do prevare dođe, razlozi zbog kojih se ljudi odlučuju na taj čin uključuju sve poteškoće koje je par već neko vrijeme imao, a nije našao konstruktivan način za iskomunicirati.

Ova radionica nije samo za prevarene. Nije samo za ljude koji varaju (su varali). Ova radionica je za sve ljude, koji vole i koji su ikada voljeli.

 

Na radionici ćete, kroz pristup tjelesno-orijentirane integrativne terapije, imati priliku osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život.

 

Prijava na radionicu je obavezna mailom na:
asja.kuzmanic.roje@gmail.com
Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

VODITELJICA: Ivana Skoblar Bajković

 

Nedjelja, 19.02.2017,

od 10-15h
Plesna udruga Gesta, Ul. kralja Stjepana Držislava 10, Zadar

 

Više o uvodnom predavanju istoimene radionice https://www.facebook.com/events/191508211331890/

Sigurno ste barem jednom u životu doživjeli da vam je bilo rečeno da se ponašate nezrelo poput djeteta ili da ste sami osjetili da je vaša emocionalna reakcija adekvatnija dječjem nego odraslom ja. Kada u specifičnim životnim situacijama aktivirani određenim okidačima izgubimo perspektivu odraslog i reagiramo preplavljeni neželjenim osjećajima tada se najvjerojatnije nalazimo u emocionalnoj regresiji. To mogu biti osjećaji neizmjerne tuge, ogromnog straha ili silnog bijesa koji nas doslovno mogu preplaviti do te mjere da izgubimo perspektivu realnosti. Najčešće takve naše reakcije nisu u skladu sa stvarnošću, već je naš subjektivni doživljaj puno intenzivniji od realne vanjske situacije.

 

U našoj psihološkoj zadanosti postoji jasna mapa i definiran razvojni put. Sadrži brojne faze i podfaze koje kao bića moramo proći od prvih dana naših života pa do pune zrelosti. Na tom putu jako su bitni uvjeti pod kojima ta naša zadanost ostvaruje svoju punu kvalitetu. Ukoliko neki od uvjeta nisu bili dovoljno dobri (roditeljsko strpljenje i podrška) mi zapinjemo emocionalno na toj razini. To nazivamo nedovršenim mjestima i to postaju naše slabe točke na emocionalnoj razini. Ostale ego funkcije se počinju razvijati u svrhu kompenzacije i prikrivanja tih slabih mjesta. U stresnim situacijama ili određenim odnosima bivamo aktivirani i propadamo u ta nedovršena mjesta i emocionalno regresiramo u dijete.

 

Na ovoj radionici imati ćete priliku naučiti detektirati kada reagiramo iz dječjeg nezrelog te koji su to naši specifični okidači koji nas regresiraju u to neugodno mjesto. Također ćemo učiti na koji način započeti proces emocionalnog sazrijevanja te što to znači biti u emocionalnom odraslom. Ova specifična tema u sebi nosi samu suštinu psihodinamike i odlična je prilika za otkrivanje naše psihološko-emocionalne mape.

 

Prijava je obavezna.

PRIJAVE I INFORMACIJE: Ivana, 098 636326, ivana.skobaj@gmail.com

MASKA, SJENA, ESENCIJA

Voditelj: Tomislav Senečić

 

Nedjelja, 12.3. od 10-16.30
Gundulićeva 19/1, prostorije CIR-a

 

Na ovoj radionici imat ćete priliku naučiti i osjetiti na koji način stvaramo naše maske ili lažno ja, te kako nas taj naš adaptirani dio štiti od boli, povrjeđivanja i propadanja u osjećaj bezvrijednosti.

Isto tako, maska nas štiti od duboko potisnutih snažnih osjećaja iz dubljeg dijela naše psihe. Najčešće su to mržnja, ljubomora, zavist, osjećaj manje vrijednosti i sl. Ti dijelovi dolaze iz naše Sjene, potisnutog dijela koji skrivamo i koji sukreira našu stvarnost na način suprotnom od one koju bi htjeli. Usprkos tome u našoj Sjeni nalazi se neiskorišteni i nama najčešće nepoznat potencijal za potentniji i kvalitetniji život. Sjena ili Niže ja u svojoj srži čuva veliki dio snažne, strastvene energije čije nam oslobođenje i integracija daju upravo onaj polet, snagu i strast koja nam je nedostajala. Život u masci, odvojen od Sjene i posljedično tome naše Esencije vrlo često završava s depresijom i osjećajem pogubljenosti.

 

U procesu razumijevanja naše Maske i oslobađanja energije naše negativnosti i frustracije (Sjene), otvara se novi, najdublji sloj našeg bića, Esencija. Spoznaja o našem istinskom, autentičnom ja, neopterećenom bilo kakvim ulogama daje nam priliku da živimo život u protočnijem, stvarnijem stanju.

 

U sklopu ove radionice nudimo vam priliku da spoznate dinamiku sva tri dijela svoje psihe. Istraživat ćemo njihovu međusobnu povezanost, te kako u većoj mjeri živjeti život iz svoje Esencije. Život iz tog mjesta je iskustvo bivanja u nebranjenom ja, lišenom straha od osude, neopravdane krivnje i srama.
Pozivamo vas da se u sigurnom prostoru i s iskusnim vodstvom odvažite u avanturu istraživanja i upoznavanja vlastitog unutarnjeg krajolika kako bi podigli razinu vlastite svijesti i bolje upoznali sebe.

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

MISLI I EMOCIJE – UNUTARNJI SABOTERI vs. SAVEZNICI

 

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić Roje

 

Subota, 11.03.2017.

10h – 14h

Integral Centar, Split

 

 

Što bi sve radili da nas nije strah/sram? Kako bi naš život izgledao? Zašto se tako teško porenuti u željenom smijeru? Zašto odugovlačimo, oklijevamo, odustajemo? Što se tada, u nama događa? Zašto nam je tako željena promjena nedostupna? Bi li bilo prisutno više zadovoljstva i užitka da se usudimo? Što nas, u nama, spriječava u tome?

 

Što su unutarnji saboter i kako se manifestiraju u našem životu ? Kako su nastali, te zašto se tako tvrdokorno drže za nas? Kako ih tretirati? Možemo li se uopće osloboditi tih unutarnjih mehanizama koji nas blokiraju da dođemo do zadovoljstva? Kako unutarnjeg sabotera transformirati u saveznika? Kako doći do zadovoljstva i slobodnog protoka u nama, do osjećaja individualne slobode i užitka? Kako nam frustracija u tome pomaže?

„Ne strahuj od toga što će tvom životu doći kraj, strahuj od toga da nikada neće ni početi.“ – Grace Hansen

 

Iskustva iz prošlosti (bol i povrijeđenost koju smo osjetili u djetinjstvu) u sadašnjosti nam podsvjesno diktiraju kako reagiramo i kako kreiramo naše živote, te nas ograničavaju da živimo život u punini i zadovoljstvu, oslobođeni nelagodnih, neugodnih misli i emocija. Okolnosti koje to sukreiraju su blokirajuće emocije (strah i sram) koje uzrokuju mnoga negativna uvjerenja u našem životu. U odraslom životu osobe manifestiraju se kao nesposobnost/neodlučnost da preuzme odgovornost za sebe i svoj život, te ostvari promjenu u željenom smijeru za kojom čezne.

Potiskivanje i suzbijanje ili mentalno odbacivanje neugodnih misli i emocija na psihološkom nivou ne dovode do razjašnjenja niti razrješenja, već do dubljeg rascjepa unutar nas, koji dodatno jača sabotera i u konačnici naše nezadovoljstvo, nemir i nelagodu, frustraciju.

Osjećaji i misli koje nas blokiraju (strah/sram) su iskrivljena forma životne sile u nama, te ćemo ih koristiti za otvaranje slobodnijeg protoka kroz frustraciju, gradeći ujedno kapacitet u sebi za nošenje sa neugodnim emocijama, kako bi došli do zadovoljstva i ispunjenja sa sobom i u sebi.

 

Na radionici ćete, kroz pristup tjelesno-orijentirane integrativne terapije, imati priliku osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život.

Na radionicu je potrebno doći u udobnoj odjeći, jer ćemo pokretati i tijelo. Ponesite rokovnik/bilježnicu , te pribor za pisanje/flomastere za crtanje.

 

Prijava na radionicu je obavezna mailom na : asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

LJUBAV PREMA SEBI, PREDUVJET JE ZDRAVE LJUBAVI PREMA DRUGIMA

Subota, 25.2.2017.

9.30 – 14.30

Centar za integrativni razvoj,

Gundulićeva 19/1

 

Voditelj: Laslo Pinter

 

Svakodnevica vas često “prisiljava” da odustajete i zaboravite na sebe. Dugoročno vas to vodi u napetost i frustraciju koje se ne možete osloboditi, te ako odustanete i od ove frustracije eventualno upadate u još dublji očaj i depresiju.

Na ovoj radionici moći ćete kroz osvještenje unutrašnje psihodinamike i iskustvene vježbe dublje upoznati te ako želite početi mijenjati svoj odnos spram sebe. Zdravo samopouzdanje je bazirano na stvarnoj bliskosti, poznavanju i prihvaćanju sebe.

Teme radionice:
– Kako se žrtvujemo kroz izdaju sebe i dodvoravanje drugome.
– Kako osjetiti sebe ne negiranjem te prolaskom kroz osjećaje straha i frustracije, te kako osjećaj i izražavanje stvarnih potreba kojih smo se odrekli vodi prema zdravom osjećaju sebe.
– Kako se osjećate kada vas netko “zrcali”.
– Kako “zrcalite” sebe te kao to utiče na vaš osjećaj samopoštovanja.
– Kako izgraditi sigurno “zrcaljenje” sebe i sigurnu vezu s drugima.

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

Ljubav = povezanost ili ovisnost ?

 

11.02.2017.
10h – 14 sati
Integral Centar, Split

Voditeljica: Asja Kuzmanić Roje

 

„Potraga za Ljubavlju nas mijenja. Sazrijevanje na tom putu nije izostalo kod ni jednog tragatelja. Od prvoga trenutka kada počnemo tražiti Ljubav, počinjemo se mijenjati iznutra i izvana.. A život bez ljubavi nije proživljen život. Ne pitajte se kakvu vrstu ljubavi tražite: duhovnu ili materijalnu, božansku ili svjetovnu, istočnu ili zapadnu… Podjele samo dovode do novih podjela. Ljubav nema etiketa, nema definicija. To je što je, čista i jednostavna.“ – Rumi

 

Što je stvarni korijen problema u ljubavnim odnosima?
Zašto su neki u odnosima hladni ili nedostupni, a drugi dramatiziraju, potrebiti su i ovisni?
Koliko često/rijetko kažete – VOLIM TE ?
Jesu li te izgovorene riječi usputne ili ih uistinu osjećate i pokazujete konkretnim primjerima?
Je li postoji (ne)povjerenje kad čujete te riječi ?
Kako primate ljubav? Kako je dajete?
Kako je blokirate/ uskraćujete (sebi i drugima) i zbog čega?
Kako vas formiraju i kako se manifestiraju u odnosima vaše potrebe?
Je li (ne)svjesno očekujete/tražite ispunjenje vaših potreba od drugih ?
Možete li ispuniti svoje potrebe, bez da pritom oštetite postojeće odnose?
Ljubav ima svoje faze – nakon idealizacije, kako reagirate kad dođe do kritike, nerazumijevanja, konflikta, što ako/kad se pojavi ljubomora ili nevjera ?
Kako se nosite s razočarenjem?
Ako/kad veza pukne, kako se nosite s gubitkom, kako je završiti i krenuti dalje?

„Tvoj zadatak nije tražiti ljubav, nego pronaći i ukloniti sve barijere u sebi koje si postavio da je spriječiš.“ – Rumi

U zrelim odnosima povezujemo se onako kako smo to činili i u prvim godinama, s roditeljima ili primarnim skrbnicima. Ako je tada postojalo nesigurno vezivanje, posljedično to je podloga za moguću ovisničku vezu u kasnijim godinama.

Kroz integrativni terapijski pristup, osvještavanjem i radom na sebi otkrivamo u vlastitim ovisnostima gdje leže naše dječje, neostvarene potrebe (koje nisu bile namirene), gdje nam je bol još neizliječena i zakačena, te kako na zdravi i odgovorni način te potrebe i ispuniti, bez da pritom oštetimo naše postojeće odnose.

Imat ćete priliku uvidjeti kako poboljšati kvalitetu odnosa prema sebi, u svojoj vezi i odnosima s ljudima, te kako možete s konkretnim radom na sebi, vraćati sebi odgovornost, a time i slobodnije i ispunjenije živjeti svoj život.

Na radionici ćete, kroz pristup Centra za Integrativni Razvoj i tjelesno-orijentirane integrativne terapije, imati priliku osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrasce i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život.

 

Svi zainteresirani, dobrodošli ste – bez obzira da li ste već uključeni u terapijski rad ili imate interes za njega.
Prijava na radionicu je obavezna mailom : asja.kuzmanic.roje@gmail.com
Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

PARTNERSKI ODNOSI I NAČINI VEZIVANJA

JEDNODNEVNA RADIONICA

Subota 7.11.

od 10:00 do 18:00

Voditelj: Laslo Pinter

 

Osobni osjećaj životnog zadovoljstva usko je povezan s iskustvima koja doživljavamo u zaljubljenosti, ljubavi i seksualnoj intimnosti.Tijekom odrastanja i obrazovanja u najboljem slučaju mogli smo steći samo jako površno znanje o psihodinamici zaljubljenosti, ljubavi i seksualnosti, kao i o utjecaju ranog djetinjstva i roditeljskog kapaciteta za bliskost na formiranje naše psiho-seksualne inteligencije.Zbog ovih kulturološko-obrazovnih nedostataka u krugovima ljudi zainteresiranih za osobni rast porastao je interes za seminare koji se bave „tantrizmom” (duhovnospoznajnom seksualnom praksom indijskih korijena). Ovakvi seminari najčešće pomognu ljudima da se oslobode dijela senzualne i seksualne sputanosti kojom ih je naša zapadna kultura obremenila, međutim često površno pomažu, a ponekad i odmažu, u razrješenju psihodinamičkih problema unutar partnerskih odnosa.Suvremene spoznaje u oblasti psihodinamike ranog dječjeg razvoja i načina vezivanja djeteta i roditelja te njihovog utjecaja na partnerske veze u odrasloj dobi u velikoj mjeri upotpunjuju staro znanje koje je tantrizam sačuvao. Upotpunjuju ga upravo u sferi razumijevanja emocionalne psihodinamike partnerstva te u razumijevanju i razrješenju konfliktnih situacija u partnerstvu.Prepoznavši ove nedostatke i moguća rješenja, na radionici ćemo se na iskustveni način približiti problematici vezivanja u partnerskim odnosima kroz sljedeće teme:
– Zašto je upoznavanje, samoprihvaćanje te suosjećajnost spram sebe od primarne važnosti u održavanju zdravog partnerstva s voljenom osobom?
– Kakav utjecaj imaju obrasci vezivanja iz ranog djetinjstva na naše partnerske veze?
– Kako je na nas utjecalo roditeljsko prihvaćanje odnosno neprihvaćanje naše dječje senzualnosti i seksualnosti?
– Kako možemo ozdraviti i razvijati vlastitu samosvijest, samoprihvaćanje te iscijeliti vlastite iskrivljene obrasce vezivanja kako bi se u dobro osjećali i više uživali u partnerskim odnosima?
Ako su vam ove teme interesantne i u vama bude znatiželju, onda je ovo radionica za vas te vas pozivam da dođete i sa dobrodošlicom vas očekujem na radionici.
Subota 7.11. od 10:00 do 18:00

pauza za ručak od 13:00 do 14:30

Prijave su obvezne na cir@cir.hr ili Svjetlani na 098 288 752

 

 

MAPA EMOCIJA I OSNOVE KONTAKTA

 

Subota, 4.2.2017.

11-14 sati

Auravitalis učilište

Juraši 52, Viškovo

Rijeka

Voditeljica: Tamara Sertić

 

 

Radilo se o partnerskom odnosu, prijateljskom, odnosu s članovima obitelji ili drugim bliskim odnosima, oni su neiscrpan putokaz i zrcalo za dijelove nas samih kojima je potrebna naša vlastita pažnja. U najbližim odnosima formira se veza s drugom osobom u kojoj s vremenom naši (i njihovi) vlastiti neprorađeni dijelovi počinju stvarati dinamiku koja pokreće različite emocije. Ponekad zapnemo, ponekad se spotaknemo, ponekad poželimo otići u drugome smjeru, a često izaberemo ostati i vidjeti priču koja biva ispričanom upravo iza te dinamike.

Iako kažu da je za odnos potrebno dvoje, u najmanju ruku potrebni smo mi sami. Odnos prema sebi, poznavanje sebe, vlastitih emocija, stanja, priča, želja i potreba te naši odgovori na njih, bili svjesni ili nesvjesni, gotovo su poput utabanog korita kroz koje teče rijeka svih drugih odnosa koje imamo. Pritom su naše emocije, kao i naše reakcije na njih tlo korita koje je ponekad tečno i glatko, a ponekad grubo, prepuno zavijutaka te kamenja preko kojih otežano tečemo.

Svaka emocija ima vlastitu funkciju te u svojoj prirodi nije niti pozitivna niti negativna. One su sastavni dio onoga što nas čini ljudskim i neizmjerna riznica priča naše podsvijesti koje čekaju da budu ispričane kako bi nam život bio širi, tečniji, ispunjen i cjelovit. One su također i izvor snage i užitka onda kada se protiv njih ne borimo, nego ih prihvaćamo, zrelo držimo te kroz njih protičemo.

Na ovoj radionici upoznat ćete teoriju i praksu integrativne tjelesno orijentirane terapije po metodi Centra za integrativni razvoj. Kroz iskustvene vježbe i sigurno vodstvo terapeuta prolazit ćete kroz mapu vlastitih emocija te otkriti koji je vaš temeljni odnos prema njima. Saznat ćete kako one utječu na vaše bliske odnose te koji mehanizmi stoje na putu da kako bi se u odnosima koje imate otvorili prema još većem užitku, ispunjenju i radosti.

*Dođite obučeni u ugodnoj odjeći u kojoj se možete slobodno kretati te s bocom vode.

Nakon radionice moguć je i individualni terapijski termin (1.15h),

Za radionicu i/ili za individualni terapijski termin je potrebna prijava, a broj polaznika ograničen.

Rok prijave je četvrtak, 2.2.2017.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail centar.meleta@gmail.com ili mob 099 7028 389 (Tamara).

Za informacije u vezi dolaska do dvorane možete se javiti na mob 099 6040 740 (Anelia).

 

 

PARTNERSKI ODNOSI – sa novim temama

-Jednodnevna radionica-

Subota, 5.12.2015. . od 10:00 do 18:00

Voditelj: Laslo Pinter

 

Osobni osjećaj životnog zadovoljstva usko je povezan s iskustvima koja doživljavamo u zaljubljenosti, ljubavi i seksualnoj intimnosti.Tijekom odrastanja i obrazovanja u najboljem slučaju mogli smo steći samo jako površno znanje o psihodinamici zaljubljenosti, ljubavi i seksualnosti, kao i o utjecaju ranog djetinjstva i roditeljskog kapaciteta za bliskost na formiranje naše psiho-seksualne inteligencije.

Prepoznavši ove nedostatke i moguća rješenja, na radionici ćemo se na iskustveni način približiti problematici vezivanja u partnerskim odnosima kroz sljedeće teme:

– Samoprihvaćanje te suosjećajnost spram sebe je od primarne važnosti u održavanju zdravog partnerstva s voljenom osobom

– Kako je na nas utjecalo roditeljsko prihvaćanje odnosno neprihvaćanje naše dječje senzualnosti i seksualnosti?

– Osjećaj krivnje, zdrave granice i preuzimaje odgovornosti za vlastite potrebe u partnerskom odnosu

– Sukobi u partnerstvu – zdravo zrcaljenje vs. nezdrava stopljenost

Ako su vam ove teme interesantne i u vama bude znatiželju, onda je ovo radionica za vas te vas pozivam da dođete i sa dobrodošlicom vas očekujem na radionici.

Subota, 5.12.2015. . od 10:00 do 18:00
(pauza za ručak od 13:00 do 14:30)

Prijave su obvezne na mail cir@cir.hr ili mob 098 288 752 (Svjetlana Bukovac)

 

Neuroza kao posljedica straha od života
-Kako nastaje neurotski karakter-

 

JEDNODNEVNA RADIONICA

nedjelja 8.1.2017. od 10-17h
Centar za integrativni razvoj, Gundulićeva 19/1.

 

Voditelj: Tomislav Senečić

 

U neorajhijanskom psihoterapijskom pristupu neuroza se obično definira kao strah od života. Neurotična osoba boji se otvoriti prema životu i ljubavi. Boji se otvoriti srce jer će biti ranjiva, boji se tražiti iz straha da će biti odbačena i boji se izložiti iz straha da će biti uništena.

Svi se želimo osjećati više živima, a paralelno smo u strahu od istog. Biti živ znači osjećati više i u tome leži temeljni problem. U našem procesu odrastanja često smo bili prisiljeni izabrati između naših autentičnih impulsa i adaptacije na zahtjeve roditelja i društva. Kako ne bismo izgubili ljubav odričemo se naših stvarnih osjećaja i seksualnosti. Potiskivanjem upravo tog dijela nas stvara se temelj za formiranje neuroze i neurotskog karaktera. Kasnije se to javlja kao klasičan „unutarnji ili egzistencijalni konflikt“ koji se manifestira u borbi između naše želje za stvarnim potpunim životom i straha protiv toga. Možemo cijeli život provesti zapleteni u tom konfliktu, a da sami ne budemo svjesni toga.

 

Na ovoj jednodnevnoj radionici imat ćete priliku saznati više o stvaranju neurotskog karaktera. Naučit ćemo prepoznati vlastiti egzistencijalni konflikt i upoznati smjernice za razrješavanje ovog temeljnog oblika ljudske patnje. Vidjet ćemo kojeg smo se vrijednog dijela sebe morali odreći kako ne bismo izgubili roditeljsku ljubav.

 

Radionica će se održati u nedjelju 08.1.2017. od 10-17h u prostorima Centra za integrativni razvoj, Gundulićeva 19/1.

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)IDEALIZIRANA SLIKA SEBE

JEDNODNEVNA RADIONICA

nedjelja, 18.12.2016, od 10-15h
AYUS Centar, Hrvatskog sabora 28

Zadar

Voditeljica: Ivana Skoblar Bajković

Većina nas odrasla je vjerujući da nismo dovoljno vrijedni ljubavi kada pokazujemo sve dijelove sebe. Kao rezultat tog vjerovanja trudimo se živjeti u skladu sa vlastitom idealiziranom slikom sebe kakvi bi trebali biti. Konstantna borba da održimo tu idealiziranu verziju uzrok je patnje i mnoštvo problema. Zato je važno otkriti koji su to zaključci o životu prema kojima smo kreirali idealiziranu sliku sebe i kako je to kreiralo probleme i frustracije u našem životu.
Kroz taj proces neminovno dolazimo do spoznaje da smo kreirali suprotno od onog čemu smo se nadali. To otkrivanje može biti bolno, ali nam istovremeno pruža priliku da preispitamo sliku sebe koju prezentiramo svijetu, te da se usudimo postati autentična, opuštena osoba.
Rastvaranje te lažne slike koju prezentiramo svijetu je stepenica koju ne možemo zaobići u istinskom radu na sebi gdje za cilj imamo samoostvarenje, te postizanje našeg osobnog ljudskog potencijala za kreiranje ispunjenog života.

Na radionici će konkretno biti govora o:
– tri glavne idealizirane slike koje biramo živjeti
– zašto inzistiramo na odabranoj idealiziranoj slici
– koja je veza između idealizirane slike koju živimo i naše tjelesne građe, psihološke i tjelesne obrane
– kako nas inzistiranje na idealiziranoj slici sebe sprječava u kreiranju ispunjenog partnerstva i ljubavi
– zašto je nemoguće duhovno napredovati bez razrješavanja obrane idealizirane slike sebe
– kako biti dovoljno podržavajući roditelji svojoj djeci da mogu biti autentični

Radionica je teorijskog i praktičnog karaktera. To znači da će svaki polaznik uz teorijsko razumijevanje materije imati priliku i iskustveno doživjeti naučeno.

 

PRIJAVE I INFORMACIJE: Ivana, 098 636326, ivana.skobaj@gmail.com

Napomena: Radionice su koncipirane kao kombinacija teoretskog i praktičnog rada. Teoretski dio podrazumijeva učenje o odabranoj temi, a praktični rad obuhvaća par vježbi kroz koje osoba može za sebe osvijestiti kakve ‘zapise’ nosi u sebi vezano za temu radionice. Ne postoji izlaganje osobnih priča, problema ili bilo čega u tom smislu. Osoba sama bira u kojoj mjeri želi sudjelovati, da li želi podijeliti bilo kakvu spoznaju ili će jednostavno šutjeti i biti promatrač.

 

EMOCIONALNA REGRESIJA

i kako započeti proces emocionalnog sazrijevanja

Voditelj: Tomislav Senečić

Nedjelja, 09.10.2016., od 10-17h
Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1

 

Sigurno ste barem jednom u životu doživjeli da vam je bilo rečeno da se ponašate nezrelo poput djeteta ili da ste sami osjetili da je vaša emocionalna reakcija adekvatnija dječjem nego odraslom ja. Kada u specifičnim životnim situacijama aktivirani određenim okidačima izgubimo perspektivu odraslog i reagiramo preplavljeni neželjenim osjećajima, tada se najvjerojatnije nalazimo u emocionalnoj regresiji. To mogu biti osjećaji neizmjerne tuge, ogromnog straha ili silnog bijesa koji nas doslovno mogu preplaviti do te mjere da izgubimo perspektivu realnosti. Najčešće takve naše reakcije nisu u skladu sa stvarnošću, već je naš subjektivni doživljaj puno intenzivniji od realne vanjske situacije.

U našoj psihološkoj zadanosti postoji jasna mapa i definiran razvojni put. Sadrži brojne faze i podfaze koje kao bića moramo proći od prvih dana naših života pa do pune zrelosti. Na tom putu jako su bitni uvjeti pod kojima ta naša zadanost ostvaruje svoju punu kvalitetu. Ukoliko neki od uvjeta nisu bili dovoljno dobri (roditeljsko strpljenje i podrška) mi zapinjemo emocionalno na toj razini. To nazivamo nedovršenim mjestima i to postaju naše slabe točke na emocionalnoj razini. Ostale ego funkcije se počinju razvijati u svrhu kompenzacije i prikrivanja tih slabih mjesta. U stresnim situacijama ili određenim odnosima bivamo aktivirani i propadamo u ta nedovršena mjesta te emocionalno regresiramo u dijete.

Na ovoj radionici imati ćete priliku naučiti detektirati kada reagiramo iz dječjeg nezrelog te koji su to naši specifični okidači koji nas regresiraju u to neugodno mjesto. Također ćemo učiti na koji način započeti proces emocionalnog sazrijevanja te što to znači biti u emocionalnom odraslom. Ova specifična tema u sebi nosi samu suštinu psihodinamike i odlična je prilika za otkrivanje naše psihološko-emocionalne mape.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

 

DRUGI SU PRVI – LJUBAV PREMA SEBI

Voditeljica:  Asja K. Kuzmanić

Subota,  11. 11.  2017.  od  10h do 14h

Integral Centar , Split

Ljubav se ne događa. Ljubav se uzgaja, ona raste u nama i razvija se i može se naučiti.
Osim vremena, prihvaćanja, strpljenja, potrebno je svjesno i s namjerom živjeti drugačije.

Većina problema s kojima se suočavamo kao odrasli nisu problemi odraslih , to su neriješeni problemi iz djetinjstva. Nedostatak ljubavi (u odraslom dobu) ostaje (ne)svjesna potreba, te se manifestira kroz pokušaj da se ispuni duboka praznina – što postaje temeljna  žarišna točka naših primarnih veza i ako u tome ne uspijemo, povezujemo se s  kućnim ljubimcima, hranom,  skupljanjem stvari  i bijegom u izolaciju i maštanje (tj. televizija i filmovi).

Bez izuzetka, svi smo rođeni s dubokom potrebom da volimo i budemo voljeni. U koliko kao djeca niste dobili ili prepoznali, primili ljubav kakvu ste trebali, danas je tražite posvuda van vas samih: od roditelja, prijatelja, partnera, poslovnih suradnika, poznanika.  Ljubav se „trudimo“ zadobiti pokušavajući se prilagoditi, biti najbolja verzija sebe ili se borimo za ljubav. Negacija ljubavi je također način kako se zaštititi od osjećaja za koje ne vjerujemo da smo ih dostojni. Tražite ljubav i priznanje od svojih roditelja i drugih, vama bitnih osoba u životu.

Puno puta ste čuli izjavu da treba voljeti sebe i da te nitko neće voljeti ako ti ne voliš sebe, ali da li su vam rekli kako se to postiže? Vjerujem da ste probali razne metode. Jeste li uspjeli ? Volite li sebe? Ili smatrate da je takva ljubav sebična?

U koliko, unatoč svim isprobanim tehnikama i dalje skliznete iznova i iznova u isti obrazac – perfekcionizam, užurbanost, radoholičarenje, kritiziranje sebe, omalovažavanje sebe, odbacivanje sebe, ponižavanje sebe, guranje sebe preko svojih granica, u koliko se teško zauzimate za sebe, teško vam je reći NE, popuštate drugima, imate problem osjetiti i reći svoje granice ili što trebate, a potrebe drugih stavljate ispred svojih, ljutite se na sebe, na druge, nezadovoljni ste sobom => niste u ljubavi sa sobom i prema sebi.

Ova radionica je osmišljena da vam pomogne da se više povežete sa sobom, da naučite kako voljeti sebe, što to uopće znači voljeti sebe. Tijekom ove radionice raditi ćemo na sljedećim aspektima:

 • Osvijestiti da li i kako (ne)volite sebe na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj razini
  • Što je to ljubav prema sebi, zašto ne znamo voljeti sebe
  • Razlika između ne-ljubavi, ljubavi i narcisoidnosti
  • Koji su razlozi da sebe ne prihvaćamo upravo takvima kakvi jesmo (uzroci i posljedice kroz uvid u obiteljske odnose i njihov utjecaj na vaše današnje izbore)
  • Osvještavanje starih ograničavajućih uvjerenja, misaonih obrazaca i tjelesnih blokada koja oblikuju vaš život, koji vas sprečavaju da živite svoj puni potencijal
  • Kako se nositi sa paletom emocija koje se podižu u vama
  • Osvještavanje unutarnjeg djeteta
  • Osvještavanje unutarnjeg pozitivnog roditelja, stvaranje zdravih veza i odnosa
  • Kako preuzeti odgovornost za sebe i svoje postupke, osjećajući pritom razumijevanje, prihvaćanje i ljubav prema sebi samima
  • Osvještavanje uništavajućih i destruktivnih modela ponašanja
  • Kako unijeti pozitivne promjene i spoznati da zaslužujemo imati predivan život, sa obiljem misli o vlastitoj vrijednosti i s ljubavlju o sebi kako izgraditi novo iskustvo i drugačije načine odnosa prema sebi.

 

Na radionici ćete imati priliku istražiti i osvijestiti ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, a koji više ne služe za vašu dobrobit, čime ćete poboljšat kvalitetu odnosa prema sebi, u svojoj vezi i odnosima sa ljudima.

Prijava za radionicu  obavezna na mail asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Tijekom radionice predstavit ćemo program rada Centra za Integrativni Razvoj u Splitu a obzirom da je u tijeku formiranje nove generacije polaznika – sada je trenutak za informiranje, interes i prijave! Ako ste zainteresirani za upise ili imate dileme/nedoumice, svakako mi se javite, tu sam za sva vaša pitanja J  Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

 

Napomena:  Radionici prethodi otvoreno predavanje u četvrtak, 09. 11. 2017. u  19.30h, Klub mladih, Ruđera Boškovića 20/II kat , Split (link)

 

„Užitak i Krivnja“

Iskustvena radionica

Nedjelja, 13.11.2016.

od 10-17 sati
Gundulićeva 19/1

Voditelj: Tomislav Senečić

 

Kada se uspijemo pobrinuti za preživljanje i egzistenciju te zadovoljimo primarne potrebe naš prirodni životni impuls okreće se užitku. Kvaliteta naših života mjeri se sposobnošću da se pustimo u užitak te našim kapacitetom da u tome budemo konstruktivni. Nerijetko se znamo iznenaditi da paralelno sa užitkom počinjemo osjećati krivnju ili strah te da zbog tih osjećaja naš kapacitet za užitak slabi i često ostanemo nezadovoljni. Nije neobično da shvatimo da uopće ni ne znamo što je to stvarno ugodno za nas niti da možemo osjetiti stvarno prepuštanje u zadovoljstvo. Umjesto užitka osjećamo tupilo ili krutost našeg sistema opterećenog kontrolom. Ako prepoznajemo nešto od navedenog, to znači da je naš prirodni životni impuls već u ranom djetinjstvo bio osuđivan i etiketiran kao loš. Stvorilo se uvjerenje da je užitak opasan te da bi mogli biti kažnjeni. Možemo osjećati snažnu krivnju iako realno znamo koliko je ta krivnja apsurdna. Obzirom da užitak želimo pod svaku cijenu, a paralelno smo u sukobu zbog krivnje, dešava se da se životna sila iskrivi i okrećemo se „zabranjenom užitku“.
Pozivamo vas na ovu zanimljivu jednodnevnu radionicu kako bi uopće detektirali koliki je vaš kapacitet za užitak, te je li i na koji način obremenjen osjećajem krivnje ili srama. Istraživat ćemo kako osloboditi životnu silu u sebi i izaći iz osjećaja koji nas ograničavaju; koliko je sve to povezano s našim djetinjstvom i koliko naši roditelji još uvijek drže naše pravo na užitak i seksualnost, kao i kako krivnja ubija užitak i kakve to ima veze s kreiranjem ovisnosti.
Samo onaj koji ima sposobnost da se pusti u užitak bez krivnje i straha te se ne boji vlastite seksualnosti jest uistinu slobodan i neovisan čovjek……W. Reich.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)