RADIONICE

RADIONICA: TRAUMA I OPORAVAK, Dubrovnik, 07.03.2020.

RADIONICA: TRAUMA I OPORAVAK, Dubrovnik, 07.03.2020.

RADIONICA: TRAUMA I OPORAVAK

Subota, 07.03.2020
od 13:30 do 17:30h
We Du yoga centar
Lapadska obala 6
DUBROVNIK 

Voditeljica: Olivera Drutter – Integrativni- tjelesno orijentirani terapeut po metodi CIRa
Trauma je iskustvo koje bilo previše.

Sve što je u nekom trenutku za nas bilo emocionalno, fizički ili mentalno previše, da bi smo preživjeli, opstali, moralo je preuzeti naše tijelo. I istraživanja pokazuju da gotovo nitko nije bio pošteđen u životu bar jednog ovakvog iskustva.

Taj prostor traume (energija koja je zarobljena u njoj), je dio nas koji traži da bude integriran u našoj svakodnevnici. To je dio koji osjećamo da nam nedostaj, možemo ga osjetiti kao da nam nedostaje snage ili spremnosti, zatim da se ne možemo opustiti i prepustiti u svakodnevnici, nedostatku spontanosti i guštu, osjećaju da je sve veće od nas i da se moramo štiti. Često se pojavljuje u obliku iracionalnih strahova kao što su panični napadi, anksioznost ili fobije. Može se pojaviti i kao depresija, bezvoljnost, lijenost, disociranost od ljudi i događaja oko nas. Moguće je i da osjetimo kao nesposobnost u pojedinim trenucima da promišljamo i reagiramo u nekim intenzivnim odnosima. Nemogućnost da uđemo u bliske ljubavne odnose unatoč želji da ih imamo je isto dio traumatskog iskustva. Mogućnost da se trauma manifestira u životu i ne dozvoljava nam da vodimo ugodniji, zadovoljniji i aktivniji život je  bezbroj.

Da bi vratili dio sebe koji smo izgubili u traumi, moramo prvo razumjeti zašto smo postali zarobljenici tog neugodnog iskustva, izraziti emocije koje su zapele u njoj i osjetiti da imamo snagu koju ne koristimo. Na radionici ćemo raditi na osvještavanju onoga što je izostalo a trebalo nam je da bi se mogli nositi sa neugodnim iskustvima. Otkrivat ćemo na refleksnoj razini našu tjelesnu – implicitnu memoriju i dovoditi je na svjesnoj razini, gledajući je kroz oči današnje odrasle osobnost i razumijevanje za vlastita iskustva, otvarati prostor za prihvaćanje i mijenjanje odnosa u sadašnjosti kako prema sebi i drugima. S vremenom, dok budemo pričali i gledali na isti događaj iz prošlosti možemo uočiti promjene koje se ogledaju u većoj zrelosti, snazi, suosjećanju i prihvaćanju.  Otkrivat ćemo koji su to potencijali u nama zarobljeni i kako ih želimo koristiti.
S obzirom da je ovo radionica tjelesno orijentirane terapije, upoznavat ćemo se sa našim tijelom, učiti kako se uzemljiti, biti prisutni, protočni sa svim onim što već jeste u nama i doći na mjestu ugode i sigurnosti. Koristit ćemo tehnike disanja, pokretanje tijela na ugodan i siguran način, meditacije – vizualizacije.

Potrebno je ponijeti nešto za presvući se, u čemu se možete slobodno kretati – slojevito, bocu vode i prostirku.

Za radionicu u Dubrovniku najkasnije su prijave do 06.03.2020. petak.
Prijave su obavezne zbog ograničenog broja sudionika.
Prijaviti se možete na 091 586 8107 ili oledrutter@yahoo.com ili na messenger.
Cijena radionice je 300 kuna

Radionice održavam ispred škole Centar za Integrativni Razvoj – CIR, u kojoj predajem i asistiram, a u Dubrovniku sam i voditelj CIR – Dubrovnik škole.

Olivera Drutter,
O meni www.oliveradrutter.com
O CIR školi www.cir.hr