RADIONICE

RADIONICA: FAZE RAZVOJA I UTJECAJ DJETINJSTVA NA ODRASLU DOB, Split, 24.11.2018.

RADIONICA: FAZE RAZVOJA I UTJECAJ DJETINJSTVA NA ODRASLU DOB, Split, 24.11.2018.

Tema: Faze razvoja i utjecaj djetinjstva na odraslu dob
Voditeljica: Lidija-Vjekica Kasalo
Mjesto: informacija po prijavi

Vrijeme: 24.11.2018 (subota) od 14-18 h

 

Danas postoje mnogi pristupi u poboljšavanju emocionalnog i mentalnog zdravlja. Neki pristupi u osnaživanju čovjekovog zdravlja i poboljšanju kvalitete njegovog života su više, a neki manje uspješni. Pitanja o pravoj prirodi ljudske duše, bića, te o smislu njegova postojanja postavljali su mnogobrojni filozofi, pjesnici, umjetnici, znanstvenici kroz daleku i bližu prošlost. Ipak najdalje i najdetaljnije u razumijevanju ljudske psihe otišla je Psihologija. Ona se je kao znanost etablirala u posljednjih 100 godina. No usprkos značenju riječi (psyche – grčki: duh, duša, logos – grčki: riječ, govor) današnja se mainstream psihologija gotovo uopće ne bavi pitanjima duha i duše i potpuno ga zanemaruje iako je to praktično esencijalni dio ljudskog bića.

Metode kojim se koristimo pristupaju osobi na svim nivoima i aspektima cijelog bića ne zanemarujući niti jedan segment, te tako pomaže čovjeku da razvije sposobnost pristupa životu iz središnje i integralne pozicije svojeg bića.

Na novoj radionici govorit će se o tri nivoa svijesti: predosobnom, osobnom i nadosobnom,  kao slojevima osobnosti.

Predosobno se odnosi na period života kad se stvarala naša ljudska osobnost (prve 4 godine), kada svijest o sebi još ne postoji i razvija se preko iskustava, podražaja i interakcije sa okolinom.

Osobno se odnosi na period života nakon što smo urasli u našu novo stvorenu osobnost (nakon 4. god.) U osobnom pokušavamo osigurati egzistenciju i naučiti kako funkcionirati u međusobnim odnosima.

Nadosobno se odnosi na našu duhovnu sposobnost da srcem i sviješću obuhvatimo, prihvatimo i volimo, više od onog što je u domeni naše sužene ego osobnosti. Nedovršene i potisnute dječje boli predosobnog perioda mogu nas u odrasloj dobi tjerati da nesvjesno izbjegavamo situacije koje nas podsjećaju na tu dječju bol. Često pobjegnemo u iluzorni život i pravimo se odrasliji nego što jesmo, a u stvarnosti bježimo od predosobne dječje boli i trauma. Cijena te iluzije je nemogućnost dubljeg životnog ispunjenja.

Na završnom djelu radionice polaznici mogu postavljati pitanja na koja žele dobiti odgovor bez obzira da li su vezana uz temu predavanja.

Voditelj: Lidija Kasalo
Vrijeme: 24. 11.2018 (subota) od 14-18 h
Mjesto: informacija po prijavi
Cijena: 300 kn

Prijave obavezne na e-mail: lidija@cir-split.com ili na mobitel: 095 8209911

Tags: