PREDAVANJA

PREDAVANJE: STRAH, PANIČNI NAPADI I ANKSIOZNOST, Dubrovnik, 25.1.2019.

PREDAVANJE: STRAH, PANIČNI NAPADI I ANKSIOZNOST, Dubrovnik, 25.1.2019.

PREDAVANJE: STRAH, PANIČNI NAPADI I ANKSIOZNOST

Predavač: Olivera Drutter – Integrativni terapeut
25.1.2019., Dubrovnik

Narodna knjižnica
Od Puča 6
18:00 do 19:00

Strah je emocija koja ima svoje pozitivne i negativne strane. Da nemamo straha bezglavo bi prelazili ceste, gladili zmije otrovnice i radili druge nepromišljene radnje. Kod nas kao i kod životinja svrha straha je potpomagati u preživljavanju. Naši preci tijekom evolucije su nam putem gena prenili osječaj straha, odnosno sposobnost preživljavanja. Njima je on služio za preživljavanje u divljini u kojoj je realno postojala opasnast od zmija, medvjeda, vuka i sl.

„Strah nam daje da osjetimo našu ljudskost“
Sokrat 
Ali što kada nas strah koči u realizaciji naših želja i potreba za samoostvarenje ?
Tada strah postaje neugodna emocija, nepremostivi zid, kojeg ne možemo preskočiti i osjetimo bezdan i nemoć nad tom sjenom koja se nadvila nad nama. Ponekad je taj strah suptilan, uvuče nam se pod kožu, čući u nama i mi mislimo da smo samo taj strah, da nema izlaza iz tog osjećaja. Postane naš suputnik kojeg hranimo krivim uvjerenjima da nam treba još vremena da bi on nestao, još puno truda da bi ga svladali, još znanja i vještine da bi ga nadmudrili, još slobodnog vremena za suočavanje s njim i još puno, puno toga.
A s druge strane straha stoje naše želje, čežnje, projekti u obliku : „želim raditi posao koji me ispunjava, biti u partnerskom odnosu otvorena srca i u srcu druge osobe, više slobodnog vremena za sebe, želim izaći iz veze koja me neispunjava, želim nova iskustva, osijećaj nesputanosti u tijelu,…
Umjesto iskoraka u novo i bolje za nas, mi se zbog straha stišćemo i ostajemo unutar naša četiri zida „sigurnosti“, koja su sazdana od obrane od života i uvjerenjima da neko bolje sutra možda jedan dan dođe i do nas.

„Čovjek se boji onoga što nerazumije“
Nepoznati autor
Strah je tihi ubojica radosti, gušta a ponekad se pokaže i kao najgora noćna mora.. Neočekivano, iznenada nas uhvati panika, neznamo što nam se događa, zašto, koliko će trajati i hoće li prestati. Naše tijelo se počne tresti, preplavljuje nas hladan znoj, srce nam jako lupa i imamo osijećaj da ćemo nestati. Nakon nekog vremena, panični osijećaj nestaje, vraćamo se u normalu a mi ostajemo zbunjeni i u strahu od neizvjesnosti hoće li nam se vratiti osjećaj panike, kada, gdje i zašto nam se to događa.
Pa kao da panika nije dovoljno, odjednom se pojave i fobije u raznim čudnim oblicima za koje naša okolina nema razumjevanja. Odjednom se bojimo otvorenog širokog prostora ili zatvorenog, pa velike skupine ljudi, prelazak preko mosta nam je horor, plivanje u doboko more nemoguća misija, pauci i zmije vrebaju iz svih kantuna,…..

„Sve što sam ikad napravila, a da je nakoncu bilo vrijedno…. isprva me nasmrt preplašilo“
Betty Bender
Osjećaj koji nas tjera da se zapitamo „Kakav bi bio moj život da nisam u strahu, što bih radila, s kim bi se družila, s kime bih bila u ljubavi“, je naš prirodni impuls za rast i razvoj. Taj imuls bili ga mi svjesni ili ne tijera nas da se iskreno zainteresiramo za sebe, postavlja pitanja, traži rješenja jer želimo biti sretna, cjelovita i zadovoljna bića.

Pozivam vas da se iskreno zainteresirate za sebe i dođete na predavanje.

Predavač: Olivera Drutter – Integrativni terapeut
www.oliveradrutter.com
Facebook  Olivera Drutter – Integrativni terapeut