PREDAVANJA-ORIGINAL

JAVNO PREDAVANJE

 

Tema: Tjelesna struktura kao psihološka istina.

Voditeljica: Lidija-Vjekica Kasalo

Udruga UGNOST,

Bana Josipa Jelačića 6, Split

Četvrtak,20.09.2018. u 19h – 20h

 

Na ovom predavanju moći ćete saznati na koji način uvjeti odrastanja u razvojnoj fazi

utječu na formiranje osobnosti. Kako nastaju specifični obrambeni mehanizmi te na koji način je to povezano sa našim tijelom. Teorija analize karaktera bazira se na radu i istraživanju Wilhelma Reicha. Na temeljima njegova rada razvile su se različite škole tjelesno orijentiranih psihoterapija.

On je uočio jednu značajnu podudarnost: uočio je da se čovjekov duševni razvoj odražava na njegovu tijelu. Vjerovao je da postoji kozmička energija koju je nazvao „Orgon“, za koju je smatrao da je kod pojave psihičkih problema, odnosno neuroza blokirana.

On i njegovi učenici razvili su vrlo dobru dijagnostiku koja na osnovi građe tijela i

blokada, koje se u njemu nalaze, može pokazati što je pojedinac proživio u djetinjstvu, koje probleme ima i koje se povrede mogu najbolje i najbrže riješiti. Ovaj, na tijelo, orijentiran oblik terapije ima veliku prednost da djeluje direktno na problem. Tko u tijelu osjeti blokadu, dobiva neposredno saznanje što ga pritišće i priječi da otvoreno živi. Za mnoge ljude ovaj je oblik terapije jako koristan jer su danas mnogi ljudi skloni potiskivanju tjelesnog impulsa, ne obaziru se na njega ili ga umrtvljuju. Ovakav negativan odnos prema tijelu je, sasvim razumljivo, plodno tlo za mnoge probleme, što zdravstvene što psihološke.

Predavanje je javno i organizirano u svrhu poboljšanja kvalitete života, kao sastavni dio programa CIR-a Split.

CIR organizira školu integrativnog razvoja već 13 godinu u Splitu. U tijeku je upis za novu generaciju polaznika škole CIR-a, a koja će biti predstavljena kroz ovo javno predavanje.

Predavanje je uvod za iskustvenu radionicu koja će se održati 22.09.2018.

 

OTVORENO PREDAVANJE:

KRIZA – alat i akcelerator promjene

Srijeda, 12.09. 2018. u 19h

Hotel Park,

Hatzeov Perivoj 3, Split

Voditeljica: Asja Kuzmanić , integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za

integrativni razvoj

 

„Ne možeš riješiti problem razmišljajući o stvarima isto kao kad je problem nastao. Nijedan problem se ne može riješiti na istoj razini svijesti koja ga je stvorila. Potrebno je promijeniti perspektivu. “ –  Albert Einstein.

 

KRIZA se periodično pojavljuje u našim životima kada više ne znamo kako riješiti nepovoljne, neugodne i bolne okolnosti koji se pojavljuju na svim razinama unutar nas i oko nas. Vrteći se u krug sa starim načinima razmišljanja i djelovanja koji nisu više kreativni niti zdravi po nas, nesvjesno stvaramo bolne situacije u životu. Emocionalno, kriza predstavlja bolno stanje u nama –  sve što smo znali više ne djeluje, stara rješenja više ne funkcioniraju, izmiče nam se tlo pod nogama, neke hvata tjeskoba, panika, neki potonu u depresiju, borimo se sa strepnjom, tugom, bijesom, frustracijom, mržnjom (a ta stanja nisu nimalo ugodna) – čime nas kriza potiče da tražimo nova, konstrukitvnija, zdravija rješenja po nas, da bi bol prestala.

Kada bol zbog bola postane prevelika, shvaćamo da nešto trebamo mijenjati. Što je veći otpor na promjene (koje su nužne), veća je i bol.  Svrha te boli nije izbjegavanje, racionaliziranje ili potiskivanje boli, već je svrha učenje kroz  nju čime stvaramo solidno  tlo za promjene koje želimo za sebe. Situacije u kojima se nalazimo tijekom krize, podižu neugodne osjećaje koji su u nama još od djetinjstva, a koji su zamućeni, obojani filterima tj. krivim dječjim uvjerenjima, koje sm stvorili kao „obranu“ od boli –  a koji sada, u odrasloj dobi, kreiraju krizu. Nije li vrijeme da ih otpustimo?

Nepovoljne osjećaje i okolnosti (bolest, gubitak posla, partnera, prijatelja, člana obitelji)  možemo upotrijebiti kao alat za rast i razvoj.  To je ujedno bio i moj put,  inicijator, akceleretor na putu mojih promjena.

Uvidima, shvaćanjem i prihvaćanjem uzroka koji su krizu doveli u naš život, kriza ispunjava svoju svrhu. I prolazi. Ono što ostaje kao blagoslov je transformacija i integracija naših nezrelih, nesigurnih, prestrašenih i samovoljnih djelova naše psihe i emocija, čime potičemo njihov rast i ulazimo u emocionalnu zrelost. Kreiramo život svjesnije, prisutnije i odgovornije. Prema sebi i drugima.

Budite dovoljno jaki da budete sami, dovoljno pametni da znate kada vam je potrebna pomoć i dovoljno hrabri da je zatražite!

 

Dobrodošli!

Prijava na javno besplatno predavanje na mail:

asja.kuzmanic.roje@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

 

Predavanje je uvod za jednodnevnu radionicu koja će se održati u subotu, 15.9.2018.

 

 

OSNOVE OSOBNOG RAZVOJA – ODNOS VANJSKOG JA PREMA UNUTRAŠNJEM JA

 

OTVORENO PREDAVANJE

 

Utorak, 11.9.2018.

od 19.00 do 20.30 sati

Prostor Makronove, Ilica 11/1

 

Predavač: Laslo Pinter

 

Kada u svakodnevici govorimo o sebi, drugima i o svijetu, govorimo o vanjskom ja odnosno egu – onom dijelu nas s kojim smo najviše poistovjećeni.

Osim tog dijela, postoji i veliki dio nas kojega nismo u potpunosti svjesni, svjesno poistovjećeni, a ima ogroman utjecaj na naš život i našu sudbinu jer smo nesvjesno itekako poistovjećeni s njima. Možemo ga zvati nesvjesnim ili unutrašnjim ja.

 

Ono je višeslojno, a najvažniji slojevi su:

1) UNUTRAŠNJI SUDAC/KRITIČAR, SUPEREGO u nama pohranjeni glasovi roditelja i autoriteta iz našeg djetinjstva

2) UNUTRAŠNJE DIJETE, ID

potisnuti reaktivni nagonsko/emocionalni dječji dio

 

Oba navedena dijela imaju i pozitivna i negativna obilježja i utjecaje na naš ego, naše vanjsko ja.

Nesvjesni i nikad dovršeni sukob između ova dva naša dijela, uzrok je glavnih emotivno-psihičkih poteškoća koje imamo u životu. Sjena je vjerojatno najbolji psihološki naziv za ova dva dijela ljudske psihe.

 

Postoji još dublji nesvjesni sloj naše psihe:

3) JASTVO, ESENCIJALNO JA, SRŽNO JA, STVARNO JA

najdublji sloj ljudske psihe iz kojeg izvire životna energija, inspiracija, intuitivno vodstvo, ljubav, uvid, jasnoća i mir

Te postoji još jedan bitan, svakodnevno dostupan dio naše psihe:

4) PROMATRAČ, UNUTRAŠNJI SVJEDOK

naša sposobnost da svjesno usmjerimo pažnju i namjeru te se pomaknemo iz uobičajenog reaktivnog načina reagiranja korak unazad i s distance promatramo naše sudjelovanje u životnoj dramatici koju nesvjesno stvaramo

 

Na ovom predavanju upoznat ću vas sa zanimljivim i djelotvornim načinima osvještavanja i olakšavanja odnosa između vanjskog ja i unutrašnjeg ja koje koristimo u našem CIR pristupu osobnom razvoju. Ako vam je ovaj tekst zanimljiv te vas zanima vaša unutrašnja psihodinamika pozivam vas na ovo predavanje.

 

Ulaz je otvoren za sve zainteresirane.

 

Predavanje je uvod za jednodnevnu radionicu koja će se održati u subotu, 29.9.2018.

OTVORENO PREDAVANJE:

BUĐENJE UŽITKA, SRCA I SEKSUALNOSTI

Srijeda, 16.05. 2018. u  20h

Hotel Park,  Hatzeov Perivoj 3, Split

Voditeljica:  Asja Kuzmanić , integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj

 

 

Koliko užitka imamo trenutno u životu ? Znamo li, osjećamo li  što nam donosi užitak?

Jesmo li u dobrom odnosu sa svojom seksualnošću?

Osjećamo li se krivima zbog svojih (prirodnih) impulsa? Tajimo ih?  Sram nas je iti pričati o tome?

Doživljavate li seksualnost kao dio svog identiteta? Ili na seksualne teme reagirate sa dozom srama, nelagodnosti, povlačenja?

Jesmo li iskoristili ljude za svoj seksualni užitak ili se mi osjećamo iskorištenima?

Jesmo li dovoljno snažni i možemo li poštivati svoje tjelesne i seksualne granice?

Jesmo li ikada dozvolili odnos/vezu s osobom koju stvarno nismo voljeli, ali nam se to

činilo bolje nego da smo sami?

Ako nismo u dobrom kontaktu sa vlastitom seksualnošću, jesmo li sposobni pokazati interes i djelovati u smjeru iscjeljivanja svojih seksualnih neravnoteža?

 

Većina naših odraslih ponašanja i pogleda, naše seksualnosti, naših sadašnjih želja, načina na koji se odnosimo prema drugima, kako vidimo i (ne)osjećamo samopoštovanje i ljubav prema sebi – posljedično je način na koji smo odrastali, učili što je ljubav, što je odnos i povezanost, a tome je pridonio i utjecaj okoline u kojoj se razvio naš osjećaj za prepoznavanje za našu seksualnost.

Potreba za seksualnim užitkom  je prirodan i vrlo jak impus. Što je tijelo slobodnije, protočnije, manje inhibirano imamo veći kapacitet za užitak. Ako nemamo užitak u vlastitom tijelu, nećemo ga imati ni u ostalim aspektima svog života.

Negiranje vlastite seksualnosti je negiranje sebe. Snažan nagon, postaje još snažniji ako ga potiskujemo ili negiramo. Obiteljskim odgojem, te kršćanskom kulturom od malena su nas kažnjavali ili posramljivali, uvjeravali da je to krivo, zabranjeno pa se posjećamo loši. Svaki put kad smo u dodiru s ovim osramoćenim emocijama automatski ćemo osjećati krivnju ili sram i pokušavati kontrolirali ili sakriti emocije, ili u najmanju ruku, izvinjavati se zbog njih. Zato je integracija srca i seksualosti veliki konflikt kod ljudi. A blokirana/potisnuta seksualnost vodi u svadljivost, inertnost, anksioznost, deprimiranost, ogovaranje.

Prirodna seksualnost (ako nije došlo do iskrivljenja) je oslobođena straha,krivnje,srama.

Kroz konstruktivne kompromise u seksulnosti, u odnosu, učimo transcedirati  Ego. Nagon za vezivanjem je mediator između seksualnog impusa i privremenog osjećaja zaljubljenosti, koji može prerasti u dublju ljubav.

Prepoznavanjem sebe kao izvorišta, nekog tko se iznova i iznova otkriva i prepušta sebi i partneru (ne samo tjelesno i emocionalno) na nove načine možemo rasplamsati dopominske kanale tj ljubav i zaljubljenost.

OTVORENO PREDAVANJE:

STRAH I ANKSIOZNOST

Predavač: Tomislav Senečić

Mjesto: Makronova, Ilica 11/1, Zagreb

Vrijeme: 08.05.2018., utorak, u 19 sati

 

Na ovom otvorenom predavanju objasnit ćemo što sve stoji iza naših iracionalnih strahova, napada, panike i fobija te kako je to povezano s raznim anksioznim stanjima. Ukoliko patimo od bilo kojih od ovih navedenih simptoma na ovom predavanju moći ćete bolje razumjeti mehanizme koji funkcioniraju iza neugodnog osjećaja straha za koji često imamo osjećaj da je veći od nas i da upravlja našim životom. Imat ćemo priliku spoznati što je to izostalo  kroz naš formativni period i posljedično tome uzrokovalo formiranje osobnosti organizirane oko straha i kako u procesu ranog razvoja nismo uspjeli stvoriti osjećaj sigurnosti na najdubljoj razini.

U najranijem periodu našeg života potreban je cijeli niz interakcijskih faktora između nas i naših primarnih skrbnika kako bi se naš ego formirao u jednu zdravu i koherentnu cjelinu. Njegova funkcija kasnije postaje da može izdržati sve neugodne osjećaje koji nam prijete. Ukoliko u tom interakcijskom procesu izostane adekvatno zbrinjavanje i regulacija, unutar naše ego strukture pojavljuju se rupe koje nazivamo nedostajućim ja. Te rupe postaju prostori straha u koje se svim silama trudimo ne upasti. Cijela naša kasnija osobnost gradi se kako bi izbjegli te dijelove nas. Često je upravo ta problematika uzrok naših kasnijh strahova, napada panike i fobija. Posljedično tome razvijamo anksiozni karakter i naš život postane obilježen patnjom.

Na ovom predavanju naučit ćemo da su arhaični osjećaji ili sile ono čega se stvarno bojimo. To su neugodni osjećaji koje ne možemo jasno definirati, ali nas dovode u stanja užasa, unutarnjeg terora, očaja i bespomoćnosti.

Također, osim razumijevanja mehanizama nastanka straha govorit ćemo i o tome na koje sve načine možemo raditi kako bi izgradili dovoljno čvrstu i stabilnu strukturu dijela naše osobnosti kako bi mogli izdržati naš strah, a da nas ne preplavi i vremenom ga nadvladati. Biti će korisno čuti koji  sve terapijski principi mogu pomoći i što je sve bitno u pristupu i prilikom iscjeljenja.

OTVORENO PREDAVANJE:

STVARNO JA

Lidija-Vjekica Kasalo

Udruga UGNOST, Bana Josipa Jelaćića 6, Split

04.05.2018., Petak, 18 h – 19:00 h

Život je maskenbal, otpjevao je nekad poznati Vajta aludirajući na to da ljudi uglavnom nose masku i predstavljaju se drugačijima nego što stvarno jesu. Složiti ćemo se da je to tako, misleći pri tome na nekoga drugoga, ali većinom ne i na sebe.

 

Svi se želimo osjetiti voljenima i prihvaćenima. Međutim, istovremeno većinom ne prihvaćamo sebe, već se pokušavamo prikazati u svijetlu za koje smatramo da je prihvatljivije u nadi da ćemo biti voljeni i prihvaćeni. Kad to ne vidimo ili ne želimo priznati postojanje tako nečeg, vrlo je vjerojatno da smo tako dugo pod maskom da nam je ona postala integralni dio duha, te uopće nismo svjesni svojeg istinskog Ja.

 

Praksa je pokazala da svi nosimo masku (u figurativnom smislu), živjeći tako u većoj ili manjoj mjeri lažni život naslonjen uglavnom na normativne vrijednosti društvenog uređenja. Važno je da smo svjesni da nitko nikad nije svjesno stavio masku i rekao da će od tog trenutka živjeti skrivenim životom i predstavljati se svijetu u nekom drugom svojstvu.

 

Maska je psihološka obrana koju još od malih nogu učimo stavljati kako bi bili prihvatljiviji svojoj okolini. Dijete vrlo brzo nauči što je prihvatljivo, a što ne i što treba učiniti da bi nešto dobilo, te koje ponašanje uzrokuje kritiku, nezadovljstvo ili kaznu. Da bi izbjegli bol kritike i kazne djeca se nauče pokazivati samo ono što ih u roditeljevim očima čini dobrima, a svoje „neprihvatljive” djelove stavljaju pod tapet (masku). Kada takvo ponašanje postane svakodnevna pojava, granica između stvarnog ja (kojeg roditelji ne vole) i “prihvatljivog” ja (kojeg roditelji vole) postaje sve tanja, i “prihvatljivo ja” tj. maska u potpunosti preuzima ne samo vizuru već i cijeli emocionalno-psihološki aparat.

 

Nažalost, većina ljudi danas živi lažne živote bili mi toga svjesni ili ne, te ta maska postane glavna prepreka za sretan ispunjen život. Ta maska postane toliko integrirana, da pravo ja bude zakopano jako duboko ispod bezbroj slojeva maski, čekajući sa čežnjom da bude prihvaćeno i voljeno onakvo kakvo jest bez glume, igrokaza ili predstave. Unatoč toj čežnji, suživot s maskom postane toliko uobičajen i poznat, da je život bez nje jedna vrsta nepoznatog i ogoljenja sebstva. Toga se boji svaki ego i stoga u potpunosti izbjegava svim mogućim sredstvima suočavanje sa svojim lažnim djelom.

 

Međutim, ako smognemo snage za ući i istražiti svijet nepoznatih djelova sebe, život poprima jednu sasvim drugačiju dimenziju. Onaj tko smogne hrabrost za to dobiva ultimativnu nagradu – nagradu u življenju stvarnog života u našem punom potencijalu i ljubavi.

 

NAPOMENA: Predavanje je uvod za iskustvenu radionicu koja će se održati u subotu 21.04 2018 od 14-18 sati.

 

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail: lidija@cir-split.com ili mob Lidija: 095/820-9911

OTVORENO PREDAVANJE:

Osobna Moć  – sloboda kreiranja života kakvog želim

Utorak,  17.04. 2018. u  19.30h

Hotel Park, 

Hatzeov Perivoj 3, Split

 

Voditeljica:  Asja Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj

 

Što je moć? Zašto neki ljudi imaju moć nad drugima? Zbog čega osjećamo potrebu za moći?
Što postižemo kroz iskrivljenu/kompenziranu moć? Zašto i kako igramo Igre moći – što time „dobijamo“, a što gubimo ?  Zbog čega se osjećamo dovoljno vrijedni jedino ako se možemo osjetiti posebni ili bolji od drugih, snažniji, superiorniji, moćniji?  Jesmo li smo svega navednog svjesni?

Koji unutarnji osjećaj nam pri tom nedostaje?

 

Moć je toliko zloupotrebljavana emocija da ovaj pojam kod mnogih automatski izaziva negativne reakcije (oprez, strah, nepovjerenje, gađenje).  Zbog iskrivljene, nekonstruktivne, nezdrave slike moći koju svakodnevno gledamo u društvu, na poslu, u odnosima, odričemo se svoje moći svakodnevno, svojevoljno (ne)svjesno predavajući svoju osobnu moć u ruke drugima. Nezadovoljni životom, vjerujemo da nam drugi bolje mogu reći što je za nas dobro, što je istina. Vjerujemo vanjskim autoritetima da nam kažu tko smo, kamo idemo i kako trebamo živjeti. Učili su nas kako da poštujemo vanjske autoritete iznad vlastitog, unutarnjeg autoriteta. Živimo iz glave umjesto iz srca.

Da bi funkcionirali iz srca ili intuicije potrebno je „resetirati“  sve čemu su nas naučili, a za što smo „bili programirani“.

 

Osobna moć raste upoznavanjem samog sebe, a ne dominacijo nad drugima.

Osjećati se moćno jedna je od osnovnih emocionalnih potreba. Potreba za moći prisutna je kod svakoga. Bili vi nje svjesni ili ne.  Ona je rođenjem vaše stečeno pravo i dar, a svrha joj je da kreirate nove svjetove. Dakle, osobna moć je sposobnost  samostalnog kreiranja vlastitog života. Ona je temelj našeg samoostvarenja. Bez osobne moći nema osobne ostvarenosti.

 

Postoji unutarnja moć i odnosi se na to koliko smo sposobni biti kreatori vlastitog života, kako upravljamo svojim životima, događajima, koliko postižemo ostvariti svoje namjere i potrebe u životu, koliko imamo stabilnosti, sigurnosti i povjerenja u vlastite sposobnosti, koliko vjerujemo u sebe, osjećaj vlastite snage i vrijednosti.

Postoji i iskrivljena/kompenzacijska moć koja se manifestira u obliku:  koliko imamo pozicija (simbola) moći: položaja, titula, novca, automobila, kuća, garderobe, nakita, koliko „moćnih“ prijatelja imamo.

Moć nad drugima je slabost prerušena u lažnu snagu. Takvi ljudi imaju „sve“, imaju „mnogo“ ali je osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti izostao. Potreba za takvom kompenzacijskom moći i njenom demonstracijom proizlazi iz osobne nemoći, iz nerazvijene i neosvještene unutarnje moći.

Takve osobe nadoknađuju osjećaj moći, ne samo vanjskim pokazateljima, nego i igranjem Igara moći koristeći najčešće kontrolu/prijetnje, manipulaciju (žrtva/zavođenje), kompeticiju i rat(ovanje) kao nesvjesne „alate“ u svrhu sticanja i demonstracije moći.

Pitanje je kolika je cijena za takav život? Što je izostalo? Koje su posljedice?

Kada smo povezani sa sobom imamo iznimnu unutarnju moć,  shvaćamo da smo mi određujemo kako ćemo doživjeti i reagirati na situacije koje nas okružuju i stoga nam je bitno da upoznamo sebe kako bismo svjesno mogli promijeniti realnost koju vidimo  i kreiramo.

Moć je u nama svima. Već sada dok ovo čitate. Onoliko koliko ste je osvjestili, zdravo razvili  – povezaniji ste s moći unutar sebe, slobodniji ste kreirati život kakav želite na svim područjima i u svim smjerovima.

Nikakav vanjski uspjeh ne može zamijeniti, niti izazvati, istinsku ljubav i poštovanje prema sebi, do unutarnjeg osjećaja vlastite vrijednosti. Tada kreiramo život kakav želimo, bez da sebe izdamo i bez da druge kontorliramo, manipuliramo.  Istinska ljubav prema sebi dolazi iznutra, umjesto izvani – i taj osjećaj je neusporedivo bolji od osjećaja moći nad drugima. Vjerojatno ćete tada otkriti da će vas i drugi cijeniti i voljeti više i iskrenije nego što se to može postići bilo kakvim trikovima kroz kompenziranu moć.

 

Dobrodošli!

 

DISANJE I TRAUMA

 

Predavač: Laslo Pinter

Utorak, 10.4.2018. u 19 sati

Prostor Makronove

Ilica 11, Zagreb

 

Svako bolno iskustvo blokira i mijenja naš opušteni način disanja. Zastrašujuća i bolna iskustva od najranijeg djetinjstva kontrahiraju zdrav ritam disanja. Te kontrakcije iz akutnog, privremenog stanja, ako se ponavljaju postepeno postaju trajne, kronične.
Tako da u odrasloj dobi većina ljudi ima stegnut, ograničen dišni ritam i smanjen dišni kapacitet.

Na predavanju ću govoriti o načinima kako traumatska iskustva ograničavaju naš dišni kapacitet, te kako je to povezano s našim karakternim obranama.
Upoznat ću vas s načinima rada s disanjem kojime možemo ozdraviti vlastiti oštećeni dišni kapacitet i vratiti prirodni ritam disanja.

 

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

 

 

KAKO SAVLADATI SRAM

-otvoreno predavanje-

Centar za integrativni razvoj

Gundulićeva 19/I, Zagreb

Srijeda, 7.3.2018.
od 19 do 20.30

Predavač: Tomislav Senečić

 

Sram je vjerojatno najtoksičniji osjećaj sa kojim se možemo susresti. Duboko je isprepleten u samoj srži naše osobnosti i njegov devastirajući efekt glavna je prepreka u procesu naše samorealizacije i manifestacije našeg kreativnog izričaja.

Razvoj i formiranje srama kao osjećaja koji nas sputava stvara se kroz gotovo sve razvojne faze u procesu našeg odrastanja. Njegov korijen nalazimo već u najranijem predosobnom periodu života kada počinje proces stvaranja veza između nas i vanjskog svijeta. Ako u tom najranijem periodu nismo uspjeli stvoriti jasan osjećaj povjerenja i dobrodošlice od strane ljudi i svijeta koji nas okružuje, nastat će osjećaj izoliranosti, neuspjeha i da nismo dobro došli. Tu se stvara osnova za sram temeljena na uvjerenju da s nama nešto nije u redu.

Na ovom otvorenom predavanju imat ćete priliku saznati kako sram nastaje; koja je razlika između „zdravog“ i nezdravog srama. Također ćete moći saznati koja je uloga kritike i osjećaja krivnje na njegov daljnji razvoj, te kakve sve stvarne posljedice to može imati na kvalitetu našeg života i procesa samoostvarenja. Bitno je spoznati kako nas sram sprječava  u ostvarenju bliskosti i intime sa drugim ljudima i posljedično tome podupire osjećaj duboke usamljenosti.

Imat ćete priliku saznati na koji način treba raditi na nadvladavanju srama i kako kroz taj proces osobne transformacije možemo doći u kontakt sa svojom esencijom, najdubljim i najautentičnijim dijelom našeg bića.

 

Za predavanje potrebna je prijava, a broj polaznika ograničen.
Prijaviti se možete u inbox naše facebook stranice https://www.facebook.com/cir.zagreb/ i to sa vlastitim imenom i prezimenom, te putem maila cir@cir.hr sa naslovom predavanja u predmetu. 

 

PARTNERSKI ODNOSI I NAČINI VEZIVANJA
-otvoreno predavanje-

Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1
Srijeda, 14.2.2018.
od 19 do 20.30

Predavač: Laslo Pinter 

Osobni osjećaj životnog zadovoljstva usko je povezan s iskustvima koja doživljavamo u zaljubljenosti, ljubavi i seksualnoj intimnosti.
U najboljem slučaju, tijekom odrastanja i obrazovanja mogli smo steći samo jako površno znanje o psihodinamici zaljubljenosti, ljubavi i seksualnosti, kao i o utjecaju ranog djetinjstva i roditeljskog kapaciteta za bliskost na formiranje naše psiho-seksualne inteligencije.
Zbog nerazumijevanja psihodinamike seksualnog nagona, naša kultura ga je obavila osjećajem krivnje i stida. Pretjeranim moraliziranjem i dogmatiziranjem problematike seksualnog užitka podržala je stvaranje rascjepa između srca i seksualnog nagona.
Taj rascjep i osjećaj stida i krivnje koja iz njega izrasta, koji se eventualno pokuša kompenzirati naglašenom seksualnom ekscentričnošću, uzrok je mnogih problema u međuljudskim odnosima, primjerice poteškoća koje roditelji imaju kada trebaju izgraditi zdravu senzualnu bliskost sa vlastitom djecom, te poteškoća u bliskosti, senzualnosti i tjelesnoj seksualnoj intimnosti u partnerskim odnosima i braku.
Teme predavanja:
– Kako se obrazac vezivanja iz djetinjstva preslikava na vezivanje u partnerskim odnosima
– Koje su sličnosti i koje su razlike između stanja zaljubljenosti, osjećaja ljubavi i seksualne nagonske želje, te što iz toga možemo naučiti.
– Kako koristiti znanje o načinima vezivanja i seksualnosti kako bi više uživali u partnerstvu
Ako vam ove teme interesiraju pozivam vas na predavanje i veselim se novom druženju s vama!

Za predavanje je potrebna prijava, a broj polaznika ograničen.
Prijaviti se možete u inbox naše facebook stranice https://www.facebook.com/cir.zagreb/ i to sa vlastitim imenom i prezimenom, te putem maila cir@cir.hr sa naslovom radionice u predmetu.

OTVORENO PREDAVANJE: PRIČE SRCA
četvrtak,  08. 02. 2018.  u  19.30h 

Klub mladih, Ruđera Boškovića 20/II kat , Split
Voditeljica:  Asja K. Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj

 

Veljača je vrijeme rezervirano i usmjereno na priče srca, zaljubljenost, ljubav, odnose. Što je sa ostatkom godine? Što je s pričama našeg srca kada nas reklame i godišnje doba ne podsjećaju na to? Što je to za čim čeznemo?  Što nam donosi stvarno zadovoljstvo? Što je zapravo Ljubav?  I koje prepreke i obrane smo izgradili unutar sebe, na putu do nje? Kako možemo pronaći izlazak iz začaranog kruga čežnje-idealizacije- razočaranja?

„Tvoj zadatak nije tražiti ljubav, nego pronaći i ukloniti sve barijere u sebi koje si postavio da je spriječiš“. – Rumi

Ljudska bića imaju prirodnu, urođenu potrebu za vezivanjem, za ljubavlju. Kad smo sretni i zdravi, vezat ćemo se i povezivati jedni s drugima. Ali ako to ne možemo ili ne znamo kako učiniti, vezat ćemo se uz nešto što će nam naizgled pružiti olakšanje i dati (površno) zadovoljstvo – partner, hrana,  kockanje, pornografija, kokain ili marihuana, šoping, tv ili mobiteli –  vezat ćemo se i povezivati s nečime, jer nam je to u prirodi.

U odnosima ili partnerstvu kroz vlastite ovisnosti otkrivamo gdje su naše (dječje) potrebe ostale neostvarene, gdje nam je bol još neiscjeljena. U ovisničkim odnosima stalno udovoljavamo partneru, jer je naša sreća uvjetovana njegovom. Uzrok takve ovisnosti je konstantan strah od gubitka partnera – ljubavi i oslonca. Rezultat je gubitak samopouzdanja, depresija, još veća ovisnost.

Kada pokušavamo odbaciti ranjivost, distanciramo se od iskustava koja našem životu daju svrhu i smisao, distanciramo se od ljubavi, od kontakta sa sobom i sa drugima, ne osjećamo puls života, ne osjećamo neugodne ali ni ugodne emocije, znači ne dozvoljavamo da nas se vidi. I nesretni smo. Ne zbog drugih, već zbog vlastitog zatvaranja. Iuzija je da možemo biti neranjivi.  Kad nekoga volimo, emocionalno smo izloženi.  A to nam može biti zastrašujuće jer se time otvaramo mogućnosti da nas netko povrijedi – ali možete li zamisliti svoj život bez ljubavi ili bez nekoga tko bi vas volio?

“Osjećaj da smo voljeni i da pripadamo je nezamjenjiva potreba svih nas. Biološki, kognitivno, fizički i duhovno stvoreni smo za ljubav.” – Brene Brown

Naši vanjski odnosi su samo refleksija našeg odnosa sa nama samima. Na predavanju će biti govora o iluzijama srca, ranjivostima, očekivanjima i ovisnostima, ali i zdravoj povezanosti i ljubavi, bez obzira da li ste u partnerstvu ili ne.

Umjesto da se još jednu godinu mučite i čekate da se desi čudo (nije mi poznato da se to ikada ikome dogodilo samo od sebe) predlažem da preuzmite inicijativu. Zainteresirajte se za sebe i svoje srce, čežnje.

Dobrodošli na predavanje!

OTVORENO PREDAVANJE I NAJAVA RADIONICE

„ŠTO NAM SRCE GOVORI“

Gundulićeva 19/1, Zagreb

10.1.2018 u 19h

 

 Na ovom otvorenom predavanju govorit ćemo o važnoj vezi između naših emocija i tijela, a posebno o osjećajima ljubavi, mržnje i straha te kako oni utječu na naše srce. Budući da  je srce centralni dio manifestacije naše životne sile jako je bitno da naše enegija i emocije protiču kroz njega  što slobodnije. Ako srce nije opterećeno zadržanom ljutnjom i strahom, te nije pod utjecajem razarajućeg emocionalnog stresa radit će s lakoćom i imat ćemo osjećaj ugode, otvorenosti i sposobnosti da se možemo pustiti u ljubav. Objasnit ćemo kako nastaju emocionalni blokovi, a samim time i srčani blok, kako to u konačnici utječe na naše tjelesno zdravlje i koje su moguće posljedice za zdravlje našeg srca.

Saznat ćemo zašto je važno susresti se sa boli u srcu i nakupljenom mržnjom kao osnovnim preduvjetom za iscjeljenje. Jako je bitno spoznati  kada i kako smo zatvorili. Najčešće je  to bilo zbog doživljene boli u našem djetinjstvu gdje smo doživjeli izdaju ili odbačenost. Tu odlučujemo da ćemo se zatvoriti u srcu kako više nikad ne bismo doživjeli bol.  Zato je važno naučiti na koji način možemo ponovo prići našem srcu,otvoriti blok i ponovo vratiti kapacitet za ljubav i život.

Na predavanju Centra za integrativni razvoj imat ćete priliku saznati na koji način i zbog čega smo prisiljeni zatvoriti sebe u srcu – koje su moguće posljedice, emocionalne i tjelesne te što sve možemo napraviti u svrhu iscjeljenja.

 

Centar za integrativni razvoj
Gundulićeva 19/1
Zagreb
10.1.2018 u 19h

OTVORENO PREDAVANJE:
MISLI I EMOCIJE – UNUTARNJI SABOTERI VS. SAVEZNICI

Srijeda,  10. 01. 2018.  u  19.30h  

Klub mladih, Ruđera Boškovića 20/II kat , Split

Voditeljica:  Asja K. Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, asistentica učiteljica na Centru za integrativni razvoj

 

„Ne strahuj od toga što će tvom životu doći kraj, strahuj od toga da nikada neće ni početi.“ – Grace Hansen

Što bi sve radili da nas nije strah/sram? Kako bi naš život izgledao? Zašto se tako teško porenuti u željenom smijeru? Zašto odugovlačimo, oklijevamo, odustajemo?  Što se tada, u nama događa? Zašto nam je tako željena promjena nedostupna? Bi li bilo prisutno više zadovoljstva i užitka da se usudimo? Što nas, u nama,  spriječava u tome?

Iskustva iz prošlosti (bol i povrijeđenost koju smo osjetili u djetinjstvu) u sadašnjosti nam podsvjesno diktiraju kako reagiramo i kako kreiramo naše živote, te nas ograničavaju da živimo život u punini i zadovoljstvu, oslobođeni nelagodnih, neugodnih misli i emocija. Okolnosti koje to sukreiraju su blokirajuće emocije (strah i sram) koje uzrokuju mnoga negativna uvjerenja u našem životu.

U odraslom životu manifestiraju se kao nesposobnost/neodlučnost da osoba preuzme odgovornost za sebe i svoj život, te ostvari promjenu u željenom smijeru za kojom čezne.

Potiskivanje, suzbijanje ili racionaliziranje (mentalno odbacivanje) neugodnih misli i emocija na psihološkom nivou ne dovode do razjašnjenja niti razrješenja, već do dubljeg rascjepa unutar nas, koji dodatno jača sabotera i u konačnici naše nezadovoljstvo, nemir i nelagodu, frustraciju.
Ako kreativno pogledamo na ograničavajuća uvjerenja, možemo izraditi osobnu mapu – putokaz, te ih koristiti kao smjernice na putu osobnog zadovoljstva.

Na predavanju ćete imati priliku čuti kako ograničavajući  obrasci i modeli ponašanja opterećuju normalne, zdrave ljude i time, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te ćete dobiti osnovne smjernice kako dalje raditi s tim.

 

Kontakt i informacije:
091 898 72 84 (Asja)
asja.kuzmanic.roje@gmail.com