PREDAVANJA

OTVORENO PREDAVANJE: ZAŠTO SABOTIRAMO SAMI SEBE?, Split, 16.05.2019.

OTVORENO PREDAVANJE: ZAŠTO SABOTIRAMO SAMI SEBE?, Split, 16.05.2019.

OTVORENO BESPLATNO PREDAVANJE:
ZAŠTO SABOTIRAMO SAMI SEBE?
Četvrtak,  16.05.2019. u  19.30h
Hotel Park, Hatzeov Perivoj 3, Split

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić Roje

 

“Brod u luci je siguran, ali to nije ono zbog čega su brodovi izgrađeni. Isplovi na more i – radi nove stvari” – Grace Hopper

Zašto se toliko teško pokrenuti, promijeniti dijelove života s kojima nismo zadovoljni?

Sabotaža samog sebe može nas spriječiti da budemo uspješni u našoj potrazi za životom kojeg želimo. Često sabotiramo prilike koje nam dolaze u susret, nespremni preuzeti odgovornost, ući u zrelost, promijeniti sebe ili situacije koje nam stvaraju nelagodu. Nismo spremni za promjenu koja od nas zahtijeva da napustimo odnos ili životnu situaciju koja nam je poznata ali nezadovoljavajuća,  koja nam oduzima unutarnju moć.

Unutarnji Saboter obuhvaća sve osjećaje i misli, koji nam stvaraju konkretne probleme s niskim samopouzdanjem : neznanje, nesigurnost, strahovi, sramovi, otpori/izgovori.  Odluke i akcije koje ne donosimo (zbog navedenog), potkopavaju naš osjećaj vrijednosti, uspjeha i osobnu moć.

Potiskivanje, suzbijanje ili racionaliziranje (mentalno odbacivanje) neugodnih misli i emocija na psihološkom nivou ne dovodi do razjašnjenja niti razrješenja, već do dubljeg rascjepa unutar nas, koji dodatno jača sabotera i u konačnici naše nezadovoljstvo, nemir i nelagodu, frustraciju.

Otpori  koji se pojavljuju kad se krećemo pozabaviti sa sobom i oslikavaju se kroz uvjerenja kao što su:  ne da mi se,  nisam dovoljno dobra/dobar,  nije to za mene, što ako (ne)uspijem? ,  što ako i kad uspijem?,  nisam sposobna ,  ne zaslužujem,  razni  izgovori : nemam vremena, nemam snage, novaca… A manifestacije su različite: lijenost, umor, odustajanje, odgađanje…

Rezultat su blokirajuće emocije (strah i sram) te negativna uvjerenja koja se u odraslom životu manifestiraju se kao nesposobnost / neodlučnost da preuzmemo odgovornost za sebe i svoj život, te ostvarimo promjenu u željenom smjeru za kojom čeznemo.  Nesvjesni vlastitih ograničavajućih mehanizama, oni utječu na naš život u situacijama kad nešto želimo za sebe ili kad krećemo u neku akciju,ali  toksična uvjerenja ubijaju svaki naš korak i pokušaj.

Otpore sabotera često nosimo duboko u svojoj podsvijesti kao jeku potisnute/suspregnute reakcije na povrede iz najranijeg djetinjstva koje bole, a koje ne želimo ponovo osjetiti . Ignorirajući te osjećaje, sabotera u sebi, upadamo u njegovu mračnu stranu tj. samo-destruktivno ponašanje.

Osjećaji i misli koje nas blokiraju (strah/sram) su iskrivljena forma životne sile u nama . Ako kreativno pogledamo na ograničavajuća uvjerenja proizašla iz tih emocija, možemo izraditi osobnu mapu – putokaz, te ih koristiti kao smjernice na putu osobnog zadovoljstva.

Na otvorenom besplatnom predavanju ćete imati priliku čuti kako ograničavajući obrasci i modeli ponašanja opterećuju normalne, zdrave ljude i time, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te ćete dobiti osnovne smjernice kako dalje raditi s tim.

Predavanje je otvoreno i besplatno, uz prethodnu najavu mailom.

Ulaz na predavanje  je besplatan i  otvoren za sve zainteresirane, uz prethodnu najavu na  mail: asja.kuzmanic.roje@gmail.com  ili  integralcentarr@gmail.com

Predavanje je uvod za radionicu: Zašto sabotiramo sami sebe?, Split, 25.05.2019. od 10:00 do 14:00

Dobrodošli!