PREDAVANJA

OTVORENO PREDAVANJE: Užitak, zadovoljstvo i krivnja, Split, 22.11.2018.

OTVORENO PREDAVANJE: Užitak, zadovoljstvo i krivnja, Split, 22.11.2018.

OTVORENO PREDAVANJE:
Užitak, zadovoljstvo  i krivnja – besplatno javno predavanje
Četvrtak,  22.11.2018. u  20h
Hotel Park,  Hatzeov Perivoj 3, Split
Voditeljica: Asja K. Kuzmanić, savjetovanje po integrativnoj tjelesno-orijentiranoj metodi, učiteljica na Centru za integrativni razvoj

Jeste li se ikad upitali, je li moguće biti sretan bez užitka?

Kvaliteta naših života mjeri se sposobnošću da se pustimo u užitak, a da pri tom budemo konstruktivni.  Dječja igra najprirodniji  je spontani izraz slobodnog užitka, koji prati osjećaj euforije.  I ako nemamo užitak u vlastitom tijelu, nećemo ga imati u drugim aspektima života. Što je tijelo slobodnije, protočnije, manje inhibirano, kapacitet za užitak će biti veći.

Potreba za užitkom, za zadovoljstvom je prirodna i vrlo jaka, a jedan od najčešćih uzroka nemogućnosti uživanja u životu je osjećaj krivnje. Krivnja sprječava, ne dozvoljava prirodnim impulsima da se spontano, neometano  izraze i potiču, uslijed čega gušt i užitak izostaju.

Krivnja nastaje nakon što smo učinili (ili bi htjeli učiniti) nešto što nam je zabranjeno.  Uslijed učestalog (ne)svjesnog  uskraćivanja onoga za čim žudimo i što nas usrećuje, osjećaj užitka nestaje, te  padamo u stanje depresije, gdje zbog osjećaja krivnje (ne)svjesno odustajemo od životnih impulsa koji su nam donosili užitak, a time i rasterećenje.

Potreba za užitkom je toliko snažna da je svi osjećamo. Ako nosimo puno krivnje i odgovornosti za druge, naš kapacitet za užitkom i prepuštanjem životu, vlastitim željama i impulsima bit će ograničen. U djetinjstvu kroz zabrane okoline na užitak i životnost, stvaramo iskrivljena uvjerenja a je užitak loš, čime ulazimo u začarani krug. Stvorilo se uvjerenje da je užitak opasan te da bi mogli biti kažnjeni. Potiskujući svoju životnost, stvaramo sve veću krivnju, osuđujemo vlastite impulse, postaje nam neugodno od samog sebe. Taj prirodni, zdravi gušt ubijemo, ali potreba za zadovoljstvom ostaje, pa idemo prema sekundarnim užicima koji vode u ovisnost (droga, alkohol, promiskuitet).

Mi uistinu možemo stvoriti ugodan  život, da nam je dobro, jer imamo pravo na sebe i svoj užitak, zadovoljstvo. Trebamo naći zdrav užitak. Vratiti se u naše korijene, te sagledati gdje leže uzroci neugodnih osjećaja,te se s njima upoznati, kako bi ih razriješili i došli do rasterećenja.

Na predavanju ćemo istraživati razliku između opravdane i neopravdane krivnje, te odnos užitka i krivnje. Predavanje je besplatno, javno i organizirano u svrhu poboljšanja kvalitete života, kao sastavni dio programa CIR-a Split.

Ulaz na predavanje/prezentaciju je otvoren za sve zainteresirane, ali je potrebna je najava dolaska na mail: asja.kuzmanic.roje@gmail.com ili sms na 091 898 72 84 (Asja)

U koliko vam tema rezonira, pozivamo vas i na iskustvenu radionicu 24.11.2018. gdje ćete kroz iskustvene vježbe ići prema rasterećivanju krivnje, te dolasku do većeg kapaciteta užitka u životu. Ako vam se i nakon radionice sviđa ono što ste iskusili i želite stvarnu, korjenitu promjenu u vlastitom životu zainteresirajte se i priključite se našoj edukaciji.

Sva vaša pitanja su dobrodošla, slobodno mi se obratite, dobrodošli!