PREDAVANJE

OTVORENO PREDAVANJE: UPOZNAJ SVOJU SJENU, ZAGREB, 03.03.2020.

OTVORENO PREDAVANJE: UPOZNAJ SVOJU SJENU, ZAGREB, 03.03.2020.

OTVORENO PREDAVANJE:
UPOZNAJ SVOJU SJENU

Utorak, 03.03.2020, u 19h
Prostor Makronove, Ilica 11/1, Zagreb

Predavač: Tomislav Senečić, EABP, ECP
CENTAR ZA INTEGRATIVNI RAZVOJ

Sjena je naziv kojim je C.G. Jung opisivao duboki neosviješteni dio nas koji sadrži sve naše potisnute nagone i osjećaje koji su nastali temeljem potiskivanja neugodnih iskustava tijekom našeg razvojnog perioda.
Freud je taj dio naše psihe nazivao Idom, nesvjesnim nagonskim dijelom nas koji u sudaru sa egom kreira unutarnji konflikt i uzrok je većine naših psihičkih problema.

Bitno je razumjeti da neugodna iskustva koja kasnije potiskujemo iz aktivne svijesti kao nusprodukt imaju i popratne osjećaje, kao npr., frustraciju zbog nelagodnog doživljaja ili uvjeta, protest ili bijes zbog nepravde, povrede ili poniženja.
Svi ti naši legitimni osjećaji nisu imali efekta i oni također budu zahvaćeni procesom potiskivanja. Također naša prirodna dječja agresivnost kao dio separacijskog mehanizma često ne biva prihvaćana, ili još budemo i kažnjavani zbog toga, nailazi na neodobravanje te se kreira sukob između nagonskog ja i okoline.
Ako tu još dodamo i seksualnost zbog koje možemo biti zastrašivani, okrivljavani ili posramljivani, dobar dio naših nagona biva potisnut do naše odrasle dobi.

Moramo znati da nagoni koje imamo služe za zadovoljavanje primarnih potreba i ako su nam uskraćeni stvaraju frustraciju.
Sve što smo morali potisnuti s vremenom poprima iskrivljeni oblik.
Radi se o velikoj i potentnoj količini naše nagonske energije koja odlazi u nesvjesno i kreiramo Sjenu.

Kako se posljedično tome frustracija pretvara u gnjev, mržnju, sadizam kao neprimjerene društvene osobine mi kreiramo adaptirano Ja ili masku.
Na taj način još se više odvajamo od sebe i vlastite autentičnosti.

Na ovom predavanju Centra za integrativni razvoj imati ćete priliku spoznati kako se kreira kapacitet za ljudsko „zlo“, i na koje sve načine to pokušavamo sakriti kreirajući adaptirani imidž o sebi samome.
U psihoterapijskom procesu ključan dio odnosi se na osvještavanje i prihvaćanje vlastitog negativnosti, Sjene te na koji način možemo taj dio nas integrirati. Tim postignućem osobnog razvoja prestajemo se bojati samih sebe i radimo najveći korak prema razbijanju iluzije o osobnom savršenstvu i prihvaćanja svoje ljudske nesavršene prirode.

Predavanje je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane.

Istoimena iskustvena radionica slijedi:

22.03.2020
Gundulićeva 19/1, Zagreb
Prijave na: cir@cir.hr