PREDAVANJE

OTVORENO PREDAVANJE: TRAUMA I NJEN UTJECAJ, SPLIT, 19.03.2020.

OTVORENO PREDAVANJE: TRAUMA I NJEN UTJECAJ, SPLIT, 19.03.2020.

OTVORENO PREDAVANJE: TRAUMA I NJEN UTJECAJ

Četvrtak, 19.03.2020
od 18.00 do 19:00h
Gradska knjižnica Marka Marulića,
Ul. Slobode 2, Split

Predavač: Olivera Drutter

 

„Iako trauma može biti poput pakla na zemlji, razriješena trauma je dar bogova – junačko putovanje koje pripada svima nama“.

Trauma je postala tako česta pojava da većina ljudi nije ni svjesna njezinog postojanja. Gotovo da ne postoji osoba koja nije doživjela bar jedno traumatsko iskustvo. Budući da simptomi traume mogu ostati pritajeni dugi niz godina nakon neugodnog iskustva, neki od nas još ne pokazuju simptome.

Uzroci i simptomi mogu biti raznoliki, brojni i različitog intenziteta. Uzroci mogu biti od onih očitih kao što su: rat, seksualno zlostavljanje, fizičko ili emocionalno zlostavljanje, automobilske nesreće, bolesti i kirurški zahvati, gubitak roditelja ili bliske osobe ili manje očiti ali ništa manje intenzivni kao što je emocionalna odsutnost roditelja i nebriga.
Kao odgovor na uzroke, mi razvijemo prije ili kasnije simptome koji mogu jače izraženi kao što su panični napadi i anksioznost, zatim prenaglašena emocionalna reakcija, noćne more i strahovi. Međutim postoje i oni simptomi o kojima ne govorimo često a to su: zaboravnost, nemogućnost da se emocionalno povežemo sa drugom osobom, poteškoće sa spavanjem, prenaglašena ili slaba seksualna aktivnost, hiper budnost, osjećaj stisnutosti u tijelu, disociranost, osjećaj bespomoćnosti, sramežljivost, kroničan umor, depresija, nedostatak interesa za ljubavne i društvene odnose …

Trauma je životna činjenica, ali ne mora biti doživotna kazna. Ona se uz odgovarajući terapeutski rad i podršku može preobraziti u naš kapacitet za snagu i gušt. Trauma ima kapacitet da se preobrazi u osobnu moć koja vodi prema psihološkom, emocionalnom, tjelesnom i duhovnom rastu.

Na predavanju ću govoriti kako Integrativna – tjelesno orijentirana terapija po metodi CIR-a daje odlične rezultate u razrješenju naših trauma koje ostaju zapisane na tjelesnoj – implicitnoj memoriji. Jer, sve ono što je bilo previše našoj psihi, da bi preživjeli, preuzelo je tijelo.

Pokazujući iskreni interes za sebe, mi radimo prvi bitan korak ka većem kapacitetu ljubavi prema sebi, zadovoljstvu, guštu i bliskijim odnosima.

Pozivam vas da se iskreno zainteresirate za sebe, dobro došli na moje predavanje!

Olivera Drutter

Predavačica i voditeljica CIR Dubrovnik škole
Predavačica – asistentica u CIR Split školi

www.oliveradrutter.com

www.cir.hr

Kontakt broj: 091 586 8107

Napomena : Nakon besplatnog predavanja u Splitu  uslijedit će radionica na temu : OSNAŽIVANJE SEBE I OPORAVAK OD TRAUME .

U Splitu: 22.03.2020.   9:00 do 13:00