PREDAVANJE

OTVORENO PREDAVANJE: SLOBODA & ODGOVORNOST, DUBROVNIK, 17.09.2020.

OTVORENO PREDAVANJE: SLOBODA & ODGOVORNOST, DUBROVNIK, 17.09.2020.

OTVORENO PREDAVANJE: SLOBODA  &  ODGOVORNOST
SPRAM TUĐIH I SVOJIH OČEKIVANJA

Četvrtak, 17.09.2020., 18h
Ljetnikovac Skočibuha
Ul. Cvijeta Zuzorić 4
Dubrovnik
Voditelj: Olivera Drutter, Centar za integrativni razvoj

 

U vrijeme COVID-a gdje nam je ograničenjima oduzet jedan vid slobode koju smo imali do sada, možemo primjetiti da se diže jedna kolektivna frustraciju u društvu koja zapravo zrcali svoje unutarnje osječaje. Kod nekih to može digniti ogromnu količinu straha pa se ograničavamo od bilo kakvog kontakta, dok kod drugih to može izazvati osjećaj oduzimanja prava na slobodu i izaziva buntovnika u nama.

Svaka snažna emocionalna reakcija na situaciju u kojoj jesmo i tjelesna senzacija kao što su  frustracija, nemir, stiskanje, strah, bijes,… govore o našim ranijem neugodnim iskustvima i čežnji i potrebi za slobodom. Govori nam o mjestima gdje smo ranjeni i gdje nam je potrebno zacijeljenje.

Pored potrebe da smo sigurni, prihvaćeni, viđeni, voljeni, potreba za slobodom je jednako bitna za naš zdrav osjećaj sebe, osjećaj cjelovitosti i ispunjenosti.

Generalno slobodu možemo osjetit kao „čežnja da možemo biti svoji – imati svoje JA“, odnosno:

– Slobodni od tuđih/svojih očekivanja i mišljenja

– Slobodni od učestalih osjećaja straha, srama, krivnje,..

– Slobodni u osjetu svoje živosti, seksualnosti

– Slobodni u istraživanju svojih interesa, znatiželje, rasta i razvoja

– Slobodni u postavljanju svojih granica kroz izražavanje svojeg ‘NE, NEĆU, NE ŽELIM’

– Slobodni od uvjerenja da samo kad smo dobri, snažni, pametni i vrijedni za druge, imamo pravo na biti i  postojati

– Slobodni da izađemo iz odnosa/braka/partnerstva u kojem se osjećamo loše, nezadovoljno, zanemareno

– Slobodno izražavati kako se osjećamo i što nam je potrebno

– Slobodno uživati bez straha od kažnjavanja, osude, moraliziranja,..itd.

 

Sloboda znači i odgovornost, a to nas često plaši. Sloboda je kada odgovorno i zrelo radimo izbore u životu i prihvaćamo ih kao svoje. A da bi postupali odgovorno i zrelo, moramo stati u vlastiti autoritet.

Većina nas na nekim razinama još uvijek donosi odluke ili ih ne donosimo iz ranjenog dječijeg dijela kojeg često nismo svijesni. Taj ranjeni dio nas traži viđenost, prihvačanje i nova zdravija iskustva. U odraslosti možemo uz pomoć terapeuta izgraditi jedan zdraviji, ugodniji i odgovornij odnos prema sebi. A u radu sa našim povredama potrebno je uključiti rad s tijelom jer u našim tijelima spavaju naše rane i naš lijek. Spava naša implicitna memorija i naša životna energija koja želi manifestaciju na jedan zdraviji i svrsihodniji način.

 

Predavanje ću održati ispred Centra za Integrativni Razvoj – CIR, u kojem trenutno vršimo upise za novu generaciju za osobni razvoj i terapijski rad 2020/2021.godine, za sve koji žele kroz individualni i/ili grupni rad raditi na sebi.

!!! Molim sve koji imaju namjeru doći na predavanje da ponesu masku i da dođu 10-tak minuta ranije zbog prijave podataka koje smo dužni imati spram stožera. Broj sudionika je  također ograničen. Hvala vam na razumjevanju.