PREDAVANJA

OTVORENO PREDAVANJE: Rane traume, simptomi i put buđenja tijela, Split, 10.10.2019.

OTVORENO PREDAVANJE: Rane traume, simptomi i put buđenja tijela, Split, 10.10.2019.

OTVORENO PREDAVANJE:  Rane traume, simptomi i put buđenja tijela

Autorica fotografije:  Talia Tara Roje
Četvrtak, 10.10.2019. u 19.30h
Hotel Briig – Bačvice
Prilaz braće Kaliterna 1, Split

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić Roje, integrativna, tjelesno orijentirana terapeutkinja

 

Rane traume, simptomi i put buđenja tijela

Trauma je, nažalost, postala toliko uobičajena da većina ljudi ni ne prepoznaje njezinu prisutnost.  Naša najranija iskustva s traumama i vezivanjima  predstavljaju obrazac za naše cjeloživotne psihološke, fiziološke i međuljudske veze . Identitet osoba  s ranom traumom oblikovan je patnjom koju su doživjeli u ranom životu.

Poteškoće u ovoj početnoj fazi povezivanja potkopavaju zdravo napredovanje kroz sve kasnije faze, utječući na samopouzdanje, samopoštovanje, osjećaj vlastite vrijednosti i sposobnost za zdrave odnose. Trauma u ranoj fazi povezivanja je osnova za mnoge naizgled nepovezane kognitivne, emocionalne i fiziološke probleme.

Budući da simptomi traume mogu ostati skriveni godinama nakon događaja, neki od nas koji su traumatizirani još u tijelu čuvaju tajne zapise ranih trauma.

Trauma uzrokuje interno iskustvo koje je zastrašujuće, prisutan je osjećaj bespomoćnsti  ili  ljutnje,  uz preplavljujući sram i strah.  Ako tim zastrašujućim emocijama i tjelesnim senzacijama nije dano vrijeme i pažnja koja im je potrebna da bi se kretali tijelom, riješili se i otopili, pojedinca će i dalje obuzimati strah, zbog  percepcije stalne prijetnje i nesposobnosti da se s njom suoči.

Ožiljci trauma iz djetinjstva utječu na vaše samopoštovanje i povjerenje u ljude te se izražavaju u poteškoćama pri stvaranju bliskih odnosa. Mogu biti prisutni i ako imate željeni posao, uspješni ste i funkcionalni u poslu. Trauma može utjecati na vaše navike i poglede na život, što vodi do lošeg odlučivanja  te raznih oblika ovisnosti . Može se odraziti na vaš obiteljski život i međuljudske odnose. Može izazvati stvarnu fizičku bol, simptome i bolest. A može dovesti i do niza samodestruktivnih ponašanja.

Ovi ožiljci kriju se u vašim simptomima depresije, tjeskobe, panike, fobija, OKP-a, fizičkih problema ili poremećaja prehrane. Ali, ti psihološki simptomi su tragovi. Oni su smjernice – vaša trauma iz djetinjstva pokušava privući vašu pažnju i zacjeljivanje.

Tijelo se sjeća. Sjeća se povreda, stresa i trauma, ali i pamti svoje potrebe, svoj instinkt za preživljavanje i liječenje. Ako ste doživjeli događaj kojim ste osjetili opasnost po život, ili nekakav stalni stres koji vas s vremenom preplavljuje, malo je vjerojatno da ste ih u mogućnosti (pre)živjeti sami, bez stručne pomoći.

Na ovom otvorenom predavanju Centra za integrativni razvoj kroz simptome traume, posljedično i njihov utjecaj na tijelo, saznati ćete i važnost osvještavanja vaše najranije povijesti  koja vas i danas nesvjesno oblikuje, te na koji način možete sebi pomoći u svrhu sagledavanja i razrješavanja patnje vezane oko rane traume.

Ulaz na predavanje je otvoren za sve zainteresirane, uz obaveznu  najavu dolaska na:
https://docs.google.com/forms/d/1m-kX7zF6iv_fQ1fn9-LigkRR2NZQ-hWWXoDcABcOnr4/


Više imformacija na:
asja.kuzmanic.roje@gmail.com ili integralcentarr@gmail.com

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)