PREDAVANJA

OTVORENO PREDAVANJE: KAKO ZACIJELITI POVREDE IZ DIJETINJSTVA, Split, 4.09.2019.

OTVORENO PREDAVANJE: KAKO ZACIJELITI POVREDE IZ DIJETINJSTVA, Split, 4.09.2019.

OTVORENO PREDAVANJE:
KAKO ZACIJELITI POVREDE IZ DIJETINJSTVA

srijeda, 4.9.2019. od 18:30 do 19:30 sati
Gradska knjižnica M. Marulić
Ul. Slobode 2, Split

Predavač: Olivera Drutter
Kako zacijeliti povrede iz djetinjstva u odrasloj dobi metodama tjelesno orijentirane terapije (CIR metoda)

Kada pričamo o nekoj osobnoj problematici koja nam se u životu stalno iznova vraća u različitim odnosima i situacijama, osjetimo bespomoćnost i frustraciju našeg Unutarnjeg djeteta. Neovisno o tome koliko nam je godina svi mi imamo Unutarnje dijete ali ga nismo svjesni. Nekada okolina  kod nas prepozna prisutnost Unutarnjeg djeteta  te nam kažu: ”Ponašaš se kao dijete od pet godina” ili “Imaš dušu djeteta”.

Vrlo često iz pozicije nezrelog Unutarnjeg djeteta donosimo odluke i ulazimo u kontakte koji nisu dobri za nas. Rezultati takvih odnosa su autodestruktivnost i destruktivnost. Oni vode ka nezadovoljstvu, depresiji, ovisnostima, osjećaju nesigurnosti, anksioznosti, agresiji i sl.

Naše Unutarnje dijete je puno više od nezrelosti. Ono ima cijeli dijapazon intenzivnih osjećaja – radosti i boli, sreće i tuge. Unutarnje dijete funkcionira u modusu desne strane mozga: postojanja, osjećanja i doživljavanja. Zanemarivanjem naših potreba, osjećaja, viđenja i uvažavanja našeg Unutarnjeg djeteta, odričemo se najboljih dijelova sebe. Vrlo često zanemarujemo i negiramo sebe, svoje Unutarnje dijete, onako kako su to činile odrasle osobe u našem djetinjstvu.

Ako smo kao djeca imala iskustvo napuštenosti, podređenosti, kritiziranja ili zanemarivanja, često u odrasloj dobi projiciramo na druge da će nas povrijediti a nesvjesni da sami sebe napuštamo.

Iz straha da ne doživimo ponovo povrede iz djetinjstva, razvijamo potrebu za savršenstvo i tako se još više udaljimo od Unutarnjeg djeteta.

Naše Unutarnje dijete ima kvalitete kao što su: kreativnost, razigranost, znatiželju, nesputanost, veselje, privrženost, taktilnost, nježnost, upornost, prisutnost i još puno toga. Ovo su kvalitete koje naša odraslost treba ako želimo više osjećaja slobode, odvažnosti, ljubavi i novina u životu. Korijen odraslosti treba srce i krila djeteta.

Dok ne steknemo namjeru da učimo od svojeg Unutarnjeg djeteta, nećemo izliječiti unutarnju izolaciju, bol, odbačenost, neviđenost i nećemo postati cjeloviti.

Osjećamo se samima kad nismo povezani sa sobom, a onda se osjećamo osamljeno jer se ne možemo povezati s drugima. Ne možemo voljeti druge ništa više nego što volimo sebe i ne možemo prihvatiti tuđu ljubav dok ne prihvatimo vlastitu.

Dođite na predavanje i saznajte kako upoznati, prihvatiti i zavoljeti svoje Unutarnje dijete. Povedite svoje radoznalo dijete, učite kako od njega možete zaznati o sebi, o svojem stvarnom JA.

 

Centar za integrativni razvoj je prva škola koja se bavi područjem osobnog razvoja kroz  četverogodišnji program integrativne – tjelesno orijentirane terapije i duhovnosti u Hrvatskoj i u ovome dijelu Europe.