Kontaktirajte nas

EDUKACIJA

UPIŠI SE U ČETVEROGODIŠNJI PROGRAM

OSOBNI RAZVOJ
TERAPIJSKI RAD
TERAPEUTSKI TRENING
KAKO POSTATI TERAPEUT?

KALENDAR
UČITELJSKI TIM
NAŠI TERAPEUTI
CIR PRAKTIČARI

O NAŠOJ METODI

 

Metoda koju razvijamo gotovo 20 godina proizašla je iz spoja vlastitog osobnog i profesionalnog razvoja.

Koristeći metode koje proistječu iz tjelesno orijentirane psihoterapije i neorajhijanske Core-energetike, fokus stavljamo na tijelo. Na taj način emocionalni i psihološki procesi bivaju cjeloviti, a razine na kojima pristupamo osobi međusobno se podržavaju i nadopunjuju. Uz navedeno, cijeli psihološki proces pratimo kroz okvire teorije objektnih odnosa i teorije vezivanja, mapu predosobnog, osobnog i nadosobnog te u skladu s najnovijim otkrićima u području neuropsihologije.

 

U praktičnom smislu to znači da nagonske impulse, osjećajne i misaone procese  povezujemo sa disanjem, glasom i pokretima tijela, poput lupanja rukama, nogama ili cijelim tijelom o strunjaču, kako bi klijentu pomogli da se poveže s autentičnim izražavanjem frustracija i kasnijim posezanjem za potrebama koje se kriju iza frustracija. Koristeći pokrete tijela – bilo da se da radi o lupanju rukama, nogama ili batakom – klijentu omogućavamo pražnjenje napetosti te mu pomažemo da se poveže i prihvati odcijepljene emocionalne aspekte koji su vezani za frustraciju. Paralelno s izražavanjem frustracije, klijent se povezuje i s vlastitom ranjivošću i tugom iza kojih se nalaze njegove stvarne potrebe. Cilj ovog aspekta rada je pomoći klijentu da se vrati svojim stvarnim impulsima i potrebama te da postepeno nađe odrasli način da ih zadovolji u vlastitom svakodnevnom životu.

 

Osim navedenog koristimo i različite metode vibracija u fizičkome tijelu koje traumatskoj energiji omogućavaju izlazak iz tijela i živčanog sustava. Kada taj proces potpomognemo pokretima tijela, postepeno i spontano dolazi do promjene u disanju. paralelno s navedenim u našoj praksi koristimo različite tehnika disanja kojima oslobađamo i mijenjamo ritam disanja te ga tako vraćamo u nagonski slobodan i prirodan tok. Upravo ovo oslobođenje disanja, dijafragme i ostalih mišića koji sudjeluju u disanju pomaže i otvara emocionalnu boli, a naknadno užitaka koji se prirodno pojavljuje kada naše tijelo te psihološki i živčani sustav nisu nesvjesno opterećeni izbjegavanjem i prikrivanjem emocionalne boli.

 

Tehnike disanja koje koristimo također pomažu da određene osjećaje potpunije doživimo te da gradimo kapacitet nositi ih u vlastitom tjelesno-energetskom sustavu. Ovi procesi rasterećuju osobu, a uključuju i oslobađanje glasa koji je bio suspregnut. Prilikom spontanog ispuštanja zvukova tjelesni i psihički sustav dublje se rasterećuju i osobi omogućuju spontanije reakcije i potpunije doživljavanje životne stvarnost.

 

Uz pokret, disanje i glas koristimo i usmjeravanje namjere. Koristeći psihičku energiju kroz određene direktivne i usmjeravajuće tehnike, osoba stječe iskustva kako postaviti granicu, kako konfrontirati drugu osobu te kako izraziti ono što želi tako da ju druga osoba osjeti i razumije.

 

U našem pristupu naglasak stavljamo na rad s prepoznavanjem, izražavanjem, prihvaćanjem i pročišćenjem negativne namjere. Na taj način potičemo klijente i polaznike naših programa da svjesno biraju pozitivnu namjeru pri ostvarenju svojih životnih ciljeva.

 

Dakle, naš se rad temelji na pročišćenju negativne namjere Nižeg Ja kroz upoznavanje, prisvajanje, izražavanje, istraživanje i transformaciju. Stoga smatramo da je stvarni duhovni rast moguć jedino kroz njegovu transformaciju, a vjerujemo da ga ne možemo transcendirati ako ga nismo upoznali, prihvatili i preuzeli odgovornost za taj aspekt sebe.

 

Naše metode potkrepljujemo uvidima iz različitih teoretskih modela kako psiholoških tako i duhovnih programa koje provjeravamo u praksi. Iskustveni i procesni aspekt našega rada ujedno je i ono što ovakav osobni razvoj čini specifičnim. On omogućava razumijevanje različitih teorijskih okvira te daje mogućnost njihove primjene u svakodnevnom životu.

 

Naposljetku, vjerujemo u evoluciju sustava, to jest vjerujemo da naš sustav, kao i naše metode, ne mogu biti dovršeni, nego se kontinuirano razvijaju i nadograđuju. Jer sustav koji za sebe tvrdi da je dovršen i da se ne može mijenjati postaje dogma, a u njega svježi život više ne može ući.

 

 

NAŠI PROGRAMI

 

Dakle, vizija koju pratimo vlastitom namjerom i djelovanjem uključuje stalno razvijanje i nadograđivanje edukacijskog sustava koji smo izgradili.

Naš četvorogodišnji program, to jest četvorogodišnja edukacija, jezgra je našeg edukativnog rada koja se bavi teorijskim i iskustvenim pristupom osobnom razvoju te terapijskim radom u profesionalnom smislu, kao i integracijom uvida i vještina terapijskog rada u druge poslove i vještine.

 

Uz navedenu bazu, zainteresirani polaznici našu edukaciju mogu nastaviti kroz dvogodišnji poslijediplomski program u kojemu je fokus rada integracija osobne seksualnosti i liderstva s unutarnjom, trajnom, esencijalnom osobnošću, to jest integracija vlastitog vanjskog separiranog ega s unutarnjom, sržnom osobnošću.

Uz poslijediplomski program, nakon četvorogodišnje edukacije vlastiti se osobni razvoj može nastaviti kroz intenzive direktnog iskustva sebe, to jest kroz daljnju integraciju ega i dublje osobnosti.

 

U profesionalnome smislu edukaciju je moguće nastaviti supervizijskim intenzivima koji su ujedno teorijski i iskustveni.

U sve navedene edukacije uključen je i individualni terapijski i supervizijski rad u kojemu se dobiva stručna pomoć u konfrontaciji i iscjeljenju različitih aspekata nedovršenosti ega.

 

Uz navedeno, CIR u svome radu obuhvaća i niz redovitih predavanja u vidu psihodinamičkih i duhovnih tema te jednodnevne radionice gdje zainteresirani mogu doći u prvi kontakt s našim radom te upoznati i iskusiti njegove temelje.