PREDAVANJA

OTVORENO PREDAVANJE: KRIZA – alat i akcelerator promjene, Split, 12.09. 2018.

OTVORENO PREDAVANJE: KRIZA – alat i akcelerator promjene, Split, 12.09. 2018.

OTVORENO PREDAVANJE:
KRIZA – alat i akcelerator promjene

Srijeda, 12.09. 2018. u 19h
Hotel Park,
Hatzeov Perivoj 3, Split
Voditeljica: Asja Kuzmanić , integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj

„Ne možeš riješiti problem razmišljajući o stvarima isto kao kad je problem nastao. Nijedan problem se ne može riješiti na istoj razini svijesti koja ga je stvorila. Potrebno je promijeniti perspektivu. “ –  Albert Einstein.

KRIZA se periodično pojavljuje u našim životima kada više ne znamo kako riješiti nepovoljne, neugodne i bolne okolnosti koji se pojavljuju na svim razinama unutar nas i oko nas. Vrteći se u krug sa starim načinima razmišljanja i djelovanja koji nisu više kreativni niti zdravi po nas, nesvjesno stvaramo bolne situacije u životu. Emocionalno, kriza predstavlja bolno stanje u nama –  sve što smo znali više ne djeluje, stara rješenja više ne funkcioniraju, izmiče nam se tlo pod nogama, neke hvata tjeskoba, panika, neki potonu u depresiju, borimo se sa strepnjom, tugom, bijesom, frustracijom, mržnjom (a ta stanja nisu nimalo ugodna) – čime nas kriza potiče da tražimo nova, konstrukitvnija, zdravija rješenja po nas, da bi bol prestala.

Kada bol zbog bola postane prevelika, shvaćamo da nešto trebamo mijenjati. Što je veći otpor na promjene (koje su nužne), veća je i bol.  Svrha te boli nije izbjegavanje, racionaliziranje ili potiskivanje boli, već je svrha učenje kroz  nju čime stvaramo solidno  tlo za promjene koje želimo za sebe. Situacije u kojima se nalazimo tijekom krize, podižu neugodne osjećaje koji su u nama još od djetinjstva, a koji su zamućeni, obojani filterima tj. krivim dječjim uvjerenjima, koje sm stvorili kao „obranu“ od boli –  a koji sada, u odrasloj dobi, kreiraju krizu. Nije li vrijeme da ih otpustimo?

Nepovoljne osjećaje i okolnosti (bolest, gubitak posla, partnera, prijatelja, člana obitelji)  možemo upotrijebiti kao alat za rast i razvoj.  To je ujedno bio i moj put,  inicijator, akceleretor na putu mojih promjena.

Uvidima, shvaćanjem i prihvaćanjem uzroka koji su krizu doveli u naš život, kriza ispunjava svoju svrhu. I prolazi. Ono što ostaje kao blagoslov je transformacija i integracija naših nezrelih, nesigurnih, prestrašenih i samovoljnih djelova naše psihe i emocija, čime potičemo njihov rast i ulazimo u emocionalnu zrelost. Kreiramo život svjesnije, prisutnije i odgovornije. Prema sebi i drugima.

Budite dovoljno jaki da budete sami, dovoljno pametni da znate kada vam je potrebna pomoć i dovoljno hrabri da je zatražite!

Dobrodošli!
Prijava na javno besplatno predavanje na mail:
asja.kuzmanic.roje@gmail.com
Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

Predavanje je uvod za jednodnevnu radionicu koja će se održati u subotu, 15.9.2018.