RADIONICE

ISKUSTVENA RADIONICA: TRAUMA U ODNOSIMA, Split, 16.02.2019.

ISKUSTVENA RADIONICA: TRAUMA U ODNOSIMA, Split, 16.02.2019.

ISKUSTVENA RADIONICA:
TRAUMA U ODNOSIMA

16.02.2019., od 10h do 14h
Integral Centar, Matoševa 31, Split

Voditeljica: Asja K. Kuzmanić Roje, integrativna, tjelesno orijentirana terapeutkinja

 

Ono što je nerazriješeno u nama, u odnosu na naše roditelje ne nestaje automatski, niti vrijeme liječi.  Nerazriješeno u našem srcu, umu služi kao temelj u povezivanjunašhh kasnijih odnosa, jer nesvjesno upijamo roditeljske obrasce ponašanja, koje kasnije ponavljamo.

Kao djeca, trebamo razumnu,staloženu, toplu i brižnu odraslu osobu – kako bi nam takvi odrasli dali utjehu, te pomogli razumjeti što nas je uplašilo, kako bismo iskustvo mogli staviti u neku vrstu normalizirajućeg, smirujućeg okvira za sebe.

Što se događa kada sam primarni dom postane izvor stresa, napetosti i opasnosti? Djeca ne mogu pobjeći, kamo će otići? Ne mogu se boriti, izgubili bi. Djeca rade što mogu, zamrzavaju se, bježe iznutra sebe kroz zatvaranje ili tjelesno/emocionalno/umno odvajanje.

Budući da se naše razmišljanje zamrzava kad smo uplašeni, skloni smo smisliti zastrašujuće okolnosti nakon toga. U obiteljima, u kojima su sami roditelji oni koji naveć postojeće stresne situacije, dodatno svojim ponašanjem uzrokuju stres djetetu, to se reguliranje i normaliziranje ne događa. Ako je roditelj uzrokujući faktor stresa, djeca gube kapacitet za povjerenje, pristup i povezivanje, sigurnost s tom osobom, kojoj bi inače išli po utjehu i umirenje.

Tijelo se sjeća. Sjeća se povreda, stresa i trauma, ali i pamti svoje potrebe, svoj instinkt za preživljavanje i liječenje. Trauma se ne možete „samo preboljeti“. Stvarna promjena se mora dogoditi u nama. Trebamo promijeniti našu vlastitu povijest, tako što ćemo je ponovno preispitati pokretanjem tjelesne memorije, uz sigurno vodstvo terapeuta.

Iskustvena radionica je osmišljena je tako da oživi zaleđene uspomene, osjećaje, slike i osjetilne senzacije u tijelu. Kroz ovaj iskustveni proces, odbačeni utjecaj i iskustvo iz prošlosti, koji može biti uzročnik (post)traumatske stresne reakcije, dovodimo na svjesnu razinu u sadašnjosti, reflektirajući se na  cjelokupni okvir vlastitog života s novim razumijevanjem.

Bit će govora o tome kako trauma nastaje, kako traume naših roditelja, baka i djedova mogu živjeti u našoj (racionalno neobjašnjivoj) depresiji, anksioznostii, tjeskobi, strahovima, panikama, fobijama, prezaposlenim mislima, te što se događa u nama prilikom otapanja/iscjeljivanja trauma, kao i o važnosti limbičkog sustava mozga, te tjelesnoj memoriji kao savezniku i putokazu prema izlazu iz začaranog kruga.

Osvještavat ćemo važnosti  načina na koji se vezujemo za primarne figure iz djetinjstva, te kako se to odražava posljedično u današnjim odnosima.

Kroz crtanje, spontanoo pokretanje tijela i ritmove disanja, tijelo ćemo odleđivati i otvarati protok osjećajima da se pojave i proteku  u sadašnjem trenutku, u svrhu osvještavanja vlastite unutarnje dinamike i razumijevanja kako i zašto se formirala na nama specifičan način.s vremenom, vidjet ćete istu situaciju s novim, odraslim očima.

Broj mjesta je ograničen pa je obavezna prijava za sudjelovanje na mail :  asja.kuzmanic.roje@gmail.com ili  integralcentarr@gmail.com

Kotizacija sa sudjelovanje: 300kn

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)

O voditeljici: osim što sam i sama imala navedenih problema, edukacijom, radom na sebi i individualnim terapijama, danas sam dobro u svakom smislu riječi. S većimm ili manjim odstupanjima, al sam dobro. Osobno iskustvo + edukacija, danas mi pomaže u radu s ljudima koji imaju iste/slične povrede jer osim intelektualnog, konkretnog alata, imam vlastito iskustvo kako je kad se zemlja trese, noge klecaju, srce lupa 300 na sat, glas drhti a glava se (ras)pršti od milijuna misli (koje ne pomažu, već dodatno izluđuju). Danas mogu suosjećajno i sa sigurnošću voditi ljude prema njihovoj istini i iscjeljivanju bolnih povreda, bez osuđivanja, kritiziranja.

Tags: