RADIONICE

ISKUSTVENA RADIONICA: TIJELO PAMTI, Zagreb, 21.09.2019.

ISKUSTVENA RADIONICA: TIJELO PAMTI, Zagreb, 21.09.2019.

ISKUSTVENA RADIONICA: TIJELO PAMTI
Subota 21.09.2019.
od 9:30 do 15:00 sati
Pauza od 12:30-13:00

Gundulićeva 19/1, Zagreb

Vodi: Laslo Pinter

 

Na radionici ćemo se baviti osnovama praktičnog rada s tjelesnom memorijom. Ako volite iskustveni rad na ovoj radionici možete dublje istražiti svoje nesvjesne obrasce ponašanja te doći do boljeg razumijevanja sebe.

 

Teme radionice:

1) Naš bazični osjećaj sigurnosti/nesigurnosti u međuljudskim odnosima izgradimo već kroz prvu godinu života te nam se kroz prve 4 godine života dublje utka u naš živčani sistem i tijelo.

Na radionici možete iskustveno istražiti vlastiti način vezivanja u međuljudskim odnosima, te na osnovi vlastitog iskustva i svjesnog odabira vježbati načine pozitivnog odnosno sigurnog vezivanja. Sigurno vezivanje stvara prirodnu osnovu za zdravu psihološku komunikaciju.

 

2) Kroz gore spomenuto također ćemo otvoriti emocionalno nedovršene teme koje se tiču vaših ranih razvojnih trauma, te koristeći principe rada s tjelesnom memorijom i reakcijama tijela raditi na njihovom dovršenju.

Pojam eksplicitna memorija se odnosi na sjećanja kojih se svjesno sjećamo: npr. možemo se sjetiti tko je bio s nama na prvi dan osnovne škole i kako smo se tada osjećali.

Implicitna ili tjelesna memorija se tiče sjećanja kojih se ne možemo svjesno sjetiti, ali naše tjelesne i osjećajne reakcije i ponašanje jasno ukazuju da reagiramo iz nekog sjećanja koje je pohranjeno negdje dublje u nama. Npr. odlazak našeg partnera/partnerice na put u nama izaziva  iracionalni nemir, strah i frustraciju. Odrasli dio nas nam govori da odlazak partnera na višednevni put nije kraj svijeta i ne bismo trebali tako snažno reagirati. Međutim, u tim situacijama naše tijelo i emocije ne prate taj odrasli racionalni dio nas, nego se čini da su vođene nečim dječjim i iracionalnim. Te iracionalne uznemiravajuće reakcije koje nas obuzimaju su u stvari implicitno, tjelesno sjećanje na neku sličnu povrjeđujuću situaciju koja nam se dogodila u prošlosti, najčešće u najranijim godinama života.

U tom periodu nam mozak još nije bio zreo za dugoročno pamćenje konkretnog događaja pa  ga je zapamtio na način da slične situacije aktiviraju okidače tjelesne memorije i mi onda reagiramo iracionalnom uznemirenošću, pri tome nesvjesni stvarnog uzroka vlastite uznemirenosti.

Cijena radionice je 350kn.

Prijave i više informacija o programu na cir@cir.hr,  ili 099 4739 172
(Petra)

Tags: