RADIONICE

ISKUSTVENA RADIONICA: Rane traume, simptomi i put buđenja tijela, Split, 12.10.2019.

ISKUSTVENA RADIONICA: Rane traume, simptomi i put buđenja tijela, Split, 12.10.2019.

ISKUSTVENA RADIONICA:  Rane traume, simptomi i put buđenja tijela

Subota,  12. 10. 2019. Od 10h do 14h,
Integral Centar, Matoševa 31,Split.

Voditeljica:  Asja K. Kuzmanić Roje, integrativna, tjelesno orijentirana terapeutkinja

Kada se borimo protiv emocija i senzacija u tijelu ili ih intelektualiziramo, negiramo, sakrijemo se od neugodnih ili bolnih osjeta i osjećaja, obično pogoršavamo stvari. Što ih više izbjegavamo, to je veća njihova snaga.

Tijelo se sjeća. Sjeća se povreda, stresa i trauma, ali i pamti svoje potrebe, svoj instinkt za preživljavanje i liječenje. Trauma se ne možete „samo preboljeti“. Stvarna promjena se mora dogoditi u nama. Ono što se ne osjeti ostaje isto ili se intenzivira, stvarajući vrtlog zastrašujućih emocija.  To nas prisiljava da pojačamo  svoje metode obrane, izbjegavanja i kontrole tih emocija.  A upravo tim neuspješnim pokušajima, ostajemo u  začaranom krugu traume.  Ako je prestimuliranost / preuzbuđenost ubrzavanje živčanog sustava, osjećaj ogromne bespomoćnosti je njegova kočnica, ono što ga blokira.

Paradoks traume je u tome što ima i moć razaranja i moć transformacije. Ako ste doživjeli događaj kojim ste osjetili opasnost po život, ili nekakav stalni stres koji vas s vremenom preplavljuje, malo je vjerojatno da ste ih u mogućnosti (pre)živjeti sami, bez stručne pomoći.

Iskustvena radionica je osmišljena je tako da oživi zaleđene uspomene, osjećaje, slike i osjetilne senzacije u tijelu. Kroz ovaj iskustveni proces, odbačeni utjecaj i iskustvo iz prošlosti, koji može biti uzročnik (post)traumatske stresne reakcije, dovodimo na svjesnu razinu u sadašnjosti, reflektirajući se na cjelokupni okvir vlastitog života – s novim razumijevanjem.

Istraživat ćemo simptome traume, posljedično njen utjecaj na tijelo i tražit ćemo smjernice u  tjelesnoj memoriji kao savezniku i putokazu prema izlazu iz začaranog kruga. Osvještavat ćemo važnosti načina na koji se vezujemo za primarne figure iz djetinjstva, te kako se to odražava posljedično u današnjim odnosima.

Kroz crtanje, spontano pokretanje tijela i ritmove disanja, tijelo ćemo odleđivati i otvarati put osjećajima da se pojave i proteku u sadašnjem trenutku, u svrhu osvještavanja vlastite unutarnje dinamike i razumijevanja kako i zašto se formirala na nama specifičan način.

S vremenom, vidjet ćete istu situaciju s novim, odraslim očima.

Broj mjesta je ograničen pa je obavezna prijava za sudjelovanje na mail : asja.kuzmanic.roje@gmail.com ili integralcentarr@gmail.com

Kotizacija za sudjelovanje: 300kn

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)