RADIONICE

ISKUSTVENA RADIONICA: NAŠI UNUTARNJI KONFLIKTI I KAKO IZAĆI IZ NEUROZE, Zagreb, 27.4.2019.

ISKUSTVENA RADIONICA: NAŠI UNUTARNJI KONFLIKTI I KAKO IZAĆI IZ NEUROZE, Zagreb, 27.4.2019.

RADIONICA: NAŠI UNUTARNJI KONFLIKTI I KAKO IZAĆI IZ NEUROZE
Subota, 27.4.2019., od 10-16 30h
Gundulićeva 19/1, Zagreb

Voditelj: Tomislav Senečić, EABP

 

Kada govorimo o psihološkim razvojnim fazama bitno je znati da je cilj tog procesa stvaranje stabilnog i čvrstog ega te posljedično svijest o samome sebi. U cijelom tom razvojnom procesu naša okolina nas priprema za ulogu u društvu čineći to kroz discipliniranje, odgoj i školovanje. Pošto na početku našeg života i kroz ranu dječju dob dominira naša životinjska priroda, ona neminovno dolazi u koliziju s okolinom koja taj naš nagonski dio pokušava prilagoditi društvu. S obzirom na to da dijete nema šansu pobijediti, odustaje od svojih impulsa i nastaje situacija gdje prirodu zamjenjuje kultura. U tom procesu dijete internalizira taj sukob i usvaja ga tako da ego postaje nosioc kulture, a nagonski i strastveni dio naše prirode postaje potisnuti i kontrolirani aspekt – Freud ga je nazivao Idom. Tu nastaje naš prvi i glavni unutarnji konflikt. Na toj platformi nastajat će kasnije svi naši daljnji unutarnji konflikti. Posljedica ovog nažalost neminovnog procesa je duboki osjećaj poraženosti koji kasnije kroz život pokušavamo zamijeniti osjećajem moći, gradeći identitet kroz razne uloge za koje mislimo da će nam donijeti osjećaj smisla i moći. Ako smo u procesu prelaska iz prirodnog, životinjskog u društveno, kulturno ja bili lomljeni te se nije pazilo na našu osobnost, osjećaj poraženosti bit će dominantan osjećaj. To posebno dolazi do izražaja u patrijarhalnim kulturama gdje se moramo podčiniti autoritetu.

Najveća šteta u tom procesu jest odustajanje od naše autentične nagonske prirode i rezanje od zdravih seksualnih impulsa. Naš daljnji život upravo je obilježen borbom između kontrole ega i naših nagona. U tom sukobu stvara se podloga za sve kasnije neuroze, nezadovoljstva, frustriranosti i depresije. Razvojem naše svijesti i uz sad već dostupne alate, možemo ponovo vratiti našu nagonsku prirodu i integrirati je s ostalim dijelom naše osobnosti, a da pritom ne povrijedimo sebe i druge.

Na ovoj radionici Centra za integrativni razvoj imat ćete priliku bolje se upoznati s načinom integracije naše životnosti i strasti. Ovo je odlična prilika ukoliko želite upoznati sebe na razini izvan vašeg konflikta i osjetiti protok životne energije kao izraz našeg prirodnog potencijala.

 

Cijena radionice je 350kn.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail cir@cir.hr ili na mob 098 288 752 (Svjetlana)

 

 

Tags: