PREDAVANJA

FAZE RAZVOJA I UTJECAJ DJETINJSTVA NA ODRASLU DOB, Split, 22.11.2018.

FAZE RAZVOJA I UTJECAJ DJETINJSTVA NA ODRASLU DOB, Split, 22.11.2018.

FAZE RAZVOJA I UTJECAJ DJETINJSTVA NA ODRASLU DOB

Udruga UGNOST
Bana Josipa Jelačića 6, Split
Voditeljica: Lidija-Vjekica Kasalo
Četvrtak, 22.11.2018. od 19-20:30h

 

„Reci mi kakvo ti je bilo djetinjstvo, reći ću ti tko si!”

 

Uvriježeni je stav za žene se da prerano sazrijevaju i postaju ozbiljne i odrasle možda i prije i više nego što bi trebalo. Muškarci nasuprot tome i u odrasloj dobi pokazuju sklonost dječjem ponašanju i neozbiljnom shvaćanju života. Možda to u potpunosti tako, ali svakako postoji ogroman broj pokazatelja koji govore da djetinjstvo koje nije dovršeno na ispravan način vuče probleme još desetljećima kasnije, sve dok se ne osvrnemo ponovo na njega.

Proučavanje utjecaja djetinjstva na odraslu dob  u mnogome doprinio razumijevanju našeg ponašanja i dao je u potpunosti adekvatne odgovore na kronična stanja straha, depresije i anksioznosti. Zašto strahovi i anksioznost još uvijek postoje leži uglavnom u činjenici da ljudi u odrasloj dobi ne vjeruju u to da su njihovi sadašnji problemi kreirani 20-30 ili više godina prije u djetinjstvu i ne žele se osvrtati unazad, vjerojatno zbog traumatičnih iskustava koje žele zaboraviti.

Ali nažalost ili na sreću, um i psihofizičko tijelo ne zaboravljaju. Mi možemo potisnuti iskustva u zonu nesvjesnog, ali time se ništa nije i neće promijeniti, već samo odgoditi. Društvena je norma današnjice da se problemi teško rješavaju, jer se svi bave posljedicama i simptomima, a uzroke nitko ne istražuje niti tretira. Farbanje zidova koji imaju strukturalne pukotine šminka je koja će nakon prve kiše (problema) pokazati stvarno stanje stvari.

Kako djetinstvo utječe na „odrasle” i mogu li se oni koji su zapeli u djetinstvu nazvati uopće odraslima izuzetno je bitno pitanje koje svak sam sebi treba postaviti.  Kako se dijete još uvijek nalazi u nama, koliko mu je godina, u kojoj je fazi razvoja, i kakvi su njegovi problemi, pitanja su koja na se uz dobru volju svakog zainteresiranog mogu odgovoriti. Na ovom predavanju ćemo govoriti o predosobnoj, osobnoj i nadosobnoj fazi i kada je nastao zastoj ili usporeni razvoj i ono će vam pomoći da mnogo jasnije i razumljivije shvatite vlastiti život. Jer život zaključan u djetinjstvu nije duhovan život punine, već izbjegavanje istog.

Predavanje je uvod za radionicu koja će se održati 24.11.2018.

Dobro došli!