RADIONICE

CIR VIKEND U BEOGRADU, Beograd, 4.-6.10.2019.

CIR VIKEND U BEOGRADU, Beograd, 4.-6.10.2019.

CIR VIKEND U BEOGRADU
MOĆ TELA – TELO KAO PUT DO PSIHE

Radionice Centra za integrativni razvoj (Hrvatska)
www.cir.hr

4.- 6. oktobar 2019. godine

UČESTVUJU:
Kruno Šunjić
Laszlo Pinter
Tomislav Senečić
Enesa Mahić
Svjetlana Bukovec
Helena Hajdin

Nakon dugogodišnjeg rada u oblasti ličnog razvoja, kroz integrativnu psihologiju i telesno-orijentisanu terapiju u Hrvatskoj i Mađarskoj, Centar za integrativni razvoj (CIR) predstavlja svoj rad i u Srbiji. Kroz CIR programe – četvorogodišnju školu za lični razvoj i terapijski rad, radionice i predavanja do sada je prošlo hiljade ljudi. Od prošle godine CIR škola za lični razvoj i terapijski rad postoji i u Beogradu nudeći podršku onima koji žele svesno izabrati kvalitetniji i potpuniji život.
Na CIR vikendu u Beogradu imate priliku da, kroz radionice koje vode osnivači i najiskusniji učitelji Centra za integrativni razvoj, upoznate i iskusite telesno orijentisani integrativni metod kakav se neguje u CIR-u.
Radionice su namenjene onima koji se prvi put susreću sa ličnim razvojem kroz telesno orijentisane prakse kao i svima koji su se već susretali s bilo kojim pristupom ličnom razvoju i žele da prodube i prošire svoje iskustvo i spoznaje. Radionice su takođe pogodne za sve koji se bave nekim oblikom ličnog razvoja ili terapijskog rada a koje zanima telesno-orijentisani pristup.

PROGRAM:

Petak, 4. oktobar 2019. godine (18:00 do 20:00)

• Uvod i predstavljanje
Kruno Šunjić, učiteljski tim i voditelj CIR Beograd

• Moć tela – telo kao put do psihe
Laszlo Pinter i Tomislav Senečić, osnivači CIRa i članovi EABP-a ukratko će predstaviti Centar za integrativni razvoj i CIR metodu telesno terapijskog rada, njene specifičnosti, osnovnu mapu rada sa telom i potencijalne dobiti od ove vrste rada na sebi.

Subota, 5. oktobar 2019. godine (13:30 do 16:00)

• Radionica: Naši unutrašnji konflikti i kako ih telo manifestuje
Tomislav Senečić, osnivač CIR-a

Svaka osoba u sebi nosi neku vrstu unutrašnjeg konflikta vid unutrašnje borbe između naučenih (racionalnih) i impulsivnih (strastvenih) delova našeg bića. Nastanak tog sukoba počinje u ranom detinjstvu kada našu nagonsku i strastvenu prirodu moramo prilagoditi društvu i normama ponašanja unutar kulture u kojoj odrastamo.
Posledica tog procesa je osećaj poraženosti koji pokušavamo kompenzovati lažnim osećajem moći i to stvara podlogu za razvoj neuroze.
Na ovoj radionici imaćemo priliku da dublje razumemo kako nastaju unutrašnji konflikti, prepoznamo temeljni konflikt koji vas najviše obeležava i upoznamo se sa alatima za njegovo razrešavanje. Ovo je i prilika da osvestimo kako naše telo učestvuje u procesu integracije sukobljenih delova, kako bi iz tog procesa izašli kao celovitija bića.

Subota, 5. oktobar 2019. godine (16:30 do 19:00)

• Radionica: Granice – da li smem reći NE
Svjetlana Bukovec, učiteljski tim CIR-a

Da bismo upoznali sebe moramo znati gde počinjemo i gde završavamo. Bez zdrave granice teško je osetiti ko smo i šta nam treba, teško je znati da li je sigurno ili nesigurno. Na ovoj radionici kroz istraživanje svojih granica dajemo sebi priliku da naučimo i uvežbamo kako je to imati zdravu granicu jer se tek tada se možemo zaista pobrinuti za sebe i stvarati kvalitetne odnose sa ljudima oko sebe.

Nedelja, 6. oktobar 2019. godine (13:30 do 16:00)

• Radionica: Telo pamti
Laszlo Pinter, osnivač CIR-a

Svrha memorije je učenje i priprema za buduće situacije. Postoje sećanja kojih se svesno sećamo i znamo kako smo se tada osećali (eksplicitna memorija). Postoji i implicitna ili telesna memorija koja se tiče onih sećanja kojih se ne možemo svesno setiti, ali naše reakcije i ponašanje jasno ukazuju da reagujemo iz nekog sećanja koje je pohranjeno dublje u nama. Te iracionalne uznemiravajuće reakcije koje nas obuzimaju su u stvari implicitno sećanje na neku sličnu bolnu situaciju koja nam se dogodila u prošlosti, najčešće u najranijim godinama života. Tada mozak još nije zreo za dugoročno pamćenje konkretnog događaja pa ga je zapamtio na način da slične situacije aktiviraju okidače telesne memorije, a mi ostajemo nesvesni stvarnog uzroka vlastite uznemirenosti. Na radionici ćemo se baviti osnovama praktičnog rada s telesnom memorijom, dublje istražiti svoje nesvesne obrasce ponašanja, te doći do boljeg razumevanja sebe.

Nedelja, 6. oktobar 2019. godine (16:30 do 19:00)

• Plesno-terapijska radionica: Istina tela
Enesa Mahić, učiteljski tim CIR-a

“Pokret nikad ne laže, on je barometar koji onima koji ga znaju čitati, pokazuje kakvo je vreme u duši plesača.” Martha Graham

Za mnoge ljude telo je stroj, mašina koja nas vodi od jedna lokacije do druge, obavlja zadatke, uzima gorivo, a noću se resetuje… Istovremeno, telo je i dom svim našim snovima, osećajima i stavovima – cela naša divna i strašna prošlost je doživljena i proživljena baš kroz ovo telo. Kao što gledanje starih fotografija izaziva sećanja, tako i kretanje tela kroz ples budi naše stare priče, ali i nove mogućnosti do kojih teško dolazimo samo umom.
Na barem nekoliko sati spustićemo se ispod nivoa naše svakodnevne pameti i zaroniti u naše mudro, inteligentno telo, slušajući i plešući njegovu jednostavnu istinu.

MESTO ODRŽAVANJA: Tango Natural, Resavska 28, Beograd

CENA:
9000 RSD za prijave do 1. oktobra 2019. godine
Prijava je važeća nakon uplate nepovratnog depozita od 2500 RSD do naznačenih datuma. Depozit je uračunat u cenu.
Cena se odnosi na kompletan program CIR vikenda i ne umanjuje se ako neke radionice preskočite.

INFO I PRIJAVE:
cir.beograd@gmail.com

Tags:
,