SUPERVIZIJSKI INTENZIVI

DATUMI ZA SUPERVIZIJSKI INTENZIV - ZAGREB 2020/2021

09.-11.10.2020.9.30-18.00ZAGREBSUPERVIZIJSKI INTENZIVTOMISLAV SENEČIĆ
LASLO PINTER
11.-13.06.2021.9.30-18.00ZAGREBSUPERVIZIJSKI INTENZIVTOMISLAV SENEČIĆ
LASLO PINTER

 

 

SUPERVIZIJSKI INTENZIVI

 

Supervizijski intenziv namijenjen je svima koji su završili četvorogodišnji program Centra za integrativni razvoj, a za svoju profesiju odabrali su terapijski rad. On je namijenjen diplomiranim CIR praktičarima koji nedvosmisleno vide sebe sada, a i budućnosti kao CIR integrativne terapeute, te imaju jasnu namjeru da izgrade, prošire ili upotpune svoju profesionalnu praksu. Iz istog razloga ovaj intenziv otvoren je i studente CIR-a koji se trenutno nalaze na 3. i 4. godini programa.

 

Supervizijski intenzivi neizostavan su uvjet za kontinuirano razvijanje unutar vlastite terapeutske prakse i stoga je pohađanje barem jednog supervizijskog intenziva godišnje uz redovnu individualnu superviziju uvjet za preporuku Centra za integrativni razvoj za terapeuta s obnovljenom licencom za rad.

 

Za razliku od individualne supervizije u kojoj se terapeut sa svojim supervizorom bavi specifičnim pitanjima iz prakse u radu s klijentima, supervizijski intenzivi fokusirani su na širi metodološki i teorijski aspekt te razvijanje vlastitog terapijskog stila svakog terapeuta. Oni su također prostor daljnjeg profesionalnog sazrijevanja, istraživanja i uvježbavanja postojećih i novih metoda rada.

 

Unutar metodologije rada intenziv se izvodi kroz metode tjelesno-orijentirane terapije to jest individualni i grupni procesni rad. Uz teorijski aspekt, intenziv se temelji na iskustvenom radu terapeuta polaznika.

 

Supervizijski intenzivi odvijaju se dva puta godišnje i to u trajanju od 3 dana (petak-nedjelja).

Trodnevni supervizijski intenzivi priznaju se kao 2 termina individualne supervizije.

 

Teme:

 • stvaranja prakse i povećavanje broja klijenata
 • stajanja u vlastiti autoritet – osjećaj samopouzdanja u osobnoj prezentaciji
 • metodologija terapijskog procesa
 • rad s regresijom naspram rada s izgradnjom odraslog ega
 • rad s rolerom, batakom, spužvama…
 • rad sa specifičnim terapijskim temama (depresija, napadaji panike, anksioznost, frustracija, strah, bijes i ljutnja, sram, hipohondrija, ovisnosti…)
 • metodologija rada s određenim karakternim strukturama
 • metodologija rada s traumom
 • metodologija rada s fobijama
 • razlika između ekspresivnog emocionalnog pražnjenja i povećanja kapaciteta za toleranciju negativnih osjećaja
 • rad s negativnom namjerom i centriranje u pozitivnoj namjeri
 • rad na dovršenju funkcija ega i otvaranju ego obrana (proboj bloka naspram otapanja bloka)
 • rad sa specifičnostima borderline problematike
 • rad sa specifičnostima narcisoidne problematike
 • rad sa specifičnostima simbiotske problematike
 • metodologija integracije terapijskog procesa
 • vođenje evidencije o terapijskom procesu
 • dijagnoza klijentove tjelesno-energetske psihodinamike
 • čitanje tijela i energetskog protoka
 • izgradnja interpersonalnog mosta – stvaranje sigurnog vezivanja
 • rad s različitim vrstama vezivanja i drugo.

 

Uz navedene teme, fokus supervizijskih intenziva kreira se prema potrebama polaznika.

SUPERVIZIJSKI INTENZIV 19-21.10.2018.

HOTEL TOMISLAVOV DOM-DVORANA SLJEME

 

Dragi svi,

u gore navedenom terminu počinjemo novi ciklus supervizijskih intenziva. Kao što već znate namijenjen je svim diplomiranim Cir polaznicima i polaznicima 4 godine našeg treninga. Ideja održavanja supervizijskih intenziva je u podršci svima vama koji imate ili želite izgraditi vlastitu profesionalnu praksu. Cilj je pomoći vam da se osjećate sigurnije i kompetentnije u terapijskom radu, a također da unaprijedite svoju praksu i povećate broj klijenata. Jako nas veseli da su dosadašnji intenzivi bili posjećeni što govori o zrelosti i odgovornosti svih vas koji radite ili želite raditi s ljudima. U stvaranju i održavanju profesionalne prakse supervizije su iznimno bitan i obvezujući faktor. Izbjegavanjem supervizija terapeutov rast i razvoj biva ograničen perspektiva stvarnosti se sužava i dolazi do situacije gdje klijenti počinju služiti terapeutu, a ne obratno. Stoga svaka supervizija je kvalitetno ulaganje u vlastiti rast i razvoj.

 

Za ovaj supervizijski intenziv odlučili smo proći kroz sve etape procesa u tjelesno orijentiranoj psihoterapiji;

 • Kada i kako konfrontirati masku
 • Što činiti kada klijent inzistira na vlastitoj obrani(što se događa s vama)
 • Kada, kako i zašto prazniti negativitet
 • Što činiti ako klijent ima borderline. Kako raditi s takvim klijentom. (Sve više terapeuta se susreće s tom problematikom.)
 • Kada je potrebno prazniti negativitet iz regresivnog dječjeg, a kada iz odraslog.
 • Kako dovesti klijenta u stanje ranjivosti, otvorenosti i stvarnog ja.
 • Kako zadobiti klijentovo povjerenje(kako biti kao terapeut u svom stvarnom ja, transfer, kontratransfer)

Podsjećamo sve one koji su na listi preporučenih terapeuta Cir da imaju obvezu sudjelovati na jednom intenzivu godišnje te da su morali učiniti minimum 3 supervizije tokom godine sa Laslom ili Tomislavom. Ukoliko je prošla godinu dana od sudjelovanja na supervizijskom intenzivu, a i dalje imate želju biti na listu molimo vas da se odazovete.  Želja nam je da imamo jak i kompetentan tim terapeuta za koje smo sigurni da mogu odgovoriti i najzahtjevnijim terapijskim situacijama.

Također vas obavještavamo da je Centar za integrativni razvoj u postupku akreditacije kod EABP-a(European Association of Body Psychotherapy). Očekujemo da će naš Centar postati punopravna član u periodu od 2-3 godine. To znači da svi vi koji želite europsku licencu moći ćete  aplicirati kod EABP-a sa Cir diplomom. S obzirom na to da se traži veliki broj odrađenih supervizija(150), priznati će vam se sve supervizije odrađene sa Enesom,Laslom, Tomislavom. Također će se priznati 50 supervizija ako ste odradili PD-napredni trening. Svaki odrađeni supervizijski intenziv vrijedi 10 supervizija. U trenutku kada program bude službeno akreditirana priznati će vam se sve što ste odradili do sada.

Srdačan pozdrav,

 

Laslo&Tomislav

 

Vrijeme održavanja: 19-21.10.

Pet:  9 30-18
Sub:  9 30-18
Ned: 9 30-14 30

Prijave kod Svjetlane Bukovec na 098/288-752

e-mail; cir@cir.hr

Supervizijski intenziv travanj 2018

ŽUDNJA, SEKSUALNI UŽITAK – POTISKIVANJE, SVADLJIVOST I DEPRESIJA

13-15.4.2018.

Hotel Tomislavov Dom – dvorana Sljeme

Cijena intenziva: 1.500,00 hrk

 

 

 

Pozivamo vas na ovaj proljetni supervizijski seminar da produbite svoj terapeutski kapacitet rada sa SEKSUALNOŠĆU.

 

Iz iskustva znate da nas proljetni dani tjelesno i energetski bude. Tijelo nam može biti iscrpljeno od nedostatka sunca i vitamina tijekom zimskog mračnijeg perioda godine. Zbog naglih promjena u tijelu nakon izlaganja suncu proljetno buđenje organizma može biti prvo praćeno umorom, nakon čega slijedi period porasta energetske vitalnosti. Taj porast energije i vitalnosti paraleno aktivira i seksualnu energiju.

 

Ako osoba svoju seksualnost doživljava prvenstveno kroz pozitivnu namjeru tada će uživati u tom porastu seksualnog naboja, međutim ako si ne daje pravo na užitak tada nesvjesni, potisnuti dijelovi seksualnih energija koji su slijepljeni sa traumatiziranim dijelom osobnosti mogu pojačano djelovati na glatko funkcioniranje ega u svakodnevici.

 

SIMPTOMI tog unutarnjeg konflikta mogu biti pojačana frustracija, svadljivost, potreba da se praznimo na drugima ili s druge strane ako osoba sve navedene simptome uspije potisnuti može se pojaviti pojačana inertnost i deprimiranost.

 

Vjerujemo da mnogi od klijenata koji vam dolaze u terapiju također u ovom periodu godine pojačano prolaze kroz sve ove promjene.

 

Za vas kao terapeute bitno je da znate primjetiti spomenute simptome kod klijenata (čak i ako još nisu otvoreno spremni govoriti o vlastitoj seksualnosti).

 

Prije ili kasnije radi prorade neurotskih poteškoća koje osoba ima morat će otvoriti temu užitka i seksualnosti.

 

Kada su spremni bitno je da znati kako raditi s tim potisnutim ili otcijepljenim dijelovima.

Cilj našeg rada je da osobu vratimo u jedinstveni životni protok kroz pozitivnu namjeru prema sebi, drugima i životu na stvaran, neprisiljavajući način.

Taj način uključuje osvještavanje, prihvaćanje i postepenu transformaciju negativnih obrazaca koji su zbog traumatskih doživljaja tjelesno, energetski i psihički blokirali osobu i stvorili negativnu namjeru (skriveni negativni užitak, mržnju spram sebe i drugih) koja održava takav psihički zastoj.

Putem prorade tih blokiranih psihičkih stanja osobu povezujemo sa stvarnim osjećajima od kojih bježi te ju postepeno vraćamo u prihvaćanje i življenje vlastitih potreba za slobodom, zdravim granicama i  užitkom koji joj je bio “zabranjen”.

 

Teme seminara:

 • Prepoznavanje potisnutih obrazaca – čak i ako ih osoba negira, racionalizira,
 • Rad sa strahom, krivnjom i sramom koji su sadržani u otporu i ne daju osobi da se približi dubljem unutarnjem konfliktu,
 • Rad sa skrivenim namjerama u pozadini straha, krivnje i srama,
 • Osvještavanje, prihvaćanje i rad sa vlastitom sebičnošću te njenim pozitivnim i negativnim aspektima,
 • Rad sa seksualnim fantazijama koje u sebi sadrže cjelokupni iskrivljeni obrazac kao i njegov pozitivni dio,
 • Rad sa seksualiziranim i neseksualnim dijelovima, korijenima traumatskog obrasca, te
 • Prepoznavanje, prihvaćanje i preuzimanje odgovornosti za vlastiti pozitivni kao i negativni užitak i namjeru.